Gå videre til hovedindholdet

Franske eclairs med tre slags fyld


Hvis man liiiige står og mangler en fin kage at servere til påskefrokosten, så er eclairs perfekte. De er lette, lækre, ser nuser ud og er slet ikke svære at lave. Faktisk er det jo bare vandbakkelser, som er pimpet op med alt muligt og pyntet af hjertets lyst. Man kan sagtens pynte dem meget mere påsket, end jeg har gjort her. Jeg er bare ikke så stor fan af påskepynt (modsat julepynt, som jeg elsker), så disse tre varianter er iklædt forårs-outfit med spiselige forårsblomster, men mulighederne er jo uendelige! 


Rigtig god påske!


Eclairs (vandbakkelser) (10-12 stk)
100 g smør
2 dl vand
100 g mel
1 tsk sukker
3 æg

Hæld vand og smør i en kasserolle og varm op til smørret er smeltet og vandet koger. Tag kasserolen af varmen, mens du rører mel og sukker i. Sæt kasserolen tilbage over medium varme, mens du rører-rører-rører et par minutter, indtil dejen samler sig, slipper siderne på kasserollen og i det hele taget bare ser glat og lækker ud.

Tag nu dejen af varmen, og lad den stå og køle lidt af 5-10 minutter, mens du rører de tre æg sammen i en skål og tænder for ovnen på 200 grader. Rør nu ægget i dejen ad flere omgange. Rør godt mellem hver gang, så ægget bliver helt integreret i dejen. Dejen skulle nu gerne være helt glat og ret fast.

Kom dejen i en sprøjtepose. Klip et ca. 1 cm stort hul i enden på posen og sprøjt ca. 10 cm lange stænger ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Sæt dem med god afstand, da de vokser en del. Bag dem i ovnen 20-25 minutter og lad for himlens skyld være med at åbne ovnen de første 15 minutter, da de skrøbelige vandbakkelser ellers kollapser. De skal gerne puffe op, tørre ud og blive hule indeni, så der er god plads til al den lækre fyld.

Når vandbakkelserne er gyldne og bagte tages de ud. Lav små huller i siden på dem med en lille skarp kniv, så den varme luft kan slippe ud og ikke får dem til at klaske sammen. 

Når vandbakkelserne er helt kølet af, kan de skære over og fyldes med, hvad du nu har lyst til.

Mocha eclair
Mochafyld og -glasur (nok til 4 stk)
1 past. æggeblomme
½ bøtte mascarpone
2 spsk flormelis
1 tsk knust nescafe
1 past. æggehvide

1 dl flormelis
En lille smule meget stærk kaffe
Evt spiselige blomster eller andet pynt.

Bland æggeblomme, nescafe, mascarpone og flormelis godt sammen. Pisk den past. æggehvide stiv og vend i mascarponen i.

Til glasuren blandes flormelissen med en lille smule stærk kaffe, til den har den konsistens du gerne vil have. Pynt låget på vandbakkelserne med glasur og hvad du ellers har af fine sager.

Hindbær eclair
Hindbærfyld- og glasur (nok til 4 stk)
1 dl fløde
½ dl flormelis
1 tsk vanillesukker
1½ dl friske hindbær

1 dl flormelis
En lille smule vand
Evt lidt pastafarve
Evt spiselige blomster eller andet pynt.

Bland flormelis og vanillesukker i fløden og pisk fløden stiv. Skær hindbærrene i mindre stykker og vend dem forsigtigt i. Fyld i vandbakkelserne.

Til glasuren blandes flormelissen med en lille smule vand, til den har den konsistens du gerne vil have. Bland evt lidt pastafarve i. Pynt låget på vandbakkelserne med glasur og hvad du ellers har af fine sager.

Chokolade eclair

Chokoladefyld- og glasur (nok til 4 stk)
½ bøtte mascarpone
1 past. æggeblomme
2 spsk flormelis
1 stor tsk kakao
1 past. æggehvide

1 dl flormelis
1 tsk kakao
En lille smule vand
Evt spiselige blomster og andet spiseligt pynt.

Bland æggeblomme, kaffe, mascarpone og flormelis godt sammen. Pisk den past. æggehvide stiv og vend i mascarponen i.

Til glasuren blandes flormelissen med kakao og røres herefter med en lille smule vand, til glasuren har den konsistens, du gerne vil have. Pynt låget på vandbakkelserne med glasur og hvad du ellers har af fine sager.

Mmmm

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig