Gå videre til hovedindholdet

Sprøde "natten-over" vafler med havregryn og kardemomme


 Morgenmads-sagaen fortsætter.På sin vis er det heldigt, vi bor så langt fra en bager, for ellers havde weekend-morgenmaden måske bare bestået af helt almindelige rundstykker - som jeg i øvrigt elsker! Istedet er jeg begyndt at se det som en fin udfordring at finde på forskellige former for weekend-morgenmad, der er forholdvist nemt og hurtigt at lave - og lækkert ikke mindst. 

Jeg kan godt lide en morgenmad, der mætter uden at være al for tung, og i den kategori passer disse vafler perfekt. De er både mættende (pga. havregrynene), lækkert fluffy og sprøde, og med en masse friskskåret frugt til, får man efter min mening en skøn start på dagen. De er desuden hurtige at bage på dagen, fordi dejen laves med gær og hæver i køleskabet natten over. Dejen er derfor stort set klar til bagning i vaffeljernet om morgenen - der skal bare blandes æg i. Hurtigt, nemt og lækkert!
Natten-over vafler med frugt (8-10 vafler)
Aftenen før:
4 dl mælk
1 dl vand
20 g gær
½ tsk salt
½ tsk kardemomme
2 spsk sukker
2 dl havregryn
3 dl. hvedemel (eller 1 dl. groft mel og 2 dl. hvedemel)

Dagen efter:
2 æg
Lidt smør til stegning
Din yndlingsfrugt.

Mælk og vand blandes i en stor skål og gæren opløses heri. Resten af ingredienserne blandes i og der røres til der er ikke er klumper i dejen (andet end de små klumper, der skyldes havregrynene). Skålen dækkes med husholdningsfilm og sættes på køl natten over.

Om morgenen (eller når vaflerne skal spises) deles æggene i hvide og blomme. Blommerne blandes forsigtigt i dejen, der gerne skulle være hævet lidt eller ihvertfald være lidt boblende. Hviderne piskes stive og vendes forsigtigt i dejen. Hvis man ikke kan overskue at piske hviderne, piskes de to hele æg bare let sammen og blandes i dejen - det bliver også helt fint omend ikke helt så luftigt.

Vaflerne steges sprøde med lidt smør i et vaffeljern og spises med det samme draperet i rigelige mængder af din yndlingsfrugt.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt