Gå videre til hovedindholdet

New England corn chowder med bacon


Det skyldes sandsynligvis, at jeg har læst alt for mange John Irving bøger i mine formative år, men jeg har bare et eller andet med New England, hvor stort set alle Irvings fortællinger foregår. Jeg har faktisk også lige genlæst en af hans tidlige bøger, Verden ifølge Garp. Den er fra 1978, og den holder faktisk stadig, hallo! Hvis man kan lide en god, rørende, sjov - og lang - historie med et stort og ofte spøjst persongalleri og en masse flagrende tråde, der bindes fint sammen til sidst, så kan jeg kun anbefale Irving - især hans tidlige men også hans senere værker.

Og grunden til at jeg kommer ind på alt det her er selvfølgelig, at dagens opskrift er en New England corn chowder. Det er en lækker, lunende suppe, der passer perfekt til grå og blæsende efterårsdage (mens man evt. drømmer sig til New England).
New England corn chowder med bacon (4 pers.)
150 g bacon i skiver
1 løg
En spiseskefuld smør (til at stege i)
½ kg kartofler
1 liter kyllingefond
Rå majskerner fra 3 majskolber (eller 4 dl frosne rå majskerner)
½-1 tsk chipotle chili
150 g. lagret cheddarost
1-2 dl mælk (eller fløde)
Salt & peber
Evt. lidt hakket persille og revet cheddarost til servering

Skær baconen i mindre stykker og steg dem sprøde i en varm gryde. Læg dem over på et stykke køkkenrulle og stil til side til servering - smid ikke baconfedtet i gryden ud.

Hak løget fint og steg det over medium varme i baconfedtet til de er bløde og gennemsigtige. Skræl imens kartoflerne og skær dem i mundrette stykker, og kom dem i gryden og lad dem stege med i et par minutter. 

Kom kyllingefond, chili og rå majs i gryden. Kog op og lad simre under låg i 15 min eller til kartoflerne er helt mørre. 

Tag gryden af varmen og brug en stavblender til at blende suppen glat. Hvis man gerne vil have lidt mere struktur i suppen, kan man tage lidt af suppen med hele majs samt kartoffel- og løgstykker fra, inden der blendes, og så tilsætte dette igen bagefter.

Sæt gryden tilbage over varmen og tilsæt ost og mælk/fløde. Når osten er helt smeltet, smages suppen til med salt og peber og evt. lidt mere chili. Serveres straks sammen med den sprøde bacon, persille og evt. lidt ekstra revet cheddarost.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)