Gå videre til hovedindholdet

Grøn gazpachoNår det er så varmt som nu (halleluja), har man sjældent lyst til at spise noget varmt. Jeg køber stort set altid mad ind til en uge ad gangen, så i forrige uge - da vejret lige en overgang var lidt so-so - havde jeg købt ind til lasagne. Ikke lige det man har lyst til, når solen så igen stråler fra en blå himmel bestrøet med enkelte små kumulus-skyer og temperaturen har listet sig op over 25 grader.

Nej, når det er varmt, er det der er brug for en let og svalende aftensmad - og her er den kolde spanske suppe gazpacho helt perfekt. Jeg har tidligere bragt nemme opskrifter på den skønne spise her på bloggen, både i original-udgaven (https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/05/lynhurtig-gazpacho-med-sprde.html) og med vandmelon (https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/06/vandmelon-gazpacho.html). Nyeste skud på stammen er mindst lige så lækker som disse to (mellem os sagt tror jeg faktisk, at denne er min favoritudgave). Den er lavet på ene grønne grøntsager og er helt tomat-fri. Den er meget hurtig at lave, da grøntsagerne bare skal renses og derefter blendes. Sammen med diverse toppings kan suppen fint udgøre et aftensmåltid, når det er så varmt som nu.
Grøn gazpacho (2-3 pers):
1 agurk
2 modne avocadoer
1 stor håndfuld frisk spinat
3 dl vand
½-1 hvidløgsfed
1 spsk god olivenolie (kan udelades)
Salt & peber
Evt lidt frisk mynte

Forslag til knas:
Friskbælgede ærter
Rugbrødschips
Friske mynteblade
Pistacienødder

Grøn gazpacho:
Skræl agurken og skær enderne af. Skær den i 3-4 stykker. Kom den i blenderen sammen med de øvrige ingredienser til en helt glat suppe. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis du vil have en tyndere suppe. Køl den af i køleskabet og server iskold eller ved rumtemperatur. Jeg foretrækker det sidste, fordi man bedre kan smage nuancerne. Server med alle de typer knas du kan komme på (se forslag).

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)