Gå videre til hovedindholdet

Nem grøntsags-tagine med citron-couscous


Engang under et aftensmåltid hjemme hos mine forældre, sad mine to piger, der dengang var 4 og 5 år, og hygge-skændtes, som de ind imellem gør. Efter lidt almindeligt kævleri satte den ældste, der selvfølgelig er helt klar over, hvilke knapper hun skal trykke på, trumf på med ordene: "Man må ikke tale med mad i munden!" Den yngste, der kan se frem til en lang og glorværdig karriere indenfor ordenspolitiet og går meget op i, at alle opfører sig korrekt, tyggede omhyggeligt af munden og sagde så med stor værdighed og eftertryk:

"Det kan man komme til!!"

Og præcis sådan har jeg det med de mange pladskrævende køkken-aggregater, jeg ejer, og som  - hånden på hjertet - nok ikke bliver brugt hver dag uge måned år. Jeg ved godt med fornuften, at jeg ikke har brug for flere af dem, men alligevel sker det at jeg køber nogle nye til samlingen. For altså, det kan man jo komme til.

Al denne snak skal egentlig bare tjene til at sige, at det ind i mellem sker, at jeg rent faktisk lægger bånd på mig selv, og jeg er derfor ulykkeligvis ikke ejer et tagine-lerfad. Derfor er denne her nordafrikanske grøntsags-tagine lavet i en stege-so.

En tagine er vel nærmest at betegne som en sammenkogt ret, der langtids-tilberedes i ovnen i et lerfad med kegleformet låg med hul i toppen. Det er en meget overkommelig måde at lave mad på, og resultatet er en krydret og smagfuld ret, der passer perfekt til det danske efterårsvejr.

Er man ikke den lykkelige indehaver af hverken tagine-fad eller stegeso, kan retten også fint laves i et helt almindeligt ovnfast fad dækket til med stanniol. Besseha!

Grøntsags-tagine med citron-couscous 
(4 pers.)
Grøntsags-tagine
1 finthakket fed hvidløg
Olivenolie
1 stor sød kartoffel, skrællet og skåret i tern på ca. 1 x 1 cm
1 aubergine, i tern på ca. 1 x 1 cm.
1 løg i både
1 gulerod i skiver
2 ds. hakkede tomater
3 dl. grøntsagsboullion
2 tsk ras-el-hanout
1 tsk koriander
1 tsk kommen
1 tsk kanel
1 tsk paprika
5-6 tørrede abrikoser i mindre tern
Salt & peber

Citron-couscous
200 g. couscous (gerne
Kogende vand
Saft fra ½ citron
2 spsk olivenolie
Salt

Derudover:
Yoghurt naturel
Frisk koriander
Hakkede mandler

Start med at tænde ovnen på 200 grader. Herefter varmes lidt olivenolie i en gryde og hvidløget steges heri et minuts tid, uden at det bruner. Tilsæt herefter resten af grøntsagerne og steg dem med et par minutter. Endelig blandes hakket tomat, bouillon, krydderier og abrikoser også i. Hele molevitten kommes herefter i taginen/stegesoen/det ovnfaste fad, låget lægges over, og fadet stilles i ovnen 1 time.

10 minutter før taginen er færdig, laves couscous'en. Det eneste man skal være varsom med her, er ikke at hælde for meget væde ved, for så bliver couscous'en til en grød.

Hæld couscous'en i en stor skål og dæk med kogende vand. Vandet skal kun nå 1½ centimeter op over couscous'en. Lad det trække et par minutter til al vandet er optaget. Med en gaffel røres rundt i couscous'en, så den bliver let og lugtig. Herefter blandes olivenolie og citronsaft i, og retten smages til med lidt salt.

Taginen smages ligeledes til med salt og peber, når den er kommet ud af ovnen.

Server med yoghurt naturel, frisk koriander og hakkede mandler.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)