Gå videre til hovedindholdet

Chilaquiles


I morgen, d. 2. november, er det De dødes dag, så tillad mig lige at slå et allersidste slag (i denne omgang) for De dødes dag frem for den der frygtelige Halloween-ting, som vi åbenbart er blevet enige om at indføre i Danmark (måske er det mest børnene og detailhandlen, der er blevet enige?). 

Den mad, der typisk knytter sig til Halloween, er bare så utiltalende, synes jeg. Jo jo, det er da sjovt nok fundet på med mumie-hotdogs, øjensuppe, edderkoppe-pizza og brød i form af afskårne fingre, men det ser altså bare ikke appetitligt ud, og det bliver et pænt nej tak herfra. Men mexikansk mad? Og (næsten) mexikanske nachos til aftensmad? Si si, es possible, mi amigo! Retten hedder chilaquiles og er - så vidt jeg har forstået - en slags mexikansk biksemad eller restemad, hvor man bruger gamle/tiloversblevne tortillaer og salsa som base for retten, hvorpå man kan variere toppingen med alt hvad hjertet begærer - eller hvad man lige har i køleren. Så på under 30 minutter og med meget få midler, kan man lave sig en mega-lækker, sprød, mexikansk aftensmad, der er fuld af knas og smag. Det er da langt bedre end græskar-bræk og hjerne-kage, ikke? ¡Si, y muchas gracias!
Chilaquiles (2 pers.) 
2 store tortillaer (majs eller hvede)
4 spsk majsolie eller anden smagsneutral olie
Salt
1 glas god salsa
(Hvis jeg havde tænkt mig lidt om, havde jeg også puttet black beans i her)

Forslag til tilbehør:
Avocado i skiver
Små tomater i halve
Lidt finthakket rødløg
Små syltede chilier
1 lille ds majs
Lidt creme fraiche, lidt cotija ost (hvis man kan få fat i det) eller feta ost
Frisk koriander eller bredbladet persille
Lime i både

Varm ovnen op til 180 grader varmluft, mens du laver retten.

Tortillaerne skæres i mindre, mundrette stykker. Varm olien op i en ovnfast pande og kom tortillaerne heri og steg dem sprøde. Drys med lidt salt og tag tortillaerne af panden og lad dem dryppe lidt af på et stykke køkkenrulle.

Byg nu retten op lidt som en lasagne i stegepanden (eller i et ovnfast fad): Først et lag tortillachips og så lidt salsa. Fortsæt til der ikke er flere tortillachips tilbage.

Kom panden eller fadet i ovnen og bag i 15 min.

Tag panden ud af ovnen og garnér med forskellige toppings - eller server dem ved siden af, så man selv kan komme det på man ønsker.

Hvis du gerne vil have sprøde tortillachips, serveres retten med det samme. Kan du bedre lide dem lidt bløde, venter du bare 10-15 minutter, inden retten serveres.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)