Der er nogen ting, man bare ikke skal tage for let på, såsom lokalopgør, overvægt hos kæledyr og fællesøkonomi Og så at kalde ting for "verdens bedste". Derfor var jeg også lidt i tvivl om, hvorvidt jeg skulle kalde denne chokoladesauce for verdens bedste, for jeg har jo ret beset ikke smagt alle chokoladesaucer i hele verden (desværre). Når jeg alligevel endte med at bruge denne betegnelse, er det, fordi det uden tvivl er den bedste chokoladesauce, jeg nogensinde har smagt, og jeg har svært ved at forestille mig, at den kan komme til at smage bedre. Man kan sagtens lave en hæderlig chokoladesauce ved at koge smeltet chokolade og fløde sammen, men sirup og lidt salt og eddike giver denne variant lidt mere kant og dybde og en helt vidunderlig konsistens.
Opskriften har jeg haft i mange år. Jeg fik den i sin tid fra en af mine bedste veninder, Katrine, som bor heeelt nede i Odense, og som jeg får set aaalt for lidt til, så jeg brugte selvfølgelig chokoladesaucen som undskyldning for at interviewe hende:
Fortæl lidt om dig selv
Jeg bor i Odense med min mand og tre børn på 15, 13 og 3 år. I min hverdag går tiden med arbejde og familieliv. Hjemme hos os er det i øjeblikket mest min mand, der laver mad. Vi prioriterer højt, at der står varm mad på bordet hver aften kl. 18, hvor vores maver er programmeret til at være sultne, og vi sætter os og spiser sammen.
Til næste sommer vil jeg gerne bruge mere tid i vores store have og fx putte planter i drivhuset og dyrke nogen grøntsager i højbed - og selvfølgelig have tid til at bruge al den variation af frugt, bær og grøntsager, der vokser frem.
Hvor har du opskriften på verdens bedste chokoladesauce fra?
Jeg har fået opskriften af en studiekammerat, dengang vi læste sammen.
Minder chokoladesaucen dig om noget bestemt?
Den minder mig om mange hyggelige og festlige timer sammen med venner og veninder, studiekammerater, samboende fra studiekollektivet, familie, naboer og studiejobskolleger. Ved alle lejligheder blev der serveret den billigste vanilleis sammen med den fantastiske chokoladesauce og, når vi ind imellem flottede os, dåsepærer! Chokoladesaucen minder mig faktisk om alle de år, hvor jeg var i 20’erne.
Hvad er din yndlingsmad og hvorfor?
Min yndlingsmad er alt med frisk koriander og alt med lasagne. For mig passer frisk koriander i alle retter, især thailandsk mad med kokosmælk og mexicansk mad med tomat og oksekød, lammekød eller rejer. Jeg synes, den friske koriander gør maden frisk og lækker – jeg er ikke vokset op med det, så korianderen minder mig nok om eksotiske rejsemål og ungdommens frihed til at rejse ud og opleve hele verden.
Hvad er det mærkeligste du nogensinde har smagt?
Det mærkeligste, jeg har spist, er tørrede saltede hønsetarme, som jeg ivrigt guffede i mig i Indonesien. Det smager præcis lige så dejligt som danske flæskesvær - uhhmm!
Hvad er dit bedste madminde?
Mit bedste minde med mad var en buffet med thailandsk mad i Bangkok Lufthavn. Alle odds var imod mig i forhold til at få en god oplevelse med mad ved den lejlighed: Min mand og jeg var på vej hjem fra et 6 måneders studieophold i Australien, og flyet som var det 2. ”ben” på rejsen måtte vende om med tekniske vanskeligheder, så vi allerede efter 4 timers rejse fik en ekstra overnatning og laaaang forsinkelse på hjemturen. Da vi endelig mellemlandede i Bangkok efter 20 timers rejse, skulle vi vente ca. 10 timer til næste fly mod Danmark, og vi fik udleveret gratis madbilletter. Vi var udmattede af manglen på søvn og hjemlængsel og skulle bare have noget ligegyldigt at spise, inden vi gik omkuld på et lufthavnshotel. Vores indre ur sagde ikke aftensmadstid, og vi havde ingen forventninger til en tilfældig restaurant i en lufthavn – og så smagte det hele på buffeten bare FANTASTISK. Jeg MÅ tilbage til Thailand en dag og smage maden uden for lufthavnen, for det må simpelthen være fabelagtigt lækkert.
Hvad er dit værste madminde?
Det værste minde jeg har med mad, var engang som barn, hvor min elskede farmor serverede ”mælkeærter” til aftensmad. Jeg husker det som varm mælk med grønne ærter svømmende rundt i – det kunne jeg godt nok ikke lide! Jeg var meget glad for min farmor, og det føltes næsten som et svigt, at hun kunne servere noget så rædselsfuldt og ikke den kærlige omsorg, jeg var vandt til at blive forkælet med hos hende.
...............................................................................................................
Som det fremgår af interviewet med Katrine, blev den vidunderlige chokoladesauce oftest spist med billig is og dåsepærer. Her har jeg opgraderet retten og lavet en nem fransk pære-marcipan-galette (som er et fint fransk ord for en tærte bagt uden form). Bon appetit!
Verdens bedste chokoladesauce i selskab med pære-marcipan-galette og vanille-is
(Nok til 8 glade mennesker)
(Nok til 8 glade mennesker)
Chokoladesauce
5 dl. piskefløde
1 dl mørk sirup
1 dl sukker
200 g chokolade, brækket i mindre stykker
1 tsk fint salt
1 tsk eddike
Alle ingredienser varmes langsomt op i en gryde og småkoger et par minutter, når chokolade og sukker er smeltet. Rør rundt, så det ikke brænder på.
Pære-marcipan-galette
Mørdej
125 g koldt smør i tern
200 g hvedemel
3 spsk sukker
1 tsk kardemomme
Ca. 1 dl koldt vand
Fyld
2 pærer
½ citron
75 g. marcipan
1 sammenpisket æg
Mandelsplitter
Tænd for ovnen ved 175 grader.
Bland mel, sukker og kardemomme i en skål og arbejd herefter hurtigt smørret ud i melet med fingrene til konsistensen er som revet ost. Tilsæt koldt vand til dejen lige præcis hænger sammen. Arbejd ikke for meget med dejen, da den så bliver sej og ikke sprød. Læg dejen på køl, mens du laver fyldet.
Skræl pærerne, skær kernehuset fra og skær dem i skiver. Vend skiverne i lidt citronsaft og stil til side. Riv marcipanen på den grove side af et rivejern og stil til side.
Rul dejen ud på et meldrysset bord til en cirkel, der er ca. 3 mm tyk og 30 cm i diameter . En galette må gerne være rustik, så cirklen behøver ikke være perfekt rund. Strø den revne marcipan over midten - lad de yderste 3 cm være fri for fyld. Fordel pærerne ovenpå - igen skal de yderste 3 cm være fri for fyld. Fold kanterne ind over fyldet. Tryk lidt til, men vær forsigtig så der ikke går hul i dejen, så fyldet siver ud. Pensl kanten af kagen med æg og drys med mandelsplitter.
Bages ca. 30 min. Læg evt. stanniol over kagen, hvis den begynder at blive for mørk.
Server galetten lun med en god vanilleis og lun chokoladesauce.
Kommentarer
Send en kommentar