Gå videre til hovedindholdet

Vietnamesisk Bánh mì med tun og lyn-pickled gulerod


Efter at have spist på Pho C&P i Århus er jeg blevet helt vild efter at prøve en masse vietnamesisk mad, og én af de ting det vietnamesiske køkken åbenbart er kendt for er bánh mì. Ordet bánh mì bruges vist egentlig bare til at betegne al slags brød, men bruges oftest i forbindelse med sandwich. Jeg var lidt overrasket over at finde en fransk baguette i en typisk vietnamesisk ret, men baguetten skyldes det franske kolonistyre i Vietnam/Fransk Indokina (du godeste, det land har en vild historie, hva!).

Bánh mì kan laves med alt muligt fyld, men jeg har valgt at gå den nemme (fiske)vej med fyld af tun og lyn-pickled gulerod. Og endnu en gang bliver jeg helt lykkelig over, at man kan få noget helt nyt ud af nogle råvarer, man tror, man kender ud og ind, bare ved at behandle og kombinere dem en smule anderledes. Bánh mì'en  her er hurtig at lave (med mindre man selv bager brødet, selvfølgelig), og det smager skønt og friskt. Man kan jo endda bare forberede de forskellige elementer og stille dem på spisebordet, og så lade familien selv samle hver deres bánh mì - og så er alle glade!


Banh mi med tun og pickled gulerod (2 stk.)

2 flüte, str. medium (eller ét stort flüte delt i to)

1 ds tun i vand
1 stilk bladselleri, i tynde skiver
1 lille rødløg, i små tern
2 spsk god mayonaise
Peber

2 gulerødder, groftrevne
5 spsk hvidvinseddike
5 spsk sukker

½ agurk i tynde skiver
1 middelstærk chilipeber, i tynde skiver
2-3 spsk ristede løg
Et bundt koriander
Evt. chilimayonaise
Evt. friskkværnet peber

Bland tun, bladselleri, rødløg, mayonaise og et par vrid friskkværnet peber i en skål. Stil på køl til det skal bruges.

I en anden skål blandes de groftrevne gulerødder med eddike og sukker. Lad stå og trække 15 minutter. Hæld herefter eddikken fra og vrid gulerodsstrimlerne, så de er fri for alt for meget eddikke. 

Lun evt. flütes'ene lidt i ovnen. Skær dem over og smør med chilimayo, hvis du vil have lidt ekstra bid. Fordel gulerod og agurker over bundene; herefter tun-blandingen. Drys rundhåndet med ristede løg, chili og koriander og giv peberkværnen et par vrid hen over hele herligheden, før flüte-toppen lægges på.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt