Gå videre til hovedindholdet

Sprøde, sunde(re) tortillachips med guacamole og pico de gallo

Der er få ting, der slår en gang lune nachos - især når vejret er sommerligt som i  dag, hvor solen varmer, og man bare har lyst til noget let, salt og sprødt til sin kolde cerveza. 

Eller nej, who am I kidding? Nachos er bare altid godt, men nok ikke det bedste, man kan byde sin krop på en regelmæssig basis. Derfor er jeg glad for at kunne præsentere en meget sundere og meget mindre fed version af knasende sprøde tortilla-chips lavet af fuldkorns tortillaer bagt i ovnen med cremet guacamole (grøntsager!) og krydret pico de gallo (flere grøntsager!) som tilbehør. 

Selv tak - don't mention it -  de nada :-)

Tortillachips
4 fuldkorntortillaer 
1 æggehvide
Salt
Chili eller andet kryderi, f.eks. BBQ, peber

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. 

Pensl den ene side af tortillaerne med æggehviden og drys med salt og chili/andet krydderi henover. Skær eller klip tortillaerne i mindre trekanter, og læg dem (forsigtigt uden at krydderierne falder af) på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag 8-12 minutter midt i ovnen til chips'ene er gyldne og sprøde. Hold lidt øje med dem, for pludselig går det hurtigt. 

De er bedst helt nybagte, men kan godt tåle at stå en time eller to før servering.
Guacamole
2 store, perfekt modne avocadoer
½ rødløg
1 fed hvidløg
1 tomat, kernerne fjernet
Saft fra ½ lime
Chilisauce/tabasco
Salt og peber

Blend den ene avocado sammen med rødløg, hvidløg, tomat (uden kerner) og limesaft med en stavblender. Mos den anden avocado groft med en gaffel og bland den i. Smag til med chilisauce, salt og peber.
Pico de gallo
2 tomater (jeg har brugt gule og røde tomater)
½ rødløg
Saft fra ½ lime
Lidt chipotle chili
Frisk koriander, grofthakket
Salt & peber

Skær tomaterne over og fjern de fleste af kernerne. Skær tomatkødet i små tern og put dem i en skål. Skær også rødløget i fine tern og bland dem med tomaterne. Hæld limesaft over og smag til med chili, koriander, salt og peber. Salsaen kan spises med det samme, men bliver kun bedre af  at stå og trække i en time eller to.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt