Gå videre til hovedindholdet

Mere kinesisk nytår: Egg-fried ris med sprøde grøntsager i peanutbutter-sauce


I anledning af det kinesiske nytår, der løber over hele 15 dage (noget jeg synes vi godt kunne lære noget af - især med den alt for korte arbejdsgiver-jule-og-nytårs-"ferie" vi har haft i år) kommer her endnu en kinesisk opskrift. Denne gang er det super nemme og lækre egg fried rice med masser af grøntsager.

Faktisk er det ren restemad: Man kan bruge de grøntsager man har til at ligge i køleskabet og ikke kan få sig selv til at smide ud før om et par dage, når de er blevet gamle og slatne, og hvis man så oveni har en rest ris, tager det ikke mange minutter at smække denne ret sammen. Jeg er vild med peanutbutter og har derfor lavet peanutbutter-dressing til, men retten kan også fint spises med soya eller sød chilisauce.

Ris stegt med æg og sprøde grøntsager i peanutbuttersauce
(4 pers.)
3 dl kogte ris
2 + 2 spsk olie
2 gulerødder
1 broccoli
1 rød peber
Et bundt forårsløg
2 æg
Salt

Hvis du ikke ligger inde med en rest kogt ris, så kog risen efter anvisningerne på pakken. Imens kan du snitte grøntsagerne: Den røde peber og gulerødderne skæres i tynde stave (julienne), forårsløgene skæres i tynde skiver og broccolien deles i små bukketer. Olien varmes i en stor pande eller wok, og grøntsagerne steges ved høj varme i 3-4 minutter. Giv dem et drys salt. Grøntsagerne skal endelig ikke blive bløde, bare sprøde og møre. Grøntsagerne tages af panden og over i en skål og sættes til siden. Så er det risens tur til at få samme omgang: Lidt mere olie varmes på panden, og risen varmes godt igennem ved relativt høj varme. Rør i risen ind i mellem, så den ikke brænder på. Æggene slås ud i en skål og røres let sammen. Når du efter et par minutter er tilfreds med risen, skubber du risen lidt ind til siden og hælder de sammenpiskede æg på panden. Rør rundt i dem, så de bliver til scrambled eggs. Når æggene er næsten faste men stadig lidt snaskede, blandes de godt ind i risen og grøntsagerne blandes heri. Det hele varmes igennem et minuts tid. Serveres med peanutbuttersaucen.og saltede peanuts, soyasauce og sød eller stærk chilisauce

Peanutbuttersauce
3 generøse spsk peanutbutter, smooth eller chunky
2 tsk soya
½ spsk sesamolie
1 spsk sukker
2 spsk risvinseddike
1 spsk
Salt

Alle ingredienserne røres godt sammen. Smag til med salt og sukker.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)