Gå videre til hovedindholdet

Kartoffel-brydebrød - og vinterferie i Skallerup Klit


Åh vinterferie! Hvilken helt igennem vidunderlig opfindelse!

I år havde min søde svigermor inviteret os en tur til Skallerup Klit (som nu går under navnet Skallerup Seaside Resort, og selvom jeg godt forstår at vi står med begge fødder solidt plantet i glabaliseringen (og kapitalismen), og at lokale stednavne derfor har trange kår, synes jeg der går virkelig meget charme tabt, når disse navne bliver lavet om til let-omsættelige, internationale navne).


Hvorom alting er: Skallerup er et skønt, skønt sted - selv i harske minus grader. Stedet ligger utroligt smukt lige op og ned af Vesterhavet, som jeg for første gang nogen sinde oplevede være helt spejlblankt. Og så er der et hav (!) af aktiviteter. Børnene var selvfølgelig begejstrede for det store vandland, der var delt op i flere afdelinger, så både store, små og helt små kunne få deres vandlyst styret. Derudover var vi en tur ude på den meget fine og veldrevne dyregård, hvor der var mulighed for at komme helt tæt på geder, grise, heste, køer, kaniner og marsvin. Vores to piger brugte længst tid på at sidde inde hos kaninerne og ae og ae og ae. Der var også mulighed for at komme ud at ride, men det må blive næste gang - det var simpelthen for koldt.

Derudover var der et stort legeland, som børnene drønede rundt i, og masser af aktiviteter i området, der hedder Team Aktiv. Vi nåede bl.a. at lave lip gloss, sæbe og bolscher og at bage hindbærsnitter.

Vi havde lejet et D4 spahus, som var nyt og fint og pladsmæssigt med sine 69 m2 også fint kunne rumme os 5 mennesker. Om sommeren, hvor man også ville kunne bruge ude-arealet, ville det bare være endnu bedre Min svigermor, der var så flink at lade min mand og jeg få det store soveværesle og selv sov på en sovesofa, kunne muligvis godt have ønsket sig sit eget værelse - især hvis vi skulle have været der mere end de to overnatninger vi var der... 

Det eneste, der lod lidt tilbage at ønske, var den mad vi købte den sidste aften, vi var der. Min mand og svigermor havde bestilt dagens take-away-ret i restauranten, mens pigerne og jeg havde bestilt pizza. Og det var slet ikke fordi det var uspiseligt, men videre spændende var det godt nok heller ikke.

Vi skal helt klart til Skallerup en anden gang. Og gerne i endnu flere dage, så der også bliver tid til at slappe bare en smule af mellem de mange aktiviteter!


Solopgang i Skallerup

Hindbærsnitter bagt i Team Aktivs køkken

Køer i sneen på Dyregården

Opskriften på dette kartoffelbrød har jeg fra min dejlige veninde Katrine (som gennem tiden har delt mange gode opskrifter med mig). Det er et genialt madbrød at bage, hvis man har nogle kogte kartofler til overs. Derudover er det hurtigt at lave, fordi det kun skal hæve én gang, og endelig smager det fantastisk med en knasende skorpe og en lækker og blød krumme.Kartoffelbrød (1 stort brød)
200-250 g kogte kartofler
25 g gær
4 dl lunkent vand
250 g durummel
Ca. 350 g hvedemel
2 tsk groft salt + ekstra til at drysse med
Lidt god olivenolie
Evt 1 tsk oregano


Gæren røres ud i det lunkne vand. Kartoflerne moses fint og blandes i (hvis du gerne vil have et lidt grovere brød med kartoffelstykker i, moser du selvfølgelig bare kartoflerne knap så fint). Durummel, salt og et skvæt olivenolie (ca. 2 spsk) røres i. Hvedemelet blandes i lidt ad gangen indtil dejen klistret, men fast. Dejen æltes igennem, til den er glat og smidig. Tryk dejen ud i en smurt bradepande på ca. 20x30 cm, og lad den hæve under et rent klæde i 1 time.

Opvarm ovnen til 225 grader varmluft. Inddel brødet i kvadrater med en skarp kniv og pensl med lidt olivenolie. Jeg er en saltgris, så jeg drysser også med lidt groft salt. Man kan også drysse med lidt tørret oregano eller andre krydderier. 

Bages ca. 25 min. Afkøler lidt i formen, før den tages ud. Kan fryses.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte