Etiopisk grøntsags-ragout og boghvede-pandekager (Atakilt wat & injera)

'

Internettet er en vidunderlig ting. Forleden havde vi en hel del kartofler, gulerødder og kål til overs, og jeg følte mig meget lidt inspireret i forhold til, hvilke spændende retter man lige kunne omdanne disse temmelig ordinære ingredienser til. Så jeg googlede de tre grøntsager sammen og op poppede som noget af det første en etiopisk ret med pandekager. Og få ting gør mig gladere end at få en ret, jeg ikke har prøvet før på en hverdagsaften. Det skulle da lige være at opdage, at ingredienser jeg tænker på som typisk danske kan komme til at smage helt, helt anderledes, når man blander dem med andre krydderier og serverer dem på en anden måde, end man plejer.

Retten er virkelig nem at lave, men lidt tidskrævende pga. pandekagerne, der er nogle divaer, der skal hæve før de steges. Og så minder retten om en eksotisk gang biksemad - faktisk så meget, at min mand stegte et spejlæg til og spiste det med ketchup til. Jeg foretrak at spise retten med chilisauce til.

Etiopisk grøntsags-ragout (Atakilt wat) og boghvede-pandekager (Injera) (4 prs)

Grøntsags-ragout (Atakilt wat)
1 spsk olie
2 fed hvidløg, presset
3-4 gulerødder, i halve og i 1 cm store skiver 
½ spidskål, fint snittet
3-4 kartofler, i 1 cm store tern
1 tsk spidskommen
1 tsk gurkemeje
½ tsk kardemomme
½ tsk kanel
½ tsk stødt nellike
½ tsk chipotle chili
Salt og peber
Evt. persille

Olien varmes i en pande og det pressede hvidløg tilsættes og steges ved middelvarme et par minutter. Tilsæt alle krydderierne på nær salt og peber og steg med 1 minuts tid. Herefter tilsættes kartofler, gulerødder, kål og ½ tsk salt, og der røres godt rundt, så krydderierne dækker grøntsagerne. Læg låg (eller et stykke stanniol, hvis du ikke har låg til panden) over grøntsagerne. Grøntsagerne skal stege ved middelvarme til de er mørre, i ca. 25-30 minutter. Rør rundt ind i mellem. Der skal ikke tilsættes vand eller anden væde; det sørger de gode grøntsager selv for. Smag til med salt & peber og drys evt. med frisk persille. Server med Injera-pandekager.


Etiopiske pandekager (Injera)
2 dl boghvedemel
2 dl hvedemel
1 spsk sukker
1 tsk salt
10 g gær
2,5 dl lunkent vand

Opløs gæren i det lillefinger-lunkne vand i en skål. I en anden skål blandes alle de tørre ingredienser, og vandet hældes heri under omrøring. Rør rundt til der ikke er flere klumper. Læg et rent klæde over og lad pandekagedejen hæve mindst ½ time og gerne en time ved stuetemperatur. Herefter skulle dejen gerne være hævet og fuld af bobler.

Dejen skal ikke slås ned, men bruges som den er. En slip-let pande varmes op og ca. 3/4 dl dej hældes herpå. Pandekagen skal steges ved medium varme og gerne overdækkes med et låg. Pandekagen skal ikke vendes, men er færdig, når oversiden er fast og undersiden har taget lidt farve. Steg al dejen på denne måde.

Server med chili sauce (eller med ketchup og spejlæg for et biksemads-twist)


Kommentarer

Populære indlæg