Gå videre til hovedindholdet

Sprøde, sunde(re) tortillachips med guacamole og pico de gallo

Der er få ting, der slår en gang lune nachos - især når vejret er sommerligt som i  dag, hvor solen varmer, og man bare har lyst til noget let, salt og sprødt til sin kolde cerveza. 

Eller nej, who am I kidding? Nachos er bare altid godt, men nok ikke det bedste, man kan byde sin krop på en regelmæssig basis. Derfor er jeg glad for at kunne præsentere en meget sundere og meget mindre fed version af knasende sprøde tortilla-chips lavet af fuldkorns tortillaer bagt i ovnen med cremet guacamole (grøntsager!) og krydret pico de gallo (flere grøntsager!) som tilbehør. 

Selv tak - don't mention it -  de nada :-)

Tortillachips
4 fuldkorntortillaer 
1 æggehvide
Salt
Chili eller andet kryderi, f.eks. BBQ, peber

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. 

Pensl den ene side af tortillaerne med æggehviden og drys med salt og chili/andet krydderi henover. Skær eller klip tortillaerne i mindre trekanter, og læg dem (forsigtigt uden at krydderierne falder af) på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag 8-12 minutter midt i ovnen til chips'ene er gyldne og sprøde. Hold lidt øje med dem, for pludselig går det hurtigt. 

De er bedst helt nybagte, men kan godt tåle at stå en time eller to før servering.
Guacamole
2 store, perfekt modne avocadoer
½ rødløg
1 fed hvidløg
1 tomat, kernerne fjernet
Saft fra ½ lime
Chilisauce/tabasco
Salt og peber

Blend den ene avocado sammen med rødløg, hvidløg, tomat (uden kerner) og limesaft med en stavblender. Mos den anden avocado groft med en gaffel og bland den i. Smag til med chilisauce, salt og peber.
Pico de gallo
2 tomater (jeg har brugt gule og røde tomater)
½ rødløg
Saft fra ½ lime
Lidt chipotle chili
Frisk koriander, grofthakket
Salt & peber

Skær tomaterne over og fjern de fleste af kernerne. Skær tomatkødet i små tern og put dem i en skål. Skær også rødløget i fine tern og bland dem med tomaterne. Hæld limesaft over og smag til med chili, koriander, salt og peber. Salsaen kan spises med det samme, men bliver kun bedre af  at stå og trække i en time eller to.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Mere kage til efterårsferien: Tunesiske kaffebrøds-cookies de luxe

"Don't mess with perfection", siger de. Og "If it ain't broke, don't fix it".  Og det kan der godt være noget om. Men selvom Sallings tunesiske kaffebrød står for mig  som en af de ypperste kager i kongeriget, så har jeg tilladt mig at udvikle en variation, som jeg rent  faktisk synes er en forbedring. Tillad mig at forklare: Tunesiske kaffebrød er sprød mørdej formet som horn omkring blødt fyld af marcipan, sukker og kakao og derefter drysset med knasende mandelplitter og perlesukker. SÅ godt! Min eneste anke har dog altid været, at kagen har tendens til at blive en anelse tør, fordi den mestendels består af mørdej. Derudover har fyldet det også med at løbe ud og lægge sig som en (indrømmet) meget lækker karamel rundt om kaffebrøds-hornet. Derfor har jeg i denne upgrade lukket fyldet inde i en småkage-lignende form, så det ikke løber nogen vegne. Og dertil er mørdej-fyld ratioen meget mere passende efter mine smagsløg.  Grunden til a...