Gå videre til hovedindholdet

Muhammara og "#Cook for Syria"-projektet


Muhammara er en cremet og klassisk mellemøstlig dip, som hovedsageligt består af grillet peberfrugt og valnødder. Jeg fandt dippen på en hjemmeside for et britisk velgørenhedsprojekt, som kalder sig #Cook for Syria. Projektet startede som en enkelt velgørenhedsmiddag, hvis overskud skulle gå til syriske flygtningebørn, men det greb via de sociale medier om sig, så der blev arrangeret mange forskellige  #Cook for Syria events rundt i hele Storbritanien og en række andre lande, hvor man solgte syrisk mad og stilede overskuddet mod hjælp til Syrien.   

Projektet har også udviklet en kogebog - #Cook for Syria recipe book hvor al overskuddet går til UNICEFs Children of Syria fond. #Cook for Syria recipe book er en super indbydende kogebog med billeder, der ligner noget fra 1001 nats eventyr. Alle opskrifter er enten traditionelt syriske eller inspireret af syriske retter. Både "almindelig mennesker" og stjernekokke som Jamie Oliver, Thomasina Miers og Yotam Ottolenghi har bidraget med opskrifter på alt fra fladbrød og freekeh salat til kebabs og pistacienøddekage. Enkelte ingredienser kan være svære at få fat på (f.eks. krydderiblandingen baharat eller granatæblesirup, som jeg dog støvede op i en tyrkisk købmandsbutik), men de fleste varer vil kunne fås i en almindelig, velassorteret dagligvarebutik. Hermed varmt anbefalet, hvis man på nogen måde er til krydret, mellemøstlig mad. 

Se opskrifter og mere om projektet på hjemmesiden:  http://cookforsyria.com/


Muhammara
3 store røde peberfrugter
1-2 fed hvidløg
50 g valnøddekerner
1 spsk (granatæble)sirup
50 g rasp
1 tsk spidskommen
1 tsk chili
Salt
1/4 dl olivenolie
Evt lidt vand



Sæt ovnen på 225 grader varmluft. Fjern frøstolen og frøene fra peberfrugterne, og læg peberfrugtstykkerne i ovnen med skindet opad. Lad dem ligge i ovnen til de er godt brankede, ca. 15 min. Tag dem ud af ovnen og put dem i en frysepose, der kan tåle meget varme sager. Lad dem ligge der og svede 5-10 min. Tag dem herefter ud af posen og pil det brankede skind af. Smid peberfrugtstykkerne og resten af ingredienserne (pånær vand) i en blender eller food processer og blend helt glat. Hvis dippen er for tyk, tilsættes lidt vand. Smag til med salt.


Server med brød eller grøntsager i stænger, som kan dyppes i dippen.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b