Gå videre til hovedindholdet

Empanadas med oksekød, grøntsager og oliven


Lidt tidskrævende, men lækre er disse empanadas. De er også gode at have med i madpakken, hvis der skulle blive nogen til overs.

Empanadas med oksekød, grøntsager og oliven
(8 stk)
Dej
2 dl vand
25 g gær
1 tsk salt
1 tsk sukker
1 spsk olivenolie
100 g grahamsmel/ groft hvedemel
100 g. durummel/ tipo 00 mel
Ca 150 g hvedemel
1 æg til pensling

Gæret opløses i vandet. Salt, sukker og olie tilsættes og dernæst røres grahams- og durummel i. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt til dejen er glat og smidig - ikke klistret, men heller ikke tør. Dejen hæver tildækket i 30 min. Imens kan du lave fyldet.

Fyld
2 x 1 spsk olivenolie
200 g hakket oksekød
1 lille rød peber i mindre tern
1 lille grøn peber i mindre tern
1 gulerod i mindre tern
1-2 kartofler i mindre tern
100 g grønne oliven med pimento/rød peber, groft hakket (kan udelades)
1 tsk spidskommen
1 tsk oregano
1 tsk paprika
1 tsk tørret koriander
1 lille dåse tomatpure
1 dl vand + 1 kube oksekødsbouillon
Salt & peber

Start med at hakke og skære alle grøntsagerne. Varm olien i en gryde og steg grøntsagerne ved middelvarme ca. 10 minutter til de er mørre. Tag dem op i en skål og stil til side. Varm olien op i samme skål og brun oksekødet heri. Tilsæt de stegte grøntsager, krydderier, hakkede oliven, tomatpure, vand og bouillon. Lad simre 5-10 min og smag til med salt og peber. Fyldet skal ikke være for vådt, men tilsæt gerne en smule vand, hvis det er knastørt.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Slå dejen ned og del i otte lige store dele. Tril dem til runde boller og rul dem ud til store, flade cirkler på ca. 18 cm i diameter på et meldrysset bord. Put fyld i hver cirkel og gør kanten af dejen våd med lidt vand på en finger eller pensel (ikke pjaskvåd, bare lige fugtig våd). Luk dejen forsigtigt sammen over fyldet, så dejen danner en halvmåne. Tryk forsigtigt men grundigt sammen ved lukningen, så fyldet ikke siver ud og gennembløder bollen. Læg forsigtigt de fyldte boller på to bageplader og lad dem hæve 5 min. Pensl med sammenpisket æg og bag i ca 15 min. til de er gyldne og gennembagte. Spis med en grøn salat og evt en dip, f.eks. tomatsala.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)