Gå videre til hovedindholdet

Muhammara og "#Cook for Syria"-projektet


Muhammara er en cremet og klassisk mellemøstlig dip, som hovedsageligt består af grillet peberfrugt og valnødder. Jeg fandt dippen på en hjemmeside for et britisk velgørenhedsprojekt, som kalder sig #Cook for Syria. Projektet startede som en enkelt velgørenhedsmiddag, hvis overskud skulle gå til syriske flygtningebørn, men det greb via de sociale medier om sig, så der blev arrangeret mange forskellige  #Cook for Syria events rundt i hele Storbritanien og en række andre lande, hvor man solgte syrisk mad og stilede overskuddet mod hjælp til Syrien.   

Projektet har også udviklet en kogebog - #Cook for Syria recipe book hvor al overskuddet går til UNICEFs Children of Syria fond. #Cook for Syria recipe book er en super indbydende kogebog med billeder, der ligner noget fra 1001 nats eventyr. Alle opskrifter er enten traditionelt syriske eller inspireret af syriske retter. Både "almindelig mennesker" og stjernekokke som Jamie Oliver, Thomasina Miers og Yotam Ottolenghi har bidraget med opskrifter på alt fra fladbrød og freekeh salat til kebabs og pistacienøddekage. Enkelte ingredienser kan være svære at få fat på (f.eks. krydderiblandingen baharat eller granatæblesirup, som jeg dog støvede op i en tyrkisk købmandsbutik), men de fleste varer vil kunne fås i en almindelig, velassorteret dagligvarebutik. Hermed varmt anbefalet, hvis man på nogen måde er til krydret, mellemøstlig mad. 

Se opskrifter og mere om projektet på hjemmesiden:  http://cookforsyria.com/


Muhammara
3 store røde peberfrugter
1-2 fed hvidløg
50 g valnøddekerner
1 spsk (granatæble)sirup
50 g rasp
1 tsk spidskommen
1 tsk chili
Salt
1/4 dl olivenolie
Evt lidt vandSæt ovnen på 225 grader varmluft. Fjern frøstolen og frøene fra peberfrugterne, og læg peberfrugtstykkerne i ovnen med skindet opad. Lad dem ligge i ovnen til de er godt brankede, ca. 15 min. Tag dem ud af ovnen og put dem i en frysepose, der kan tåle meget varme sager. Lad dem ligge der og svede 5-10 min. Tag dem herefter ud af posen og pil det brankede skind af. Smid peberfrugtstykkerne og resten af ingredienserne (pånær vand) i en blender eller food processer og blend helt glat. Hvis dippen er for tyk, tilsættes lidt vand. Smag til med salt.


Server med brød eller grøntsager i stænger, som kan dyppes i dippen.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)