Gå videre til hovedindholdet

Etiopisk grøntsags-ragout og boghvede-pandekager (Atakilt wat & injera)

'

Internettet er en vidunderlig ting. Forleden havde vi en hel del kartofler, gulerødder og kål til overs, og jeg følte mig meget lidt inspireret i forhold til, hvilke spændende retter man lige kunne omdanne disse temmelig ordinære ingredienser til. Så jeg googlede de tre grøntsager sammen og op poppede som noget af det første en etiopisk ret med pandekager. Og få ting gør mig gladere end at få en ret, jeg ikke har prøvet før på en hverdagsaften. Det skulle da lige være at opdage, at ingredienser jeg tænker på som typisk danske kan komme til at smage helt, helt anderledes, når man blander dem med andre krydderier og serverer dem på en anden måde, end man plejer.

Retten er virkelig nem at lave, men lidt tidskrævende pga. pandekagerne, der er nogle divaer, der skal hæve før de steges. Og så minder retten om en eksotisk gang biksemad - faktisk så meget, at min mand stegte et spejlæg til og spiste det med ketchup til. Jeg foretrak at spise retten med chilisauce til.

Etiopisk grøntsags-ragout (Atakilt wat) og boghvede-pandekager (Injera) (4 prs)

Grøntsags-ragout (Atakilt wat)
1 spsk olie
2 fed hvidløg, presset
3-4 gulerødder, i halve og i 1 cm store skiver 
½ spidskål, fint snittet
3-4 kartofler, i 1 cm store tern
1 tsk spidskommen
1 tsk gurkemeje
½ tsk kardemomme
½ tsk kanel
½ tsk stødt nellike
½ tsk chipotle chili
Salt og peber
Evt. persille

Olien varmes i en pande og det pressede hvidløg tilsættes og steges ved middelvarme et par minutter. Tilsæt alle krydderierne på nær salt og peber og steg med 1 minuts tid. Herefter tilsættes kartofler, gulerødder, kål og ½ tsk salt, og der røres godt rundt, så krydderierne dækker grøntsagerne. Læg låg (eller et stykke stanniol, hvis du ikke har låg til panden) over grøntsagerne. Grøntsagerne skal stege ved middelvarme til de er mørre, i ca. 25-30 minutter. Rør rundt ind i mellem. Der skal ikke tilsættes vand eller anden væde; det sørger de gode grøntsager selv for. Smag til med salt & peber og drys evt. med frisk persille. Server med Injera-pandekager.


Etiopiske pandekager (Injera)
2 dl boghvedemel
2 dl hvedemel
1 spsk sukker
1 tsk salt
10 g gær
2,5 dl lunkent vand

Opløs gæren i det lillefinger-lunkne vand i en skål. I en anden skål blandes alle de tørre ingredienser, og vandet hældes heri under omrøring. Rør rundt til der ikke er flere klumper. Læg et rent klæde over og lad pandekagedejen hæve mindst ½ time og gerne en time ved stuetemperatur. Herefter skulle dejen gerne være hævet og fuld af bobler.

Dejen skal ikke slås ned, men bruges som den er. En slip-let pande varmes op og ca. 3/4 dl dej hældes herpå. Pandekagen skal steges ved medium varme og gerne overdækkes med et låg. Pandekagen skal ikke vendes, men er færdig, når oversiden er fast og undersiden har taget lidt farve. Steg al dejen på denne måde.

Server med chili sauce (eller med ketchup og spejlæg for et biksemads-twist)


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte