Ligesom den almindelige tøjmode, så skifter kagemoden også. Nogle kager - som kanelsnegle og drømmekage - er evige klassikere, mens andre mere synes at komme og gå - såsom moussekager med mirror glaze, macarons og cake pops.
I den forbindelse kan jeg simpelthen ikke forstå, at der ikke har været en eclair-renæssance, for eclair er simpelthen sådan en dejlig kage, og den kan varieres og pyntes på et utal af måder og vigtigst af alt, så smager den bare så drøngodt! Eclairs burde virkelig få deres egne 15 minutes of fame igen snart.
Mine to piger efterspørger med jævne mellemrum, at vi bager eclairs (eller rettere "De der lange, lækre nogen med creme indeni". Jeg går bare ud fra, at de mener eclairs), og det var efter deres ønske, at vi denne gang lavede eclairs med Oreos. Umiddelbart syntes jeg, det var lidt svært at inkorporere Oreos'ene på en god måde, for for mig SKAL der creme i eclairs, og creme iblandet Oreos synes jeg ikke lyder som et match made in heaven. Mere som creme med irriterende krummer. Så jeg endte med at lave en form for Oreo "cookie butter", (som også en kort overgang var en kage-mode-ting), der kunne smørres under cremen, og det blev, hvis jeg selv skal sige det (og der er jo ikke andre til at gøre det), meget vellykket.
Eclairs er bedst den dag, de er lavet, hvor dejen er sprød, men de er bestemt også spiselige dagen efter, hvis de opbevares på køl. Hvis man gerne vil lave dem i god tid, før de skal spises, kan man evt. lave vandbakkelserne i god tid, lade dem køle af og så opbevare dem tørt, og så først komme fyld og pynt i og på lige, før de skal spises.
Der er inspiration til andre nemme og lækre eclair-varianter med henholdsvis kaffe, chokolade og hindbær lige her på bloggen:
Oreo eclairs (6-8 stk)
Vandbakkelser:
80 ml mælk
80 ml vand
75 g smør
Et nip fint salt
1 spsk sukker
100 g hvedemel
2 æg
Oreo cookie butter:
8 Oreo-cookies
2 spsk smagsneutral olie eller kokosolie
Creme:
½ pk vanillecreme pulver
2 dl mælk
1½ dl fløde
Glasur & pynt:
4 spsk flormelis
Lidt kogende vand
Lidt lyserød frugtfarve
Knuste Oreos (kun kiksedelen)
Mini-Oreos
Instruktioner:
Vandbakkelser:
Bland mel, salt og sukker i en skål.
Hæld vand, mælk og smør i en kasserolle og varm op over middel varme til smørret er smeltet. Bring herefter væsken i kog. Tag kasserolen af varmen, mens du rører mel-blandingen i - hæld det hele i ad én omgang. Sæt kasserolen tilbage over medium varme, mens du rører-rører-rører et par minutter (gerne med en træske), indtil dejen samler sig, slipper siderne på kasserollen og i det hele taget bare ser glat og lækker ud.
Tag nu dejen af varmen, og lad den stå og køle lidt af 5 minutter. Imens røres de to æg sammen i en skål og ovnen sættes til at varme op til 175 grader varmluft.
Rør nu æg i dejen ad flere omgange. Rør godt mellem hver gang, så ægget bliver helt integreret i dejen. Dejen skulle nu gerne være helt glat. Dejen skal stadig være ret fast, og det er ikke sikkert alt ægget skal bruges - jeg fik lidt til overs.
Kom dejen i en sprøjtepose. Klip et ca. 1 cm stort hul i enden på posen og sprøjt ca. 10 cm lange stænger ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Sæt dem med god afstand, da de vokser en del. Bag dem i ovnen 35-40 minutter og lad for himlens skyld være med at åbne ovnen de første 15 minutter, da de skrøbelige vandbakkelser ellers kollapser. De skal gerne puffe op, tørre ud og blive hule indeni, så der er god plads til al den lækre fyld.
Når vandbakkelserne er gyldne og bagte tages de ud af ovnen og køler af på en bagerist. Lav et par små huller i siden på dem med en lille skarp kniv, så den varme luft kan slippe ud og ikke får dem til at klaske sammen.
Lad vandbakkelserne køle helt af, mens fyld og pynt laves.
Oreo cookie butter:
Del Oreos'ene i to og skrab det hvide fyld ud. Knæk kiksene i mindre stykker og kom dem i en skål eller mini-hakker sammen med lidt olie. Blend med en stavblender eller i mini-hakker til kiksene er blevet kørt til en helt glat masse. Tilsæt lidt mere olie, hvis massen er for tør. Massen skal kunne smørres ud på vandbakkelserne, så den skal hverken være for tør eller for flydende.
Creme:
Lav cremen efter instruktionerne på pakken (oftest at blande mælk i og derefter stille på køl 10 minutters tid og pisk igennem igen).
Pisk fløden til en let flødeskum (ikke overpisket). Tag et par skefulde fra til pynt og stil på køl. Resten blandes i cremen, som herefter kommes i en sprøjtepose med en stjernetylle.
Samling af kagerne:
Skær forsigtigt vandbakkelserne over og smør "underdelene" med Oreo cookie butter. Sprøjt herefter en generøs mængde crem ovenpå.
Bland flormelis med en smule kogende vand og lidt frugtfarve til en fin glasur. Kom glasuren på eclair toppen og drys straks med lidt knust Oreo kiks. Placer forsigtigt toppene oven på cremen. Pynt med lidt flødeskum og mini Oreo's.
Opbevares på køl, men bør helst spises samme dag de er lavet.
Bland flormelis med en smule kogende vand og lidt frugtfarve til en fin glasur. Kom glasuren på eclair toppen og drys straks med lidt knust Oreo kiks. Placer forsigtigt toppene oven på cremen. Pynt med lidt flødeskum og mini Oreo's.
Opbevares på køl, men bør helst spises samme dag de er lavet.
Hæhæ! De er skønne! Og ja tak til eclair-renæssance!
SvarSletTusind tak!! Ja, vi må gøre vores for at få sat eclair'en på landkortet igen #toughjob #butsomeonesgottadoit :-)
Slet