Gå videre til hovedindholdet

Borscht - og en anbefaling af Bydelshusets Verdensmad


I Tilst, hvor jeg bor, blev der for et par år siden bygget sådan en stor træbeklædt bygning i den modsatte ende af byen fra, hvor jeg bor. Jeg tænkte ikke så meget over det, for jeg så den kun, når jeg købte ind i Fakta og tænkte, at det nok var en klub eller et beboerhus for Langkærparken, som bygningen ligger lige foran. Og det var det også; altså et beboerhus, men det er først for ikke så længe siden, at det er gået op for mig, at selvom huset hører til Langkærparken, er det åbent som mødested for alle beboere i Tilst og kalder sig Bydelshuset. 

Bydelshuset tilbyder alle mulige forskellige aktiviteter: Fra strikkecafe og mødreklub i hverdagene til koncerter, fastelavn og Sankt Hans fest. Hver onsdag er der fællesspisning og ca. en gang om måneden er der Verdensmad, hvor Tilst-borgere fra forskellige lande laver mad fra forskellige egne - et koncept jeg selvfølgelig er svært begejstret for. Der plejer altid at være god stemning til fællesspisningen, og der er også et fint legehjørne, hvor børnene kan smutte ned, når de er færdige med at spise efter 1½ minut. Man kan også tydeligt mærke (og smage), at de forskellige kokke gør sig stor umage med retterne, og man skal som voksen kun slippe 40 kr for en gang aftensmad - det er da en rørende pris. Alt i alt kan det kun anbefales.

Sidste gang vi var til Verdensmad var der blandt andet ukrainsk borscht på menuen. Borscht er rødbedesuppe, og en ret jeg meget forbinder med det, som man i gamle dage kaldte østblokken Men selvom det er en ret, jeg tit har hørt om, har jeg aldrig fået smagt den, så det var rigtig sjovt at prøve, især på en helt almindelig mørk januar-aften. Det var også helt opmuntrende at se, at der var lidt liv i Tilst sådan en kold hverdagsaften.

Borscht er smækfyldt med grøntsager og minder på den måde meget om minestrone, men rødbederne giver den samtidig en anderledes, lidt sød smag og en fin mørkerød farve, og så smider man jo en god klat creme fraiche og et godt drys dild ovenpå. Jeg er fan!


Dagens menukort

De søde kokke

Borscht (4 pers)
1 spsk olie
1 løg, delt på midten og skåret i tynde skiver
2 fed hvidløg, finthakket
2 medium str. rødbeder, skrællet og skåret i tern
1 bagekartoffel, i tern
1 gulerod i tern
½ hoved spidskål, fintsnittet
1 ds hakkede tomater
1 l. bouillon (evt. 1 l. vand og 1 bouillonterning)
Salt & peber

Tilbehør:
Creme fraiche
Dild
Evt et godt brød

Varm olien i en stor gryde og tilsæt løg, hvidløg, rødbede, kartoffel og gulerod. Steg et par minutter ved middel varme og rør om ind imellem. Tilsæt boullion og skru op for varmen til suppen koger. Skru ned, læg låg på og lad simre i 15 min. Tilsæt kål og hakket tomat. Læg låg på igen og kog igen 10-15 min. Smag om grøntsagerne er mørre - hvis ikke, simrer suppen videre et par minutter mere. Smag til med salt og peber og server med en stor klat creme fraiche, frisk dild og et godt brød.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte