Mazarintærte med nøddekaramel- og chokoladetopping


På mit arbejde er vi blevet gode til at markere og fejre, når noget er gået godt. Heldigvis er vi ret enige om, at man fejrer sådan noget bedst med kage. Det er desuden et sted, hvor man ved ens kage bliver værdsat, og derfor gider man også godt gøre sig umage med den. 

Da jeg skulle fejre, at jeg og en kollega havde fået en artikel publiceret, tog jeg derfor denne seriøse kage med. Det er en mazarinkage med tærtebund og toscakage-topping af nøddekaramel og chokolade. Den er næsten alt det, jeg godt kan lide ved en kage: Mørdej, marcipan, nødder, karamel og chokolade. Det eneste, der mangler, for at kagen er perfekt i mine øjne, er sådan set gul creme, som jeg synes er svær at få med her (så skulle det nærmere være en jordbærtærte), men creme fraiche smager rigtig godt til.

Mazarintærte-opskriften er tyvstjålet herfra: 
http://verdenifolgecharlotte.blogspot.dk/2012/02/mazarintrte-m-nougat.html
Jeg søgte efter mazarin-opskrifter på nettet og faldt så over denne, som stammer fra en nu lukket blog, der er blevet kendt, fordi en Michelin-kok har erklæret, at mazarintærte-opskriften herfra giver verdens bedste mazarin-bund. Det er da svært at stå for. Den oprindelige opskrift har nougattopping, men jeg vil hellere have noget knas, så nedenfor findes min version af kagen.

Mazarintærte med nøddekaramel- og chokoladetopping
(10-12 kagesultne godtfolk)

Mazarintærte
Bund
125 g koldt smør
175 g mel
5 spsk sukker
1 æggeblomme (gem hviden til fyldet)
Lidt vand
Smør til tærteformen

Fyld
150 g smør
125 g. sukker
200 g marcipan
1 æg
1 æggehvide
1 nip salt

Nøddekaramel-topping
100 g. smør
75 g. hasselnødder
75 g. mandler
75 g. sukker
1 spsk mel
3 spsk fløde
1 lille nip salt

Derudover:
100 g. god, mørk chokolade
Creme fraiche til servering
Evt. lidt frugt

Tærtebund
Smuldr smør og mel sammen til det har konsistens som grov rasp. Tilsæt sukker. Bland æggeblommen i og saml hurtigt. Dejen skal endelig ikke æltes, bare lige samles godt. Hvis dejen er meget smuldret tilsættes lidt koldt vand. Dejen stilles på køl mindst ½ time. Imens laves fyldet.

Fyld
Smør, sukker og salt røres blødt. Riv marcipanen på den grove side af et rivejern og bland godt sammen med æg og æggehvide. De to labre deje blandes godt sammen. 

Tænd ovnen på 180 grader. 

Mørdejen tages ud af køleren og rulles ud. Smør en almindelig tærteform godt og put forsigtigt den skrøbelige dej heri. Fyldet hældes over den ubagte dej. Bages ca. 25 min. Mazarinen må stadig gerne være en smule "løs", når den tages ud. Den sætter sig. Kagen køler let af, mens toppingen laves. Skru ovnen op på 200 grader.

Nøddekaramel-topping
Hak nødderne groft og put dem i en gryde sammen med resten af ingredienserne. Smelt det langsomt og rør det godt sammen. Det må ikke koge!

Toppingen hældes over den let afkølede kage. Ovnen, der er skruet op på 200 grader, og kagen sættes i ovnen 4-5 min. Toppingen skal karamelisere, men hold øje med, at den ikke brænder på. 

Når kagen er kølet lidt af, smeltes chokoladen over vandbad og kagen pyntes med den. 

Serveres med creme fraiche og lidt frugt (vindruer eller bær). Mums!

Kommentarer

Populære indlæg