Gå videre til hovedindholdet

Lynhurtig gazpacho med sprøde rugbrødscroutoner - og lidt om en dejlig ferie

Hele forrige uge tilbragte jeg med min familie på Mallorca. Det var min mor, der inviterede i anledning af hendes 70-års fødselsdag, og det var en vidunderlig og tiltrængt ferie, hvor vi ikke lavede andet end at slappe af og spise og spise - og drikke og spise. Så jeg kan ikke prale af at have set en hel masse af øen, men til gengæld har jeg nydt vaskeægte kvalitetstid med familien og den gode spanske mad og drikke. Der er lidt stemningsbilleder fra turen herunder.
Vores fine badebro

Palme i brisen...

Gnaven (eller bare realistisk?) børne mannequin-dukke

Lille hund - stor have

Markedet i Alcudia

Gnaven kat på et varmt stentag
I løbet af ferien fik jeg stort set hver dag til frokost (blandt meget andet) en portion af den skønne spanske suppe gazpacho, som er en kold tomatsuppe. Den er nem at lave selv, men kan være noget tidskrævende, hvis man vælger at gå den traditionelle vej, hvor man skolder og flår tomaterne selv. Desuden synes jeg, det er sjældent, at de tomater, man kan købe her i Danmark, er noget at råbe hurra for, så derfor forsøgte jeg mig med at bruge flåede tomater på dåse - og det smagte fuldt ud lige så godt som de hjemme-flåede (i parentes bemærket købte jeg også kvalitets dåsetomater og ikke de billigste i butikken). På den måde kan man utroligt hurtigt bikse en lækker og svalende gazpacho sammen. Denne version har fået et dansk islæt med rugbrødscroutoner, men man kan selvfølgelig også lave helt traditionelle croutoner af hvidt brød.


Lynhurtig gazpacho med rugbrødscroutoner (2-3 pers.)
2 dåser rigtig god hakket tomat
Krummen fra to skiver brød, gerne surdejsbrød
½ rødløg
½ skrællet agurk
1 fed hvidløg
1 rød peber, stok og frø fjernet
½ dl god olivenolie
1 spsk rødvinseddike (kan udelades)
Salt & peber

2-3 skiver rugbrød
2-3 spsk olivenolie
Salt

Basilikum (jeg har her brugt thai basilikum)
1 gul peber

Hakket tomat, brødkrumme, agurk, rød peber, rødløg, hvidløg, olivenolie og evt. eddike blendes helt glat. Smag til med salt og peber. Hæl i en pæn skål og stil på køl, mens du laver croutonerne.

Skær rugbrøddet i små tern og steg dem i olivenolien over middelhøj varme på en pande til de er helt sprøde, 10-15 minutter. Smag til med salt.

Server den kolde gazpacho med lune, sprøde croutoner, frisk basilikum og gul peber skåret i små tern.  

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)