Gå videre til hovedindholdet

Nemme råmarinerede rabarber og rabarbersaft


Hvert år går damebladene amok over rabarbersæsonen, og jeg har aldrig helt forstået hvorfor, men i år er jeg på lemminge-agtig vis sprunget med på vognen og har købt op til flere bundter rabarber og har tænkt mig at få mest muligt ud af dem med så lille arbejdsindsats som mulig. Derfor kommer her en nem opskrift på råmarinerede rabarber og rabarbersaft.

Saften smager mildt og af forår og kan også bruges i cocktails (opskrift coming op). Rabarberskiverne - i mangel på et bedre ord - kan bruges til ost eller kan fryses ned eller koges i smadder til den lækreste rabarber-kompot. De kan også bruges i bagværk (opskrift coming up).

Råmarinerede rabarber og rabarbersaft 
½ kg rabarber
½ l. vand
300 g. sukker 
Evt. 1 tsk atamon

Skær bladene (som er giftige), bunden og eventuelle grimme pletter af rabarberstænglerne, rens dem godt med vand, og skær dem i små stykker, ca ½ cm. 

Kom vand og sukker i en stor gryde, og varm vandet op til lige under kogepunktet. Rør rundt ind imellem, til sukkeret er helt opløst. Tag vandet af varmen.

Kom rabarberne i sukkervandet og dæk med låg eller staniol og stil i køleskabet (eller udenfor hvis det er køligt). Lad stå og trække i minimum 5 timer, gerne natten over og gerne et par dage - smagen bliver kun bedre over tid. Hæld dog lidt atamon i, hvis saft og rabarberskiver skal kunne holde i længere tid (7-10 dage). 

Hæld saften på en ren flaske og rabarberskiverne i en skål med låg og opbevar på køl. Både saft og rabarber kan fryses, hvis man ikke lige kan overskue at få det hele spist med det samme. Jeg synes, saften smager bedst, hvis man blander den op med vand eller danskvand i forholdet 1:4. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)