Gå videre til hovedindholdet

Sugar skull cookies



Det er jo ingen hemmelighed, at jeg ikke er den store halloween-fan. Derimod tiltaler den mexikanske tradition med De dødes dag - hvor man fejrer og mindes sine døde med bl.a. lys, blomster og mad - mig meget mere, og den er tidligere blevet fejret her på bloggen (se f.eks. her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/10/de-ddes-dag-smkfyldte-tacos-med-pulled.html og her https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/11/de-ddes-dag-avocado-paletas.html). De dødes dag falder d. 1.-2. november, og i dag har jeg, som alternativ til halloween-bageri, som mine to piger har plaget om, bagt Sugar Skull Cookies sammen med dem, og det var super hyggeligt og mindede ret meget om en julebagedag, hvor man sidder sammen og pynter bagværk. 
Sugar skulls - eller calaveras - er tæt forbundet med De Dødes Dag i Mexico og har været kendt i landet siden det 17. århundrede. Det drejer sig ofte om farverigt dekorerede, spiselige sukkerkranier, som på De Dødes Dag placeres på en savnet afdøds grav. Dekoratioen skulle være fyldt med symbolske betydninger, f.eks. blomster der står for liv, mens edderkoppespind står for død. Så man kan virkelig give den gas med farve-paletten og dekorationerne her i småkage-versionen, og det er sjovt at se, hvordan hver sugar skull cookie nærmest får sin egen personlighed, når man pynter dem forskelligt.

Jeg elsker jo køkkengadgets, så jeg har investeret i en sugar skull cookie cutter, men det behøver man absolut ikke. Man kan nemt bruge en rund eller oval udskærer og så free-style med pynten. ¡Que te diviertas!

Sugar skull cookies (18-20 stk.)
Kagedej:
225 g smør, stuetemperatur
125 g sukker
1 stort æg 
350 g mel + ekstra til udrulning
1 tsk vanillesukker
½ tsk bagepulver

Royal icing:
250 g flormelis
1 past. æggehvide
Lidt vand eller citronsaft

Dej:
Bland smør og sukker sammen til en luftig masse. Kom ægget i og bland godt. Bland de tørre ingredienser og kom melblandingen i smørblandingen lidt ad gangen. Rør godt til melet er helt blandet i. Lad dejen hvile 15-20 min i køleskabet, så den ikke er helt blød længere.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til den er ca. 5 mm tyk (eller tykkere, hvis du kan lide tykke småkager). Brug en småkage-udskærer til at stikke kager ud. Rul overskydende dej sammen og gentag med resten af dejen. 

Kom småkagerne i køleskabet, mens ovnen varmer op til 175 grader varmluft  - de holder formen bedre, når de er kolde. Bag kagerne - evt. ad flere omgange - midt i ovnen i 8-10 min. De er færdige, når de begynder at blive gyldne i kanten. 

Lad kagerne køle helt ned på en bagerist.

Royal icing
Sigt flormelissen ned i en skål og kom æggehviden i. Rør med en håndmixer i et par minutter til du har en sej glasur. Kom nu drypvis lidt vand eller citronsaft i glasuren til den har den konstistens du ønsker (jeg lavede min lidt for tør, så den var lidt svær at arbejde med). Del glasuren op i flere dele i små skåle ift hvor mange farver du vil bruge og kom lidt frugtfarve/farvepasta i hver omgangs glasur. Kom  glasuren i sprøjteposer og pynt løs. Lad glasuren tørre helt før kagerne serveres eller pakkes ned i en lufttæt beholder. 


Kommentarer

  1. hvor køber i DK du småkagerne udkærer i kranieform?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for dit spørgsmål! Formene er købt på Amazon.de

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)