Gå videre til hovedindholdet

Forårs-salat


Min mand har tre brødre, og den ene af dem har en dejlig kæreste, der hedder Louise. Til påskefrokosten for ikke så frygteligt længe siden, havde Louise en salat med, som var så smuk og lækker, at jeg straks måtte bede om opskriften og ikke mindst bringe den videre her på bloggen. Det er en rigtig forårssalat med knas fra asparges, radisser, pærer og glaserede solsikkekerner, cremethed fra den bløde ost (i Louises version med gorgonzola, men her skiftet ud med blød gedeost, fordi jeg lige havde lyst til det) og friskhed fra hindbærrene. Nå ja, og så er der også grønkål som en sund bund under det hele. 

Salaten er mættende nok til at gøre det ud for frokost eller en let aftensmad, men kan også fint bruges som tilbehør.


Forårssalat (som tilbehør: 4 pers.; som frokost: 2 pers.)
Et bundt frisk grønkål
2 pærer, skåret i tynde skiver
½ bundt asparges, nederste del knækket af, skåret i skiver 
5-6 radisser, renset og skåret i tynde skiver
En stor håndfuld hindbær
Blød gedeost (eller gorgonzola), i tynde skiver

2 spsk. god jomfru olivenolie
2 spsk. citronsaft
1 tsk. flydende honning
Salt & peber

1 dl. solsikkekerner
3 spsk. flydende honning

Skyld grønkålen grundigt, tør den og skær eller riv stokken ud af hver grønkålsstængel. Skær eller riv grønkålen i mundrette stykker, og smid den i en skål. Bland olivenolie, citronsaft og honning grundigt sammen til en dressing og smag til med salt og peber. Hæld dressingen over grønkålen og masér den ind i grønkålen med fingrene (grønkålen bliver blødere og mere spisevenlig efter en gang massage/vridning). 

På en tør pande ristes solsikkekernerne over middelvarme et par minutter. Rør i dem ind i mellem - de skal ikke blive mørke, bare sprøde. Hæld honningen over og rør rundt i blandingen til kernerne er dækket med honning og klistrer godt sammen. Det tager et par minutter. Hæld blandingen til afkøling på et stykke bagepapir. Spred kernerne lidt ud, så de ikke klistrer sammen i en stor klump. 

Anret grønkålen på de tallerkner eller i den skål, salaten skal serveres i. Anret pærer, asparges, radisser, ost og hindbær pænt ovenpå. Slut med at drysse lidt honningglaserede solsikkekerner over salaten. Server med det samme.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)