Gå videre til hovedindholdet

Lynhurtig gazpacho med sprøde rugbrødscroutoner - og lidt om en dejlig ferie

Hele forrige uge tilbragte jeg med min familie på Mallorca. Det var min mor, der inviterede i anledning af hendes 70-års fødselsdag, og det var en vidunderlig og tiltrængt ferie, hvor vi ikke lavede andet end at slappe af og spise og spise - og drikke og spise. Så jeg kan ikke prale af at have set en hel masse af øen, men til gengæld har jeg nydt vaskeægte kvalitetstid med familien og den gode spanske mad og drikke. Der er lidt stemningsbilleder fra turen herunder.
Vores fine badebro

Palme i brisen...

Gnaven (eller bare realistisk?) børne mannequin-dukke

Lille hund - stor have

Markedet i Alcudia

Gnaven kat på et varmt stentag
I løbet af ferien fik jeg stort set hver dag til frokost (blandt meget andet) en portion af den skønne spanske suppe gazpacho, som er en kold tomatsuppe. Den er nem at lave selv, men kan være noget tidskrævende, hvis man vælger at gå den traditionelle vej, hvor man skolder og flår tomaterne selv. Desuden synes jeg, det er sjældent, at de tomater, man kan købe her i Danmark, er noget at råbe hurra for, så derfor forsøgte jeg mig med at bruge flåede tomater på dåse - og det smagte fuldt ud lige så godt som de hjemme-flåede (i parentes bemærket købte jeg også kvalitets dåsetomater og ikke de billigste i butikken). På den måde kan man utroligt hurtigt bikse en lækker og svalende gazpacho sammen. Denne version har fået et dansk islæt med rugbrødscroutoner, men man kan selvfølgelig også lave helt traditionelle croutoner af hvidt brød.


Lynhurtig gazpacho med rugbrødscroutoner (2-3 pers.)
2 dåser rigtig god hakket tomat
Krummen fra to skiver brød, gerne surdejsbrød
½ rødløg
½ skrællet agurk
1 fed hvidløg
1 rød peber, stok og frø fjernet
½ dl god olivenolie
1 spsk rødvinseddike (kan udelades)
Salt & peber

2-3 skiver rugbrød
2-3 spsk olivenolie
Salt

Basilikum (jeg har her brugt thai basilikum)
1 gul peber

Hakket tomat, brødkrumme, agurk, rød peber, rødløg, hvidløg, olivenolie og evt. eddike blendes helt glat. Smag til med salt og peber. Hæl i en pæn skål og stil på køl, mens du laver croutonerne.

Skær rugbrøddet i små tern og steg dem i olivenolien over middelhøj varme på en pande til de er helt sprøde, 10-15 minutter. Smag til med salt.

Server den kolde gazpacho med lune, sprøde croutoner, frisk basilikum og gul peber skåret i små tern.  

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)