Gå videre til hovedindholdet

Svensk kladdkaka med karamel og havsalt



Hvis man er typen, der godt kan lide at slikke den sidste rå kagedej af skeen, er denne kage lige sagen. 

Kladdkaka er den svenske udgave af en brownie, og en kage mere klistret og snasket og chokolade't end det her, skal man lede længe efter. Faktisk kan man helt selv bestemme præcist, hvor snasket man vil have den ved at bage kagen hhv. et par minutter længere (for en fastere kage) eller kortere (for en snasket og våd kage). Den er desuden utroligt nem at bage. Det er helt klart sådan en kage, børnene nemt kan være med til at bage. 

Den helt basale kladdkaka er skøn!! Her er dog lavet en variant, hvor der ganske enkelt er kommet stykker af chokolade med karamel og havsalt ovenpå den ubagte kage. Det giver lidt ekstra smag og knas til denne bløde, vidunderlige kage. Heja Sverige!

Kladdkaka med karamel og havsalt (9 STORE stykker)
150 g smør + ekstra til at smørre formen
3 æg
3 dl sukker
200 g mel
1 dl kakao (usødet)
1 tsk vanillesukker
1 nip fint salt
100 g. mørk chokolade med karamel og havsalt (eller din yndlingschokolade)

Varm ovnen op til 180 grader varmluft.

Smelt smørret i en kasserolle ved lav varme. Slå imens æggene ud i en skål og rør sukkeret ud heri. Rør det smeltede smør i. Bland alle de tørre ingredienser (mel, kakao, vanille og salt i en anden skål og sigt det ned i smørblandingen. 

Hæld dejen i en smurt form på ca. 25x25 cm. Knæk chokoladen i mindre stykker og fordel dem ovenpå dejen. Bag nu kagen mellem 10 og 14 minutter. 10 minutter giver en meget klistret kage, mens 14 min. giver en mere fast kage. Det er smag og behag.

Kagen smager godt, mens den stadig er lun, men smager også virkelig godt afkølet. Kan holde sig et par dage ved stuetemperatur, pakket i husholdningsfilm eller lign. Smaklig måltid, som de siger i Sverige

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...