Gå videre til hovedindholdet

Hindbær-cupcakes - og en boganmeldelse

Det er rigtig, rigtig længe siden, jeg har bagt cupcakes. Det er ligesom om tiden er løbet lidt fra dem, hvilket egentlig er synd, for de er jo yndige og nemme og smager dejligt. Så jeg har kastet mig ud i at lave en gang forårsfriske, luftige cupcakes med hindbær.

Min lyst til at lave cupcakes er muligvis blevet vakt af, at jeg havde brug for en sød og blød modvægt efter endt læsning af Muligheden af en ø, skrevet af den kontroversielle, franske forfatter Michel Houellebecq. Det er den første roman jeg har læst af Houllebecq, og det bliver ikke den sidste. Jeg kan alene ud fra denne ene bog godt forstå hypen omkring ham.

Muligheden af en ø er en sci-fi roman, men helt uden action-ramasjang og rabalder. Man følger Daniel, en succesfuld stand up-komiker, der bliver medlem af en religiøs sekt, der søger at lave menneskelige kloninger for derved at opnå evigt liv. Og det lykkes, for i bogen følger man skiftevis den originale Daniel og hans 24. klon, som lever mere end 1000 år senere. 

Det er en meget forkvaklet verden (både den nutidige og den fremtidige) man bliver præsenteret for. Nutidens Daniels liv er præget af dysfunktionelle forhold til kvinder (inkl. en heeeeeel masse sex) og til stort set alle andre omkring ham og af kynisme og dekadence, mens Daniel24's liv er stille, åndeligt orienteret og tilbagetrukket i en ødelagt verden, som er næsten uden kontakt mellem "ny-menneskerne". 

Selvom Muligheden af en ø på ingen måde er en behagelig bog, er den virkelig værd at læse - ikke mindst fordi den er meget, meget velskrevet. Udover at være vildt provokerende på flere forskellige måder (ikke mindt kvindeprotrætterne!), er den også moraliserende og på sin vis også nærmest lidt antropologisk, fordi Daniel24 giver læseren et fremmed blik på vores fordærvede nutid set med fremtidens øjne. 

Man kan således se dagens opskrift som det madmæssige modsvar til Houllebecq's bog: Søde, bløde, easy-going, feminine cupcakes. De kan dog nemt nydes, mens man læser syrlige samfundskommentarer fra Houllebecq. Jeg vil ihvertfald snart kaste mig ud i hans nyeste roman på dansk, Underkastelse. Det skulle også være heftige sager.


Hindbær-cupcakes (8-10 stk)
Cupcakes
150 g smør
500 g sukker
450 g mel
2 tsk bagepulver
2 tsk vanillesukker
4,5 dl mælk
4 æg
125 g friske/optøede hindbær
8-10 cupcakeforme 

Tænd ovnen på 190 grader varmluft. Bland mel, sukker, vanillesukker og bagepulver i en skål og skær smørret herned i i mindre stykker. Bland sammen med en håndmixer indtil ingredienserne er blandet godt sammen og minder lidt om brødkrummer. Bland mælk og æg sammen i en ny skål, og rør denne blanding godt sammen med mel-blandingen til den er helt glat og klump-fri. Vend forsigtigt hindbærrene i og fordel dejen i cupecake-formene. Bag midt i ovnen 15-20 minutter til de er gennembagte med stadig lidt bløde og eftergivende at røre ved. Lad afkøle helt, før du pynter.

Cream cheese frosting
150 g blødt smør
200 flormelis
100 g neutral flødeost
Evt lidt citronsaft
Evt pastafarve

Rør smør og flormelis godt sammen til det er blødt og luftigt. Rør flødeosten i. Smag til med citron. Sæt på køl ½ times tid og pynt dine kager.

Jeg har brugt en rød pastafarve til at få frostingen fire forskellige farver: En hvid, en med et lille bløå i som blev meget lyserød, en med et lidt større bløå i som blev pink og en, hvor jeg penslede nogle striber farve på sprøjteposen efter jeg havde puttet tyllen i, men inden jeg puttede frostingen i. Jeg har brugt fire forskellige tyller til at sætte små stjerner/blomster på kagen: Tre stjernetyller og én med et lille rundt hul (det hedder sikkert noget på fagsprog, men jeg ved ikke hvad). 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig