Gå videre til hovedindholdet

Sugar skull cookies



Det er jo ingen hemmelighed, at jeg ikke er den store halloween-fan. Derimod tiltaler den mexikanske tradition med De dødes dag - hvor man fejrer og mindes sine døde med bl.a. lys, blomster og mad - mig meget mere, og den er tidligere blevet fejret her på bloggen (se f.eks. her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/10/de-ddes-dag-smkfyldte-tacos-med-pulled.html og her https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/11/de-ddes-dag-avocado-paletas.html). De dødes dag falder d. 1.-2. november, og i dag har jeg, som alternativ til halloween-bageri, som mine to piger har plaget om, bagt Sugar Skull Cookies sammen med dem, og det var super hyggeligt og mindede ret meget om en julebagedag, hvor man sidder sammen og pynter bagværk. 
Sugar skulls - eller calaveras - er tæt forbundet med De Dødes Dag i Mexico og har været kendt i landet siden det 17. århundrede. Det drejer sig ofte om farverigt dekorerede, spiselige sukkerkranier, som på De Dødes Dag placeres på en savnet afdøds grav. Dekoratioen skulle være fyldt med symbolske betydninger, f.eks. blomster der står for liv, mens edderkoppespind står for død. Så man kan virkelig give den gas med farve-paletten og dekorationerne her i småkage-versionen, og det er sjovt at se, hvordan hver sugar skull cookie nærmest får sin egen personlighed, når man pynter dem forskelligt.

Jeg elsker jo køkkengadgets, så jeg har investeret i en sugar skull cookie cutter, men det behøver man absolut ikke. Man kan nemt bruge en rund eller oval udskærer og så free-style med pynten. ¡Que te diviertas!

Sugar skull cookies (18-20 stk.)
Kagedej:
225 g smør, stuetemperatur
125 g sukker
1 stort æg 
350 g mel + ekstra til udrulning
1 tsk vanillesukker
½ tsk bagepulver

Royal icing:
250 g flormelis
1 past. æggehvide
Lidt vand eller citronsaft

Dej:
Bland smør og sukker sammen til en luftig masse. Kom ægget i og bland godt. Bland de tørre ingredienser og kom melblandingen i smørblandingen lidt ad gangen. Rør godt til melet er helt blandet i. Lad dejen hvile 15-20 min i køleskabet, så den ikke er helt blød længere.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til den er ca. 5 mm tyk (eller tykkere, hvis du kan lide tykke småkager). Brug en småkage-udskærer til at stikke kager ud. Rul overskydende dej sammen og gentag med resten af dejen. 

Kom småkagerne i køleskabet, mens ovnen varmer op til 175 grader varmluft  - de holder formen bedre, når de er kolde. Bag kagerne - evt. ad flere omgange - midt i ovnen i 8-10 min. De er færdige, når de begynder at blive gyldne i kanten. 

Lad kagerne køle helt ned på en bagerist.

Royal icing
Sigt flormelissen ned i en skål og kom æggehviden i. Rør med en håndmixer i et par minutter til du har en sej glasur. Kom nu drypvis lidt vand eller citronsaft i glasuren til den har den konstistens du ønsker (jeg lavede min lidt for tør, så den var lidt svær at arbejde med). Del glasuren op i flere dele i små skåle ift hvor mange farver du vil bruge og kom lidt frugtfarve/farvepasta i hver omgangs glasur. Kom  glasuren i sprøjteposer og pynt løs. Lad glasuren tørre helt før kagerne serveres eller pakkes ned i en lufttæt beholder. 


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)