Borscht - og en anbefaling af Bydelshusets Verdensmad


I Tilst, hvor jeg bor, blev der for et par år siden bygget sådan en stor træbeklædt bygning i den modsatte ende af byen fra, hvor jeg bor. Jeg tænkte ikke så meget over det, for jeg så den kun, når jeg købte ind i Fakta og tænkte, at det nok var en klub eller et beboerhus for Langkærparken, som bygningen ligger lige foran. Og det var det også; altså et beboerhus, men det er først for ikke så længe siden, at det er gået op for mig, at selvom huset hører til Langkærparken, er det åbent som mødested for alle beboere i Tilst og kalder sig Bydelshuset. 

Bydelshuset tilbyder alle mulige forskellige aktiviteter: Fra strikkecafe og mødreklub i hverdagene til koncerter, fastelavn og Sankt Hans fest. Hver onsdag er der fællesspisning og ca. en gang om måneden er der Verdensmad, hvor Tilst-borgere fra forskellige lande laver mad fra forskellige egne - et koncept jeg selvfølgelig er svært begejstret for. Der plejer altid at være god stemning til fællesspisningen, og der er også et fint legehjørne, hvor børnene kan smutte ned, når de er færdige med at spise efter 1½ minut. Man kan også tydeligt mærke (og smage), at de forskellige kokke gør sig stor umage med retterne, og man skal som voksen kun slippe 40 kr for en gang aftensmad - det er da en rørende pris. Alt i alt kan det kun anbefales.

Sidste gang vi var til Verdensmad var der blandt andet ukrainsk borscht på menuen. Borscht er rødbedesuppe, og en ret jeg meget forbinder med det, som man i gamle dage kaldte østblokken Men selvom det er en ret, jeg tit har hørt om, har jeg aldrig fået smagt den, så det var rigtig sjovt at prøve, især på en helt almindelig mørk januar-aften. Det var også helt opmuntrende at se, at der var lidt liv i Tilst sådan en kold hverdagsaften.

Borscht er smækfyldt med grøntsager og minder på den måde meget om minestrone, men rødbederne giver den samtidig en anderledes, lidt sød smag og en fin mørkerød farve, og så smider man jo en god klat creme fraiche og et godt drys dild ovenpå. Jeg er fan!


Dagens menukort

De søde kokke

Borscht (4 pers)
1 spsk olie
1 løg, delt på midten og skåret i tynde skiver
2 fed hvidløg, finthakket
2 medium str. rødbeder, skrællet og skåret i tern
1 bagekartoffel, i tern
1 gulerod i tern
½ hoved spidskål, fintsnittet
1 ds hakkede tomater
1 l. bouillon (evt. 1 l. vand og 1 bouillonterning)
Salt & peber

Tilbehør:
Creme fraiche
Dild
Evt et godt brød

Varm olien i en stor gryde og tilsæt løg, hvidløg, rødbede, kartoffel og gulerod. Steg et par minutter ved middel varme og rør om ind imellem. Tilsæt boullion og skru op for varmen til suppen koger. Skru ned, læg låg på og lad simre i 15 min. Tilsæt kål og hakket tomat. Læg låg på igen og kog igen 10-15 min. Smag om grøntsagerne er mørre - hvis ikke, simrer suppen videre et par minutter mere. Smag til med salt og peber og server med en stor klat creme fraiche, frisk dild og et godt brød.

Kommentarer

Populære indlæg