Gå videre til hovedindholdet

Sprøde, sunde(re) tortillachips med guacamole og pico de gallo

Der er få ting, der slår en gang lune nachos - især når vejret er sommerligt som i  dag, hvor solen varmer, og man bare har lyst til noget let, salt og sprødt til sin kolde cerveza. 

Eller nej, who am I kidding? Nachos er bare altid godt, men nok ikke det bedste, man kan byde sin krop på en regelmæssig basis. Derfor er jeg glad for at kunne præsentere en meget sundere og meget mindre fed version af knasende sprøde tortilla-chips lavet af fuldkorns tortillaer bagt i ovnen med cremet guacamole (grøntsager!) og krydret pico de gallo (flere grøntsager!) som tilbehør. 

Selv tak - don't mention it -  de nada :-)

Tortillachips
4 fuldkorntortillaer 
1 æggehvide
Salt
Chili eller andet kryderi, f.eks. BBQ, peber

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. 

Pensl den ene side af tortillaerne med æggehviden og drys med salt og chili/andet krydderi henover. Skær eller klip tortillaerne i mindre trekanter, og læg dem (forsigtigt uden at krydderierne falder af) på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag 8-12 minutter midt i ovnen til chips'ene er gyldne og sprøde. Hold lidt øje med dem, for pludselig går det hurtigt. 

De er bedst helt nybagte, men kan godt tåle at stå en time eller to før servering.
Guacamole
2 store, perfekt modne avocadoer
½ rødløg
1 fed hvidløg
1 tomat, kernerne fjernet
Saft fra ½ lime
Chilisauce/tabasco
Salt og peber

Blend den ene avocado sammen med rødløg, hvidløg, tomat (uden kerner) og limesaft med en stavblender. Mos den anden avocado groft med en gaffel og bland den i. Smag til med chilisauce, salt og peber.
Pico de gallo
2 tomater (jeg har brugt gule og røde tomater)
½ rødløg
Saft fra ½ lime
Lidt chipotle chili
Frisk koriander, grofthakket
Salt & peber

Skær tomaterne over og fjern de fleste af kernerne. Skær tomatkødet i små tern og put dem i en skål. Skær også rødløget i fine tern og bland dem med tomaterne. Hæld limesaft over og smag til med chili, koriander, salt og peber. Salsaen kan spises med det samme, men bliver kun bedre af  at stå og trække i en time eller to.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)