Gå videre til hovedindholdet

Salade Niçoise i picnic-glas


Efter en dejlig og meget mad-rig påske, får jeg hvert år lyst til kun at leve af salat - i hvertfald i nogle dage. Dagens ret er derfor den skønne, skønne franske salade niçoise, som her er lavet i en frokost version. Det er nemlig en stor ærgrelse for mig at være født i det eneste land i verden, hvor man hver dag spiser flade rugbrødsmadder til frokost. Det er sådan en kedelig spise - med mindre rugbrøddet er uanstændigt højt belagt eller lavet om til øllebrød eller rugbrødschips. Til daglig kan jeg heldigvis købe en god salat i kantinen på mit arbejde, men i weekenderne plejer jeg selv at lave en eller anden form for salat. I den forbindelse er jeg faldet over de smarte, såkaldte mason jar salads, som er helt almindelige salater, der er lavet i en glaskrukke, som er lige til at tage med i tasken, og som ser både fristende og smart ud.

Denne salade niçoise kan tages med til frokost eller på picnic. Den kan enten hældes ud på en tallerken eller spises direkte fra krukken, overhældt med den friske vinaigrette. Hvis man er smart, ganger man selvfølgelig opskriften op og serverer salaten til aftensmad - umiddelbart efter at man har komponeret sin egen fine salat-glaskrukke til at tage med på arbejde dagen efter - med dressingen on the side.


Salade Niçoise (1 x solid frokost)
Salat
3-4 kogte, kolde kartofler i mindre stykker
1/4 rødløg i fine tern
En lille håndfuld grønne bønner/haricot verts (de frosne er fine)
1 generøs skefuld soltørrede tomater i olie (afdryppede)
½ dåse tun, drænet
4-5 gode sorte oliven
En god håndfuld frisk spinat
1 kogt æg
En ren glaskrukke eller anden beholder

I bunden af krukken/beholderen lægges kartofler og rødløg. Herefter drysser de grønne bønner og de soltørrede tomater over. Tunen "løsnes" lidt med en gaffel og kommes ovenpå, skarpt forfulgt af de sorte oliven. Endelig toppes af med spinat og æg. Vent evt. med at skære ægget over til salaten skal spises.

Vinaigrette
1 spsk sennep (jeg foretrækker en mild/sød sennep)
1 tsk sukker
1 lille tsk salt
2 tsk hvidvinseddike
½ dl god olivenolie
2 spsk citronsaft (kan udelades)
1 spsk honning (kan udelades)

Rør sennep, salt, sukker og eddike godt sammen og tilsæt herefter olien lidt efter lidt, så dressingen samler sig. Rør herefter citron og honning i. Smag til med salt og sukker. Hæld dressingen i en separat beholder og høld først over salaten lige inden den skal spises.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)