Gå videre til hovedindholdet

Pretzels

Jeg elsker pretzels! De har en sej, sprød, salt skorpe og et blødt, saftigt indre. 

Jeg troede, de stammede fra Tyskland eller USA, men det viser sig, at de første pretzels blev bagt af italienske munke allerede omkring år 600. Det er dælme et gammelt brød! Den måde brødet er snoet på, skal symbolisere arme krydset foran brystet, som var den traditionelle måde at stå på, når man bad. Derudover skulle de tre huller i brødet repræsentere den hellige tre-enighed. Det kan man jo tygge lidt på næste gang man spiser en pretzel. Mums!


Pretzels (12 store eller 8 store pretzels og 8 alm. boller)
1 kg mel + ekstra til udrulning
2,5 dl vand + 2 dl. vand
50 g gær
2,5 dl mælk
80 g smeltet smør
1 spsk maltsirup (kan udelades)
2 tsk alm. salt + 2 tsk groft havsalt

Herudover:

1 stor gryde
2,5 l. vand
50 g. natron
1 tsk salt

Dagen før:

Gæren røres ud i 2,5 dl håndvarmt vand i en mellemstor skål. 100 g. mel røres ud heri til der ikke er flere klumper i. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad stå på køkkenbordet natten over.

På dagen:

Bland gærblandingen sammen med resten af melet, håndvarm mælk, smeltet smør, maltsirup, salt og 2 dl håndlunken vand i en røreskål og rør på røremaskine/ælt i ca 10 min. til dejen har samlet sig og er blevet elastisk og glat. Tilsæt evt lidt mere vand, hvis dejen er meget tør.


Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke og lad hæve 1½ time.


Slå dejen ned og læg den ud på et meldækket bord og del den i 12 boller, som rulles ud til pretzels (se evt. hvordan på Youtube, der har svar på alt: 

https://www.youtube.com/watch?v=uwy9c0foFTc) eller til boller, hvis du hellere vil have det.

Lad pretzels'ene hæve, mens du varmer vand med salt og natron i en stor gryde op til kogepunktet. Vandet skal simre, ikke bulderkoge. Nu skal pretzels'ene en ad gangen en tur ned i vandbadet. Vandet skal ikke bulderkoge, men være lige omkring kogepunktet. Læg en pretzel ned i vandet med en hulske og vend den efter 10 sekunder, så begge sider af den har været i vandet. Tag op med en hulske og lad dryppe lidt af, inden den lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og drys den evt. med lidt (eller meget) groft havsalt. 


Lad pretzels'ene stå og tørre lidt, mens ovnen varmer op til 200 varmluft. Bag dem 15-20 minutter midt i ovnen. De skal blive ret mørke. Lad dem køle af på en bagerist. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig