Gå videre til hovedindholdet

Pretzel-krans /-brydebrødI det tidlige efterår var jeg et par dage i Basel på konference med mit arbejde, og der fik vi den første aften - blandt meget andet godt - de lækreste pretzels med sennep. Sej krumme, groft salt (!) og masser af smag fra den mørke skorpe - yum, yum, yum! Så siden da har jeg haft lyst til at bage pretzels hjemme. 

Jeg har tidligere lagt en pretzel-opskrift ud her på bloggen (https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/04/pretzels.html), men denne opskrift er meget hurtigere pga. en kortere hævetid og en hel del nemmere, fordi dejen ikke skal rulles til pretzels, men bare til boller. Og disse smager helt ærligt fuldstændigt lige så godt som de andre. De er gode med sennep, men er også rigtig gode som tilbehør til suppe.

Mit bedste tip: Husk at drysse med groft salt. Bare en lille smule. Det giver lige bollerne lidt ekstra.
Pretzel-krans/ brydebrød (24 stk.)
3½ dl fingervarmt vand
25 g gær
1 spsk sukker
Ca. 500 g mel + ekstra til udrulning
50 g smør
1½ tsk salt
Ca 2 l. vand
50 g. natron
Groft salt

Opløs gæren ud i det håndvarme vand. Smelt smørret og kom smør, sukker og mel i en røreskål og rør på røremaskine/ælt i ca 10 min. til dejen har samlet sig og er blevet elastisk og glat. Tilsæt evt lidt mere mel, hvis dejen er for våd.

Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke og lad hæve 1 time.

Slå dejen ned på et meldækket bord, og del den i 24 dele, der rulles til boller. Lad hæve under et fugtigt viskestykke ½ times tid.

Varm ovnen op til 200 grader varmluft.


Varm vandet op til kogepunktet i en mellemstor gryde. Vandet skal simre, ikke bulderkoge. Kom lidt ad gangen og meget forsigtigt natronen i - vandet koger op, når natronen kommes i. Nu skal bollerne et par stykker ad gangen en tur ned i vandbadet. Brug en hulske til at lægge dem i og tage dem op. Vend hver bolle efter 10 sekunder, så begge sider af den har været i vandet. De skal være i 20-30 sekunder i alt. Lad bollerne dryppe lidt af på hulskeen, inden de lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og drysses med lidt (eller meget) groft havsalt (jeg har brugt alm. groft salt samt sort salt). Læg dem enten i en cirkel til en krans eller tæt sammen til brydebrød. Skær eller klip evt. lille snit i bollerne.

Bag dem 15-20 minutter midt i ovnen. De skal blive ret mørke. Lad bollerne køle af på en bagerist. Kan fint fryses og lunes igen senere.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)