Gå videre til hovedindholdet

De dødes dag: Smækfyldte tacos med pulled chicken, pico de gallo, guacamole, rødløgs-pickles og spidskålJeg giver ikke meget for det der Halloween. Jeg synes som udgangspunkt, det er en rigtig fin tanke at lægge en slags højtid ind i mellem sommer og jul, som ligesom giver os en undskyldning for at fejre noget og proppe os med gode sager, men helt ærligt  Jeg kan til nød gå med til, at folk stiller græskar uden for deres fordør, men det er bare noget meget uæstetisk over pølsehorn udformet som afskårne fingre, spindelvæv af vat og så den helt, helt uacceptable og hæmningsløse brug af farvekombinationen orange og sort. Når man tænker over det, så er de fleste højtider jo egentlig ret bad taste (tag pompom-påskekyllinger, bare som et eksempel), men til Halloween synes jeg altså, det er lige som om hjertet ikke rigtigt er lagt i hverken udsmykning eller fejring.

Især bliver jeg decideret irriteret, når det ringer på døren, og der udenfor står et par halvvoksne unger, som enten bare har kastet et lagen over hovedet eller har smurt deres mors eyeliner rundt om øjnene og tvært beder om slik. Sidste år ringede sådan et par på vores dør. "Vi tager også imod penge", sagde den ene hjælpsomt, da jeg forklarede, at vi altså ikke havde noget slik. "Eller mobile pay?" forsøgte den anden sig.

Nej. Bare nej.

De endte i øvrigt med at få en lille pakke rosiner hver, så jeg tvivler på, at de gider komme igen i år.

Alt i alt bliver det et pænt nej tak til Halloween herfra. I stedet vil jeg her på bloggen fejre den mexicanske tradition Dia de los muertos, dvs. De dødes dag, som fejres hvert år omkring  d. 1.og 2. november. Ideen om, at de døde én gang om året kommer på besøg og æres i de levendes verden tiltaler mig meget mere end den noget opkørte halloween. Men mere om selve traditionen i næste indlæg.

For ligesom at sætte barren højt lægger vi ud med en gang mexicanske tacos med hele svineriet. Retten er på min personlige top 10 over livretter, men kan nok ikke kan anbefales som scoremad på en første date, da det rent ud sagt er noget griseri at spise.

Buon appetito!

Tacos med pulled chicken, pico de gallo, guacamole, rødløgspickles og spidskål
(4 pers.)

Pulled chicken med kidneybønner
Olivenolie
2 fed hvidløg
1 løg
300 g. kyllingebryst
1 dåse gode hakkede tomater
1 tsk. spidskommen
1 tsk. chipotlechili (eller anden chili)
1 tsk stødt koriander
1. tsk oregano
1 spsk honning
1 dåse kidneybønner
Salt & peber

Guacamole
Kødet af 1 stor eller 2 små modne avocadoer
Saft fra ½ lime
1 fed hvidløg
½ lille rødløg
1 tomat, skåret i to og kernerne fjernet
Chilipulver eller tabasco-sovs
Salt og peber

Pico de gallo
2 tomater
½ lille rødløg
Saft fra ½ lime
Chilipulver (gerne chipotle)
Lidt frisk koriander
Salt

Rødløgs-pickles (skal laves dagen i forvejen)
2 rødløg
ca. 2 dl. hvidvinseddike
1 dl sukker
2 laurbærblade

Desuden:
1/4 spidskål
8 små majstortillas
Frisk koriander

Pulled chicken med kidneybønner
Løgene hakkes  og hvidløget presses og svitses i olien i en gryde. Kyllingebrysterne skæres over, kommes ved og brunes på alle sider.Tilsæt kryderier og honning. Hæld hakkede tomater over, bring i kog og skru derefter helt ned for varmen, læg låg på og lad simre en time. Herefter tages de møre kyllingestykker op på et skærebræt og kødet trækkes fra hinanden med to gafler. Kyllinge-strimlerne kommes tilbage i tomatsovsen sammen med de afdryppede kidneybønner, varmes godt igennem og smages til med salt og peber.

Mens kyllingen simrer, forberedes tilbehøret.

Guacamole
Alle ingredienserne blendes og smages til med salt og peber.

Pico de gallo
Løg og tomat skæres i små tern. Korianderen hakkes. Tomat og løg blandes med limesaft, chili og koriander og smages til med lidt salt.

Rødløgs-pickles
Eddike, laurbærblade og sukker kommes i en gryde og koges kort under omrøring indtil sukkeret er smeltet. Rødløgene skæres over på midten og hver halvdel skæres i tynde skiver, der puttes i et rent patentglas. Når eddiken er kølet lidt af, hældes den over rødløgene, så de lige er dækket. Glasset lukkes og stilles på køl og vil dagen efter have den fineste lyserøde farve og den dejligste sur-søde, crunchy smag.

Spidskålen snittes fint.

Når kylling og tilbehør er færdigt, lunes tortillaerne et minut i mikrobølgeovnen - det gør dem varme og bløde. De kan holdes lune ved at lægge et rent viskestykke omkring dem. Og så fyldes de ellers til bristepunktet med kylling og tilbehør og nydes med en iskold øl. Mums!


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)