Gå videre til hovedindholdet

Mazarintærte med nøddekaramel- og chokoladetopping


På mit arbejde er vi blevet gode til at markere og fejre, når noget er gået godt. Heldigvis er vi ret enige om, at man fejrer sådan noget bedst med kage. Det er desuden et sted, hvor man ved ens kage bliver værdsat, og derfor gider man også godt gøre sig umage med den. 

Da jeg skulle fejre, at jeg og en kollega havde fået en artikel publiceret, tog jeg derfor denne seriøse kage med. Det er en mazarinkage med tærtebund og toscakage-topping af nøddekaramel og chokolade. Den er næsten alt det, jeg godt kan lide ved en kage: Mørdej, marcipan, nødder, karamel og chokolade. Det eneste, der mangler, for at kagen er perfekt i mine øjne, er sådan set gul creme, som jeg synes er svær at få med her (så skulle det nærmere være en jordbærtærte), men creme fraiche smager rigtig godt til.

Mazarintærte-opskriften er tyvstjålet herfra: 
http://verdenifolgecharlotte.blogspot.dk/2012/02/mazarintrte-m-nougat.html
Jeg søgte efter mazarin-opskrifter på nettet og faldt så over denne, som stammer fra en nu lukket blog, der er blevet kendt, fordi en Michelin-kok har erklæret, at mazarintærte-opskriften herfra giver verdens bedste mazarin-bund. Det er da svært at stå for. Den oprindelige opskrift har nougattopping, men jeg vil hellere have noget knas, så nedenfor findes min version af kagen.

Mazarintærte med nøddekaramel- og chokoladetopping
(10-12 kagesultne godtfolk)

Mazarintærte
Bund
125 g koldt smør
175 g mel
5 spsk sukker
1 æggeblomme (gem hviden til fyldet)
Lidt vand
Smør til tærteformen

Fyld
150 g smør
125 g. sukker
200 g marcipan
1 æg
1 æggehvide
1 nip salt

Nøddekaramel-topping
100 g. smør
75 g. hasselnødder
75 g. mandler
75 g. sukker
1 spsk mel
3 spsk fløde
1 lille nip salt

Derudover:
100 g. god, mørk chokolade
Creme fraiche til servering
Evt. lidt frugt

Tærtebund
Smuldr smør og mel sammen til det har konsistens som grov rasp. Tilsæt sukker. Bland æggeblommen i og saml hurtigt. Dejen skal endelig ikke æltes, bare lige samles godt. Hvis dejen er meget smuldret tilsættes lidt koldt vand. Dejen stilles på køl mindst ½ time. Imens laves fyldet.

Fyld
Smør, sukker og salt røres blødt. Riv marcipanen på den grove side af et rivejern og bland godt sammen med æg og æggehvide. De to labre deje blandes godt sammen. 

Tænd ovnen på 180 grader. 

Mørdejen tages ud af køleren og rulles ud. Smør en almindelig tærteform godt og put forsigtigt den skrøbelige dej heri. Fyldet hældes over den ubagte dej. Bages ca. 25 min. Mazarinen må stadig gerne være en smule "løs", når den tages ud. Den sætter sig. Kagen køler let af, mens toppingen laves. Skru ovnen op på 200 grader.

Nøddekaramel-topping
Hak nødderne groft og put dem i en gryde sammen med resten af ingredienserne. Smelt det langsomt og rør det godt sammen. Det må ikke koge!

Toppingen hældes over den let afkølede kage. Ovnen, der er skruet op på 200 grader, og kagen sættes i ovnen 4-5 min. Toppingen skal karamelisere, men hold øje med, at den ikke brænder på. 

Når kagen er kølet lidt af, smeltes chokoladen over vandbad og kagen pyntes med den. 

Serveres med creme fraiche og lidt frugt (vindruer eller bær). Mums!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)