Gå videre til hovedindholdet

Pidé: Tyrkiske pizzaer med tomater, feta & pinjekerner eller hakket okse & peberfrugt


Jeg er nødt til at gå til bekendelse...

Jeg har set ned på vegetarer!

Jeg har ikke sagt noget direkte til nogen, men jeg har i mit stille sind tænkt, at vegetarer var kræsne, sarte og besværlige. Hysteriske faktisk. Veganisme vidste jeg overhovedet ikke, hvad var før for 4-5 år siden - ellers havde jeg helt sikkert haft masser af fordomme om veganere også. Især om at de spiste helt utroligt kedelig mad.

Men som Oprah siger: "When you know better, you do better" (Og her er jeg nødt til i parentes at indskyde, at jeg stort set dagligt så Oprah under min første barsel, hvor The Oprah Winfrey Show stadig kørte. Det var SÅ vidunderligt bare at sidde og flæbe en times tid - og det gjorde jeg så, hvad enten det drejede sig om kendis-interviews eller handicappede cheerleaders. Det var ren katarsis, og bagefter var man igen klar til at se både brystbetændelse og beskidte bleer i øjnene). Og jeg har i høj grad ændret mit syn på både vegetarisme og veganerisme.

Eller i virkeligheden handler det nok snarere om, at jeg har fået øjnene op for alle de gode vegetariske og veganske retter, der findes og ikke mindst, hvad vores enorme kødforbrug gør ved både dyrevelfærden, sundheden, klimaet og kloden. Så nu er jeg simpelthen i det stille gået hen og blevet flexitar, hvilket er et fancy ord for at være deltids-vegetar.

Jeg skal ikke kunne sige, om jeg på et senere tidspunkt helt dropper animalske produkter. Det virker stadig lidt uoverskueligt. Men jeg har hørt, at en stensikker metode til at blive veganer skulle være at læse Jonathan Saffron Foers bog "Eating animals", som ligger frit tilgængeligt som pdf på nettet. Jeg har ikke turdet læse den endnu. Har du?

Her får du opskriften på tyrkisk pidé på to måder: Èn med kød og én uden. Pidé er en tyrkisk form for pizza,: Aflang i stedet for rund, blød i stedet for sprød, og så foldes siderne op omkring fyldet, så de af udseende minder om små, grønlandske konebåde. Uanset om du vælger varianten med eller uden kød, er pidé'en som en lille brød-kano fuld af lækkerhed, der sejler lige ind i din sultne mund. Alfiet olsun!

Pidé
(10 stk)

Dej
4 dl. lunkent vand
25 g. gær
3 spsk. olivenolie
150 g. grahamsmel
Ca. 300 g. hvedemel

Fyld med tomat, feta & pinjekerner (5 stk)
Et glas halve tomater i olie
100 g. god fetaost
25 g. pinjekerner

Fyld med oksekød & peberfrugt (5 stk)
250 g. magert, hakket oksekød
1 rød peber
1 grøn peber
1 løg
1 tsk. spidskommen
Salt & peber

Desuden:
Persille

Dejen først. Opløs gæren i det lunkne vand og tilsæt herefter salt, sukker, olivenolie og grahamsmel. Tilsæt det meste af hvedemelet, mens du ælter dejen. Bliv ved med at ælte og tilsætte mel indtil du har en blød dej, der stadig er en lille smule klistret. Den skal ikke æltes en hel masse (hurra!). Stil dejen til hævning, mens du laver fyldet - eller ca. ½ time.

Oksekøds-fyld: Varm olien i en pande og brun oksekødet. Tilsæt løgene og lad dem stege med lidt. Herefter tilsættes peberfrugt og spidskommen, og kødet smages til med salt og peber. (Og nu tænker du måske, at det her da bliver en knastør omgang fyld. Men det gør det ikke! Faktisk er det vigtigt, at der ikke kommer for meget væde fra kødet med over på dejen, for så får man pidé med våd bund, og det ønsker intet menneske).

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Drys lidt mel ud på bordet, og tag dejen ud herpå. Del dejen i ti mindre dele og rul hver del ud til en oval (ca. 20 cm i længden og 10. cm i bredden).  Brug gerne ekstra mel, hvis dejen klistrer fast til bordet.

OBS! Flyt dej-ovalerne op på bageplader, før fyldet puttes på - ellers får du et problem, når de skal flyttes over på pladen.

Fyld nu halvdelen af dej-ovalerne på bagepladen med kødfyld (uden at for meget væde følger med) og den anden halvdel med afdryppede tomater, stykker af feta og til sidst drysset med lidt pinjekerner. Fyldet skal ikke nå helt ud til kanten, for den skal bukkes ind over fyldet. Vær forsigtig så der ikke går hul på dejen, når du folder kanterne ind over.

Bages i ca. 20 minutter. Da det er varmluft, kan du fint bage flere plader på samme tid.

Drys med persille. Serveres med en enkel, grøn salat.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt