Gå videre til hovedindholdet

Ramen-suppe med nudler og æg


Jeg har meget ærefrygt over for det japanske køkken og laver af samme grund ikke så tit japansk mad. I mine øjne er det japanske køkken enormt elegant, indviklet og handler meget om præcision. Man kan ikke lige improvisere og redde en ret med noget ketchup. De har de der kokke, der har trænet i tre år, for at kunne servere ballonfisk, der kan slå én ihjel, hvis de ikke er tilberedt rigtigt. De har sushikokke, der træner i endnu flere år, for at mestre sushiens svære kunst. Og så er der det der udefinerbare umami, "den femte smag", velsmagens essens, som også lige skal være på plads. Mad er, som jeg forstår det, ikke noget, man spøger med i Japan.

Derfor tøver jeg også med at kalde denne suppe for japansk. Den er hurtig og nem at lave, og selvom det (nok) er urealistisk, frygter jeg på en eller anden måde, at hvis jeg kalder den japansk, vil jeg blive opsøgt af en samurai-type fra det japanske madpoliti, der byder mig at begå harakiri, fordi umamien ikke er ramt spot on. Men jeg tør godt gå så vidt som til at sige, at der er brugt japanske elementer i suppen - og at den smager godt. Et af elementerne er miso, som er en smagsgivende pasta lavet af fermenterede sojabønner og minder lidt om fond. Miso findes i mange varianter, der kan være milde eller stærke i smagen. Jeg måtte i en asiatisk specialbutik for at finde det, men man kan (tør jeg skrive det) også bruge ekstra kyllingefond i stedet. Men så får man selvføøøøølgelig ikke den helt rigtige umami-smag, det siger sig selv.

どうぞごゆっくり(Det skulle betyde velbekomme på japansk, men betyder vist direkte oversat Tag din tid).

Nem og hurtig ramen-suppe med nudler og æg
(2 pers)
Miso-pasta:
1 lille løg (eller ½ stort)
1 spsk lys miso
1 spsk mørk miso
1 tsk stærk chilipasta (som sambal oelek) eller chilisauce
2 fed hvidløg
2 cm frisk ingefær

1 spsk sesamolie
200 g champignon
7,5 dl kyllingefond
200 g ramen nudler (eller dine yndlingsnudler)
Salt

1 æg
Sesamfrø
Løgspirer eller bønnespirer
Frisk koriander

Blend alle ingredienserne til miso-pastaen til en helt glat masse. Stil til side.
Kog ægget 10 min.
Imens laves suppen: Rens champignonerne, og skær dem i skiver. Steg dem bløde i sesamolien i en gryde. Tag champignonerne op på en tallerken og stil til side. Miso-pastaen steges kort i gryden sammen, fonden tilsættes og bringes i kog. Når suppen koger, tilsættes nudlerne som koges møre efter anvisningen på pakken.
Herefter anrettes suppen i to skåle: Suppe og nudler nederst. ½ æg i hver skål foruden champignon, spirer og koriander. Drysses med sesamfrø. Spises straks og rygende varm. Hai!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)