Gå videre til hovedindholdet

Pretzels

Jeg elsker pretzels! De har en sej, sprød, salt skorpe og et blødt, saftigt indre. 

Jeg troede, de stammede fra Tyskland eller USA, men det viser sig, at de første pretzels blev bagt af italienske munke allerede omkring år 600. Det er dælme et gammelt brød! Den måde brødet er snoet på, skal symbolisere arme krydset foran brystet, som var den traditionelle måde at stå på, når man bad. Derudover skulle de tre huller i brødet repræsentere den hellige tre-enighed. Det kan man jo tygge lidt på næste gang man spiser en pretzel. Mums!


Pretzels (12 store eller 8 store pretzels og 8 alm. boller)
1 kg mel + ekstra til udrulning
2,5 dl vand + 2 dl. vand
50 g gær
2,5 dl mælk
80 g smeltet smør
1 spsk maltsirup (kan udelades)
2 tsk alm. salt + 2 tsk groft havsalt

Herudover:

1 stor gryde
2,5 l. vand
50 g. natron
1 tsk salt

Dagen før:

Gæren røres ud i 2,5 dl håndvarmt vand i en mellemstor skål. 100 g. mel røres ud heri til der ikke er flere klumper i. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad stå på køkkenbordet natten over.

På dagen:

Bland gærblandingen sammen med resten af melet, håndvarm mælk, smeltet smør, maltsirup, salt og 2 dl håndlunken vand i en røreskål og rør på røremaskine/ælt i ca 10 min. til dejen har samlet sig og er blevet elastisk og glat. Tilsæt evt lidt mere vand, hvis dejen er meget tør.


Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke og lad hæve 1½ time.


Slå dejen ned og læg den ud på et meldækket bord og del den i 12 boller, som rulles ud til pretzels (se evt. hvordan på Youtube, der har svar på alt: 

https://www.youtube.com/watch?v=uwy9c0foFTc) eller til boller, hvis du hellere vil have det.

Lad pretzels'ene hæve, mens du varmer vand med salt og natron i en stor gryde op til kogepunktet. Vandet skal simre, ikke bulderkoge. Nu skal pretzels'ene en ad gangen en tur ned i vandbadet. Vandet skal ikke bulderkoge, men være lige omkring kogepunktet. Læg en pretzel ned i vandet med en hulske og vend den efter 10 sekunder, så begge sider af den har været i vandet. Tag op med en hulske og lad dryppe lidt af, inden den lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og drys den evt. med lidt (eller meget) groft havsalt. 


Lad pretzels'ene stå og tørre lidt, mens ovnen varmer op til 200 varmluft. Bag dem 15-20 minutter midt i ovnen. De skal blive ret mørke. Lad dem køle af på en bagerist. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...