Gå videre til hovedindholdet

Naan


Jeg kan selvfølgelig ikke sige det med absolut sikkerhed, da jeg desværre ikke har smagt alle slags brød - men for mig er det perfekte madbrød indisk naan. Naan er bløde, luftige og smagfulde - og så er de nemme at bage. Jeg har bagt mange forskellige versioner gennem årene, men dette er min absolutte yndlingsopskrift. Naan smager allerbedst, når de lige er hevet ud af ovnen, og hvis de bliver bagt med ghee, som man kan finde i mange etniske/special-butikker, men almindelig smør kan også gå an i en snæver vending. Det går også fint an at bage en stor portion og så fryse nogle af brødene. De skal bare lunes igen i ovnen i 5-7 minutter ved 100 grader.

Naan (10-12 stk)
½ pakke gær (25 gr)
2 dl vand
2 tsk sukker
1½ dl neutral yoghurt
1 æg
50 g ghee eller smør + ekstra til pensling
1 tsk fin salt
Ca 500 g hvedemel + ekstra til udrulning
Evt 1 spsk nigella-frø/Jomfru i det grønne

Opløs gæren i vandet. Smelt ghee'en/smørret. Kom smeltet ghee/smør, sukker, æg, yoghurt, mel og salt i skålen med gær og vand, og ælt dejen godt igennem (8-10 min). Det er nemmest med en røremaskine for dejen er ret klistret. 

Dæk skålen med dej med et fugtigt klæde og lad dejen hæve sig stor og lækker et lunt sted i 2 timer.

Tænd ovnen på 225 grader varmluft, og lad bagepladerne blive i ovnen, så de også bliver varme.

Hæld dejen ud på på et meldækket bord og del den i 10 (eller 12 for lidt mindre naan). Form dem til flade aflange/tåreformede brød og læg fordel dem på to stykker bagepapir. Pensl brødene med lidt mere smeltet ghee/smør og drys evt med nigella-frø. Tag den varme bageplade ud af ovnen og list bagepapiret med brød over herpå. Bag brødene i ovnen ca. 10 min. Hvis brødene er blevet hårde, kan man lægge et rent og tørt viskestykke over dem, lige når de er kommet ud af ovnen - dampen gør dem bløde og lækre igen.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig