Gå videre til hovedindholdet

Lækker brasiliensk fiskesuppe med æg, rejer og kokosmælk (Ensopado de Peixe)I dag går turen til Brasilien - pra caramba! Opskriften på denne lækre fiskesuppe har jeg fået af den skønne Valeria, som kommer fra det østlige Brasilien og som jeg mest kender, fordi vi har holdt nytårsaften sammen et par gange, og fordi vores børn går på samme svømmehold. Sidste gang vi mødtes, benyttede jeg lejligheden til at snige en opskrift ud af hende og spørge lidt til madkulturen i Brasilien.

Hvad minder retten ensopada de peixe dig om?
Jeg kommer fra det østlige Brasilien, hvor retten betragtes som en søndagsret, ikke en hverdagsret. Det ville måske være anderledes, hvis du spurgte én fra Sao Paulo.

Forbinder du retten med noget bestemt?
Ja, med påske. I Brasilien er mange katolikker, og mange faster i påsken. I min familie fastede vi ikke, men vi lod være at spise kød i påsken. I stedet spiste vi masser af fisk.

Hvad består typisk brasiliensk mad af?
Den består af ris, bønner og salat og så en form for protein - fisk, kylling, okse.Man spiser ikke så meget svinekød som i Danmark.Folk holder 1-2 timers frokostpause, hvor man spiser hjemme eller på restaurant. Og så får man varm mad til frokost. Der får man et stort måltid og så et mindre måltid til aften.

Savner du noget ved maden i Brasilien?
Jeg savner mest et friskere udbud af frugt og grønt, og den der duft af frisk mad, der er på markederne, og så at tingene ikke er så pakket ind og gemt væk At man både kan se dufte og mærke varerne.

Hvad er den mærkeligste ting, du har smagt?
Alligator, tror jeg. Og så noget der hedder sarapatel / buchada som er indvolde, blod og organer fra en ged, der så skæres i små stykker, koges og stoppes i en tarm til en slags pølse. Det lugter rigtig grimt, når man laver det, men smager helt ok. Historisk stammer retten fra slaverne i Brasilien. De spiste ikke det samme som de hvide og måtte få så meget ud af råvarerne som muligt.

Hvad har været din værste madoplevelse?
Jeg er jo gift med en dansk mand, som gerne ville have mig og min familie til at smage lakrids Det var ikke en rar oplevelse! Min familie syntes heller ikke om det, og min svogers kommentar var: "Børn i Danmark kan da ikke være lykkelige".

                                    ----------------------------------------------------------

Herunder får I opskriften på ensopado de peixe. Suppen er supernem og hurtig at lave og virkelig lækker med den bløde kokosmælk, de mange grøntsager og den saftige fisk, og så har den en dejlig varm smag fra paprikaen - uden at være stærk. Jeg kunne især godt lide, at selvom den består af kendte råvarer, er de sat sammen på en ny måde her. Bom apetite!

Ensopado de Peixe (Brasiliensk fiskesuppe)
4 pers.

½ kg. Victoriafisk (beregn ca. 200g. fisk per person)
3-4 kartofler  i tynde skiver
2-3 gulerødder i tynde skiver
1 gul peber i strimler
1 rød peber i strimler
Løg i strimler
Et bundt frisk koriander, hakket
1 spsk. koncentreret tomatpure
1-2 ds kokosmælk
Salt, peber, paprika, evt. chili
100 g. rejer
2 hårdkogte æg i halve
Olivenolie
Lime

Del fisken i store aflange skiver (4-5 stk). Hæld lidt olivenolie i en stor gryde, hvor der er plads til at fiskestykkerne kan ligge ved siden af hinanden. Læg fiskestykkerne i og krydr med salt og peber. Fordel alle grøntsagerne forsigtigt ovenpå. Hæld kokosmælk og tomatpure over og rør forsigtigt rundt, så tomatpureen bliver rørt ud i kokosmælken. Tilsæt koriander, paprika og evt. chili.. Retten koges op og småkoger derefter over middelvarme ca. 15 min til fisken er færdig og grøntsagerne møre. Et minut før retten er færdig puttes rejerne og de hårdkogte æg ved.Smag til med salt og peber, og evt. mere paprika og chili.

Serveres med ris.og lime i kvarte.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)