Sugar skull cookies



Det er jo ingen hemmelighed, at jeg ikke er den store halloween-fan. Derimod tiltaler den mexikanske tradition med De dødes dag - hvor man fejrer og mindes sine døde med bl.a. lys, blomster og mad - mig meget mere, og den er tidligere blevet fejret her på bloggen (se f.eks. her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/10/de-ddes-dag-smkfyldte-tacos-med-pulled.html og her https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/11/de-ddes-dag-avocado-paletas.html). De dødes dag falder d. 1.-2. november, og i dag har jeg, som alternativ til halloween-bageri, som mine to piger har plaget om, bagt Sugar Skull Cookies sammen med dem, og det var super hyggeligt og mindede ret meget om en julebagedag, hvor man sidder sammen og pynter bagværk. 
Sugar skulls - eller calaveras - er tæt forbundet med De Dødes Dag i Mexico og har været kendt i landet siden det 17. århundrede. Det drejer sig ofte om farverigt dekorerede, spiselige sukkerkranier, som på De Dødes Dag placeres på en savnet afdøds grav. Dekoratioen skulle være fyldt med symbolske betydninger, f.eks. blomster der står for liv, mens edderkoppespind står for død. Så man kan virkelig give den gas med farve-paletten og dekorationerne her i småkage-versionen, og det er sjovt at se, hvordan hver sugar skull cookie nærmest får sin egen personlighed, når man pynter dem forskelligt.

Jeg elsker jo køkkengadgets, så jeg har investeret i en sugar skull cookie cutter, men det behøver man absolut ikke. Man kan nemt bruge en rund eller oval udskærer og så free-style med pynten. ¡Que te diviertas!

Sugar skull cookies (18-20 stk.)
Kagedej:
225 g smør, stuetemperatur
125 g sukker
1 stort æg 
350 g mel + ekstra til udrulning
1 tsk vanillesukker
½ tsk bagepulver

Royal icing:
250 g flormelis
1 past. æggehvide
Lidt vand eller citronsaft

Dej:
Bland smør og sukker sammen til en luftig masse. Kom ægget i og bland godt. Bland de tørre ingredienser og kom melblandingen i smørblandingen lidt ad gangen. Rør godt til melet er helt blandet i. Lad dejen hvile 15-20 min i køleskabet, så den ikke er helt blød længere.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til den er ca. 5 mm tyk (eller tykkere, hvis du kan lide tykke småkager). Brug en småkage-udskærer til at stikke kager ud. Rul overskydende dej sammen og gentag med resten af dejen. 

Kom småkagerne i køleskabet, mens ovnen varmer op til 175 grader varmluft  - de holder formen bedre, når de er kolde. Bag kagerne - evt. ad flere omgange - midt i ovnen i 8-10 min. De er færdige, når de begynder at blive gyldne i kanten. 

Lad kagerne køle helt ned på en bagerist.

Royal icing
Sigt flormelissen ned i en skål og kom æggehviden i. Rør med en håndmixer i et par minutter til du har en sej glasur. Kom nu drypvis lidt vand eller citronsaft i glasuren til den har den konstistens du ønsker (jeg lavede min lidt for tør, så den var lidt svær at arbejde med). Del glasuren op i flere dele i små skåle ift hvor mange farver du vil bruge og kom lidt frugtfarve/farvepasta i hver omgangs glasur. Kom  glasuren i sprøjteposer og pynt løs. Lad glasuren tørre helt før kagerne serveres eller pakkes ned i en lufttæt beholder. 


Kommentarer

Populære indlæg