Gå videre til hovedindholdet

Empanadas med oksekød, grøntsager og oliven


Lidt tidskrævende, men lækre er disse empanadas. De er også gode at have med i madpakken, hvis der skulle blive nogen til overs.

Empanadas med oksekød, grøntsager og oliven
(8 stk)
Dej
2 dl vand
25 g gær
1 tsk salt
1 tsk sukker
1 spsk olivenolie
100 g grahamsmel/ groft hvedemel
100 g. durummel/ tipo 00 mel
Ca 150 g hvedemel
1 æg til pensling

Gæret opløses i vandet. Salt, sukker og olie tilsættes og dernæst røres grahams- og durummel i. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt til dejen er glat og smidig - ikke klistret, men heller ikke tør. Dejen hæver tildækket i 30 min. Imens kan du lave fyldet.

Fyld
2 x 1 spsk olivenolie
200 g hakket oksekød
1 lille rød peber i mindre tern
1 lille grøn peber i mindre tern
1 gulerod i mindre tern
1-2 kartofler i mindre tern
100 g grønne oliven med pimento/rød peber, groft hakket (kan udelades)
1 tsk spidskommen
1 tsk oregano
1 tsk paprika
1 tsk tørret koriander
1 lille dåse tomatpure
1 dl vand + 1 kube oksekødsbouillon
Salt & peber

Start med at hakke og skære alle grøntsagerne. Varm olien i en gryde og steg grøntsagerne ved middelvarme ca. 10 minutter til de er mørre. Tag dem op i en skål og stil til side. Varm olien op i samme skål og brun oksekødet heri. Tilsæt de stegte grøntsager, krydderier, hakkede oliven, tomatpure, vand og bouillon. Lad simre 5-10 min og smag til med salt og peber. Fyldet skal ikke være for vådt, men tilsæt gerne en smule vand, hvis det er knastørt.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Slå dejen ned og del i otte lige store dele. Tril dem til runde boller og rul dem ud til store, flade cirkler på ca. 18 cm i diameter på et meldrysset bord. Put fyld i hver cirkel og gør kanten af dejen våd med lidt vand på en finger eller pensel (ikke pjaskvåd, bare lige fugtig våd). Luk dejen forsigtigt sammen over fyldet, så dejen danner en halvmåne. Tryk forsigtigt men grundigt sammen ved lukningen, så fyldet ikke siver ud og gennembløder bollen. Læg forsigtigt de fyldte boller på to bageplader og lad dem hæve 5 min. Pensl med sammenpisket æg og bag i ca 15 min. til de er gyldne og gennembagte. Spis med en grøn salat og evt en dip, f.eks. tomatsala.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)