Gå videre til hovedindholdet

Grøn gazpacho



Når det er så varmt som nu (halleluja), har man sjældent lyst til at spise noget varmt. Jeg køber stort set altid mad ind til en uge ad gangen, så i forrige uge - da vejret lige en overgang var lidt so-so - havde jeg købt ind til lasagne. Ikke lige det man har lyst til, når solen så igen stråler fra en blå himmel bestrøet med enkelte små kumulus-skyer og temperaturen har listet sig op over 25 grader.

Nej, når det er varmt, er det der er brug for en let og svalende aftensmad - og her er den kolde spanske suppe gazpacho helt perfekt. Jeg har tidligere bragt nemme opskrifter på den skønne spise her på bloggen, både i original-udgaven (https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/05/lynhurtig-gazpacho-med-sprde.html) og med vandmelon (https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/06/vandmelon-gazpacho.html). Nyeste skud på stammen er mindst lige så lækker som disse to (mellem os sagt tror jeg faktisk, at denne er min favoritudgave). Den er lavet på ene grønne grøntsager og er helt tomat-fri. Den er meget hurtig at lave, da grøntsagerne bare skal renses og derefter blendes. Sammen med diverse toppings kan suppen fint udgøre et aftensmåltid, når det er så varmt som nu.
Grøn gazpacho (2-3 pers):
1 agurk
2 modne avocadoer
1 stor håndfuld frisk spinat
3 dl vand
½-1 hvidløgsfed
1 spsk god olivenolie (kan udelades)
Salt & peber
Evt lidt frisk mynte

Forslag til knas:
Friskbælgede ærter
Rugbrødschips
Friske mynteblade
Pistacienødder

Grøn gazpacho:
Skræl agurken og skær enderne af. Skær den i 3-4 stykker. Kom den i blenderen sammen med de øvrige ingredienser til en helt glat suppe. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis du vil have en tyndere suppe. Køl den af i køleskabet og server iskold eller ved rumtemperatur. Jeg foretrækker det sidste, fordi man bedre kan smage nuancerne. Server med alle de typer knas du kan komme på (se forslag).

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte