Pretzel-krans /-brydebrødI det tidlige efterår var jeg et par dage i Basel på konference med mit arbejde, og der fik vi den første aften - blandt meget andet godt - de lækreste pretzels med sennep. Sej krumme, groft salt (!) og masser af smag fra den mørke skorpe - yum, yum, yum! Så siden da har jeg haft lyst til at bage pretzels hjemme. 

Jeg har tidligere lagt en pretzel-opskrift ud her på bloggen (https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/04/pretzels.html), men denne opskrift er meget hurtigere pga. en kortere hævetid og en hel del nemmere, fordi dejen ikke skal rulles til pretzels, men bare til boller. Og disse smager helt ærligt fuldstændigt lige så godt som de andre. De er gode med sennep, men er også rigtig gode som tilbehør til suppe.

Mit bedste tip: Husk at drysse med groft salt. Bare en lille smule. Det giver lige bollerne lidt ekstra.
Pretzel-krans/ brydebrød (24 stk.)
3½ dl fingervarmt vand
25 g gær
1 spsk sukker
Ca. 500 g mel + ekstra til udrulning
50 g smør
1½ tsk salt
Ca 2 l. vand
50 g. natron
Groft salt

Opløs gæren ud i det håndvarme vand. Smelt smørret og kom smør, sukker og mel i en røreskål og rør på røremaskine/ælt i ca 10 min. til dejen har samlet sig og er blevet elastisk og glat. Tilsæt evt lidt mere mel, hvis dejen er for våd.

Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke og lad hæve 1 time.

Slå dejen ned på et meldækket bord, og del den i 24 dele, der rulles til boller. Lad hæve under et fugtigt viskestykke ½ times tid.

Varm ovnen op til 200 grader varmluft.


Varm vandet op til kogepunktet i en mellemstor gryde. Vandet skal simre, ikke bulderkoge. Kom lidt ad gangen og meget forsigtigt natronen i - vandet koger op, når natronen kommes i. Nu skal bollerne et par stykker ad gangen en tur ned i vandbadet. Brug en hulske til at lægge dem i og tage dem op. Vend hver bolle efter 10 sekunder, så begge sider af den har været i vandet. De skal være i 20-30 sekunder i alt. Lad bollerne dryppe lidt af på hulskeen, inden de lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og drysses med lidt (eller meget) groft havsalt (jeg har brugt alm. groft salt samt sort salt). Læg dem enten i en cirkel til en krans eller tæt sammen til brydebrød. Skær eller klip evt. lille snit i bollerne.

Bag dem 15-20 minutter midt i ovnen. De skal blive ret mørke. Lad bollerne køle af på en bagerist. Kan fint fryses og lunes igen senere.


Kommentarer

Populære indlæg