Gå videre til hovedindholdet

Hummus bil lahmeHov...

Helt uplanlagt er der gået sommerferie i bloggen. Selvom jeg som altid har mange ideer til mad-retter og faktisk også har en del færdige billeder af gode sommer-retter, så kan jeg overhovedet ikke bekvemme mig til at få skrevet opskrifterne ned, og det er lige som om computer-skærmen bare overhovedet ikke trækker lige nu. Og det er såmænd ikke fordi jeg laver noget fornuftigt i stedet for (f.eks. er fjernsynsskærmen blevet ok flittigt brugt), men måske trænger jeg bare til at slukke for SoMe lidt? Ihvertfald tyder alt på, at der bliver droslet lidt ned for aktiviteten her på bloggen i ferien. 

Men den arabiske ret hummus bil lahme - der betyder hummus med krydret kød - når lige med her i svinget. Det er fløjlsblød hummus (jeg har lært et trick, som kan ses i opskriften) og saftigt krydret kød. Heri kan man dyppe både pitabrød eller grøntsager skåret i tynde skiver, f.eks. smager gulerødder og agurk rigtig godt til. En ret, der er god at lave til mange, evt. som del af en meze med flere små retter.

God sommer! Vi ses ind i mellem:-)
Hummus bil lahme (4 pers.)
Hummus:
2 ds. kikærter
2 spsk tahin
2 spsk friskpresset citronsaft
1 fed hvidløg
Ca. 1 dl vand
2 spsk god olivenolie (kan udelades)
Salt

Krydret kød:
400 g hakket oksekød eller lammekød - eller en blanding af disse to
1 tsk olivenolie
1 fed hvidløg
1 tsk allehånde
1 tsk kanel
1 tsk stødt koriander
1 tsk spidskommen
1 tsk kanel
1 spsk tomatpure (kan udelades)
Salt og peber

Desuden:
40 g ristede pinjekerner
En håndfuld frisk bredbladet persille
Citronskiver

Hummus:
Okay, den første del her er lidt besværligt og man kan godt lade være at gøre det, men det giver den blødeste hummus jeg nogensinde selv har lavet, så altså: Start med at dræne kikærterne for væske og smut dem så ud af deres tynde skind/skal. Det tager noget tid, men hvis man sætter noget god musik på eller får børnene til at hjælpe, går det ok hurtigt, og det er virkelig besværet værd (man kan selvfølgelig også bare bruge kikærterne som de er med skind på). De nu "nøgne" kikærter blendes nu grundigt med resten af ingredienserne til en helt glat og usandsynligt lækker hummus. Kom lidt ekstra vand i, hvis blenderen har svært ved at få fat. Smag til med salt og evt. ekstra citron. Stil til side ved stuetemperatur, mens du laver kødet.

Krydret kød:
Varm olien i en gryde eller pande og brun kødet heri. Kom krydderierne i. Hvis det virker meget tørt, kan man komme lidt tomatpure i. Smag til med salt og peber.

Kom hummus'en i en stor skål og anret kødet ovenpå. Drys med ristede pinjekerner og grofthakket bredbladet persille. 

Server retten varm eller lun med skiver af pitabrød og grøntsager til og evt. lidt citronskiver til at give et frisk pift til retten.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte