Gå videre til hovedindholdet

Etiopisk grøntsags-ragout og boghvede-pandekager (Atakilt wat & injera)

'

Internettet er en vidunderlig ting. Forleden havde vi en hel del kartofler, gulerødder og kål til overs, og jeg følte mig meget lidt inspireret i forhold til, hvilke spændende retter man lige kunne omdanne disse temmelig ordinære ingredienser til. Så jeg googlede de tre grøntsager sammen og op poppede som noget af det første en etiopisk ret med pandekager. Og få ting gør mig gladere end at få en ret, jeg ikke har prøvet før på en hverdagsaften. Det skulle da lige være at opdage, at ingredienser jeg tænker på som typisk danske kan komme til at smage helt, helt anderledes, når man blander dem med andre krydderier og serverer dem på en anden måde, end man plejer.

Retten er virkelig nem at lave, men lidt tidskrævende pga. pandekagerne, der er nogle divaer, der skal hæve før de steges. Og så minder retten om en eksotisk gang biksemad - faktisk så meget, at min mand stegte et spejlæg til og spiste det med ketchup til. Jeg foretrak at spise retten med chilisauce til.

Etiopisk grøntsags-ragout (Atakilt wat) og boghvede-pandekager (Injera) (4 prs)

Grøntsags-ragout (Atakilt wat)
1 spsk olie
2 fed hvidløg, presset
3-4 gulerødder, i halve og i 1 cm store skiver 
½ spidskål, fint snittet
3-4 kartofler, i 1 cm store tern
1 tsk spidskommen
1 tsk gurkemeje
½ tsk kardemomme
½ tsk kanel
½ tsk stødt nellike
½ tsk chipotle chili
Salt og peber
Evt. persille

Olien varmes i en pande og det pressede hvidløg tilsættes og steges ved middelvarme et par minutter. Tilsæt alle krydderierne på nær salt og peber og steg med 1 minuts tid. Herefter tilsættes kartofler, gulerødder, kål og ½ tsk salt, og der røres godt rundt, så krydderierne dækker grøntsagerne. Læg låg (eller et stykke stanniol, hvis du ikke har låg til panden) over grøntsagerne. Grøntsagerne skal stege ved middelvarme til de er mørre, i ca. 25-30 minutter. Rør rundt ind i mellem. Der skal ikke tilsættes vand eller anden væde; det sørger de gode grøntsager selv for. Smag til med salt & peber og drys evt. med frisk persille. Server med Injera-pandekager.


Etiopiske pandekager (Injera)
2 dl boghvedemel
2 dl hvedemel
1 spsk sukker
1 tsk salt
10 g gær
2,5 dl lunkent vand

Opløs gæren i det lillefinger-lunkne vand i en skål. I en anden skål blandes alle de tørre ingredienser, og vandet hældes heri under omrøring. Rør rundt til der ikke er flere klumper. Læg et rent klæde over og lad pandekagedejen hæve mindst ½ time og gerne en time ved stuetemperatur. Herefter skulle dejen gerne være hævet og fuld af bobler.

Dejen skal ikke slås ned, men bruges som den er. En slip-let pande varmes op og ca. 3/4 dl dej hældes herpå. Pandekagen skal steges ved medium varme og gerne overdækkes med et låg. Pandekagen skal ikke vendes, men er færdig, når oversiden er fast og undersiden har taget lidt farve. Steg al dejen på denne måde.

Server med chili sauce (eller med ketchup og spejlæg for et biksemads-twist)


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...