Gå videre til hovedindholdet

Chilaquiles


I morgen, d. 2. november, er det De dødes dag, så tillad mig lige at slå et allersidste slag (i denne omgang) for De dødes dag frem for den der frygtelige Halloween-ting, som vi åbenbart er blevet enige om at indføre i Danmark (måske er det mest børnene og detailhandlen, der er blevet enige?). 

Den mad, der typisk knytter sig til Halloween, er bare så utiltalende, synes jeg. Jo jo, det er da sjovt nok fundet på med mumie-hotdogs, øjensuppe, edderkoppe-pizza og brød i form af afskårne fingre, men det ser altså bare ikke appetitligt ud, og det bliver et pænt nej tak herfra. Men mexikansk mad? Og (næsten) mexikanske nachos til aftensmad? Si si, es possible, mi amigo! Retten hedder chilaquiles og er - så vidt jeg har forstået - en slags mexikansk biksemad eller restemad, hvor man bruger gamle/tiloversblevne tortillaer og salsa som base for retten, hvorpå man kan variere toppingen med alt hvad hjertet begærer - eller hvad man lige har i køleren. Så på under 30 minutter og med meget få midler, kan man lave sig en mega-lækker, sprød, mexikansk aftensmad, der er fuld af knas og smag. Det er da langt bedre end græskar-bræk og hjerne-kage, ikke? ¡Si, y muchas gracias!
Chilaquiles (2 pers.) 
2 store tortillaer (majs eller hvede)
4 spsk majsolie eller anden smagsneutral olie
Salt
1 glas god salsa
(Hvis jeg havde tænkt mig lidt om, havde jeg også puttet black beans i her)

Forslag til tilbehør:
Avocado i skiver
Små tomater i halve
Lidt finthakket rødløg
Små syltede chilier
1 lille ds majs
Lidt creme fraiche, lidt cotija ost (hvis man kan få fat i det) eller feta ost
Frisk koriander eller bredbladet persille
Lime i både

Varm ovnen op til 180 grader varmluft, mens du laver retten.

Tortillaerne skæres i mindre, mundrette stykker. Varm olien op i en ovnfast pande og kom tortillaerne heri og steg dem sprøde. Drys med lidt salt og tag tortillaerne af panden og lad dem dryppe lidt af på et stykke køkkenrulle.

Byg nu retten op lidt som en lasagne i stegepanden (eller i et ovnfast fad): Først et lag tortillachips og så lidt salsa. Fortsæt til der ikke er flere tortillachips tilbage.

Kom panden eller fadet i ovnen og bag i 15 min.

Tag panden ud af ovnen og garnér med forskellige toppings - eller server dem ved siden af, så man selv kan komme det på man ønsker.

Hvis du gerne vil have sprøde tortillachips, serveres retten med det samme. Kan du bedre lide dem lidt bløde, venter du bare 10-15 minutter, inden retten serveres.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte