Gå videre til hovedindholdet

Rabarber-scones

            
Jeg har aldrig mødt en scone, jeg ikke kunne lide. Selv da jeg som ung i 90'erne boede et års tid i London (det var næsten obligatorisk dengang - ligesom en slags værnepligt) og fik spist mig igennem nogle rimeligt tarvelige og tørre scones, var jeg egentlig altid meget godt tilfreds. Der er dog ikke noget, der slår hjemmebagte scones, og denne opskrift med rabarber giver scones, der er saftige og "tætte" indeni og sprøde og krummende udenpå - ligesom en scone allerhelst skal være, ifølge undertegnede.

På billedet herunder er scones'ene serveret på klassisk britisk afternoon tea-manér med lemon curd (opskrift følger senere) og letpisket flødeskum, men nybagte smager de også storartet uden noget som helst akkompagnement.
Med lemoncurd og flødeskum
Rabarberscones (8-10 stk.)
2 æg, str. M
2 dl. kærnemælk
½ dl. fløde (eller mælk)
450 g. mel
3 stk bagepulver
75 g. smør
75 g. sukker
75. g. råsyltede rabarber (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/05/nemme-ramarinerede-rabarber-og.html)

Tænd ovnen på 190 grader varmluft. 

Pisk æggene let sammen og bland kærnemælk og fløde i. 

I en anden skål blandes mel og bagepulver. Smørret skærres i mindre stykker og gnides godt ud i melet, så det til sidst har konsistens som fint rasp. Bland sukkeret i. 

Hæld godt halvdelen af mælkeblandingen i melet og bland sammen. Hæld lidt mere af mælkeblandingen i, til du har en let klistret dej (det er ikke sikkert du behøver bruge det hele). Hæld den ud på et meldækket bord og smid rabarberne ned midt i dejen og ælt den forsigtigt og kort igennem, så raberberne fordeler sig i dejen. Modsat brød skal scones nærmest æltes så kort tid som muligt og kun lige til det hænger sammen.

Rul dejen ud så den er ca. 2,5 cm tyk og stik scones ud med et glas eller en udstikker på ca. 6 cm i diameter. Sæt scones'ene med lidt afstand fra hinanden på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag midt i ovnen 12-15 minutter.

Smager bedst, når de er nybagte, men kan også fryses og så lunes i ovnen.

Serveres klassisk britisk med syltetøj eller lemoncurd og en klat flødeskum.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...