Gå videre til hovedindholdet

Salade Niçoise i picnic-glas


Efter en dejlig og meget mad-rig påske, får jeg hvert år lyst til kun at leve af salat - i hvertfald i nogle dage. Dagens ret er derfor den skønne, skønne franske salade niçoise, som her er lavet i en frokost version. Det er nemlig en stor ærgrelse for mig at være født i det eneste land i verden, hvor man hver dag spiser flade rugbrødsmadder til frokost. Det er sådan en kedelig spise - med mindre rugbrøddet er uanstændigt højt belagt eller lavet om til øllebrød eller rugbrødschips. Til daglig kan jeg heldigvis købe en god salat i kantinen på mit arbejde, men i weekenderne plejer jeg selv at lave en eller anden form for salat. I den forbindelse er jeg faldet over de smarte, såkaldte mason jar salads, som er helt almindelige salater, der er lavet i en glaskrukke, som er lige til at tage med i tasken, og som ser både fristende og smart ud.

Denne salade niçoise kan tages med til frokost eller på picnic. Den kan enten hældes ud på en tallerken eller spises direkte fra krukken, overhældt med den friske vinaigrette. Hvis man er smart, ganger man selvfølgelig opskriften op og serverer salaten til aftensmad - umiddelbart efter at man har komponeret sin egen fine salat-glaskrukke til at tage med på arbejde dagen efter - med dressingen on the side.


Salade Niçoise (1 x solid frokost)
Salat
3-4 kogte, kolde kartofler i mindre stykker
1/4 rødløg i fine tern
En lille håndfuld grønne bønner/haricot verts (de frosne er fine)
1 generøs skefuld soltørrede tomater i olie (afdryppede)
½ dåse tun, drænet
4-5 gode sorte oliven
En god håndfuld frisk spinat
1 kogt æg
En ren glaskrukke eller anden beholder

I bunden af krukken/beholderen lægges kartofler og rødløg. Herefter drysser de grønne bønner og de soltørrede tomater over. Tunen "løsnes" lidt med en gaffel og kommes ovenpå, skarpt forfulgt af de sorte oliven. Endelig toppes af med spinat og æg. Vent evt. med at skære ægget over til salaten skal spises.

Vinaigrette
1 spsk sennep (jeg foretrækker en mild/sød sennep)
1 tsk sukker
1 lille tsk salt
2 tsk hvidvinseddike
½ dl god olivenolie
2 spsk citronsaft (kan udelades)
1 spsk honning (kan udelades)

Rør sennep, salt, sukker og eddike godt sammen og tilsæt herefter olien lidt efter lidt, så dressingen samler sig. Rør herefter citron og honning i. Smag til med salt og sukker. Hæld dressingen i en separat beholder og høld først over salaten lige inden den skal spises.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b