Gå videre til hovedindholdet

Mississippi mud pie - med brombær



Det bliver ikke ret meget mere chokolade't end Mississippi Mud Pie - så det var selvfølgelig denne kage vi skulle bage til det chokolade-elskende ældstebarns 12 års fødselsdagsfejring i dag. Faktisk er denne kage så propfuld af chokolade, at jeg synes, at det klæder den med - eller rent faktisk at den trænger til - lidt syre i form af frugt eller bær for ikke at blive for tung. Kaffe står også utroligt godt til denne kage, selvom det selvfølgelig ikke er noget for fødselaren, som fyldte 12 år i onsdags. Hun skyllede efter med iskoldt postevand.

Mississippi Mud Pie er en klassisk kage fra sydstaterne, som kan tage sig ud på et hav af forskellige måder - med et enkelt eller mange lag, den kan have forskelligt fyld som nøddder eller frugt og være toppet med flødeskum eller et lag klistret marengs eller serveret med en kugle vanillieis. It's all good, som man sagde, da jeg var ung. Fællesnævneren for kagen er dog, at den skal være stopfuld af chokolade, og navnet stammer efter sigende fra kagens lighed med Mississippi-flodens mudrede breder. 

I opskriften herunder er der ikke sparret på noget på chokoladefronten: en sprød Oreobund med fyld af svampet chokoladekage, toppet med chokolademousse (med et drys salt, der lige løfter det hele til nye højder) og syrligt-søde brombær og til slut en gang fløjlsblød flødeskum og bær og spiselige blomster til pynt.

Kagen tager lidt tid at lave - dels pga. de forskellige lag, som kræver en lille arbejdsindsats, men også en del hviletid, da den bliver allerbedst, hvis den laves dagen før den skal spises og får lov til, at hvile i køleskabet natten over. Dog skal man først pynte med flødeskum, blomster, osv. kort tid før servering.

P.S. Jeg ville gerne have vist et billede af kagens "snit" med alle de snasket-lækre lag, men den blev simpelthen spist op, før jeg nåede at få taget et billede (hvilket jo er en god anbefaling i  sig selv). Så snittet man må selv tænke sig til - eller endnu bedre, bage kagen og se det med egne øjne. 




Mississippi mud pie - med brombær (10-12 pers)

Kagebund

300 g Oreos (2 pk)

75 g smør + ekstra til formen

Chokoladekage

150 g sukker, gerne rørsukker

3 æg

1 tsk vanillesukker

3 spsk lys sirup

125 g mørk chokolade

75 g smør

Chokolade"mousse"

2 spsk majsstivelse

100 g sukker, gerne rørsukker

½-1 tsk fint salt

½ l mælk

175 g mørk chokolade, hakket

Ca. 100 g. brombær (enten friske eller optøede fra frost)

På toppen

3 dl piskefløde

Usødet kakao

Brombær og spiselige blomster

Instruktioner:

Kagebund

Knus eller blend oreos'ene til de minder om rasp. Smelt smørret og bland det i. 

Smør en springform (ca. 23-26 cm) grundigt med smør og fordel Oreo-blandingen i. Spred blandingen godt ud i formen og et par centimeter op ad siderne også. "Klem" blandingen godt ned på bunden - brug evt. bunden af et glas til at trykke blandingen godt sammen. Stil på køl, mens du laver dejen til chokoladekage-delen.

Chokoladekage

Lad ovnen varme op til 175 grader vamrluft, mens dejen laves.

Slå æggene ud i en skål og pisk rigtig godt sammen med sukker og vanillesukker - gerne 3-4 min - til blandingen er lys og luftig. 

Kom smør, chokolade og sirup i en gryde og smelt over meget lav varme. Rør rundt så chokoladen ikke brænder på. Når smør og chokolade er helt smeltet, blandes det i æggeblandingen. 

Tag Oreobunden ud af køleskabet og hæld dejen i. Bag nederst i ovnen i 20-25 minutter, til kagen er netop bagt. Den må gerne være lidt blød/ikke helt gennembagt i midten stadig.


Tag ud af ovnen og lad køle af, inden den dækkes til og sættes på køl.

Chokolade"mousse"

Så er vi nået til moussen. Kom majsstivelse, sukker og fint salt i en kasserolle (start med ½ tsk og smag til. Lidt salt fremhæver chokoladesmagen, men det skal heller ikke blive for salt). Kom mælken i og rør godt rundt, for at sikre, at der ikke er nogen klumper. Varm op over middel varme, under omrøring, indtil blandingen så småt begynder at samle sig. Når den har samme konsistens som en tynd brun sovs, kommes den hakkede chokolade i. Bliv ved med at røre rundt i blandingen over middel varme til blandingen tykner (det kan godt tage 5-6 min - eller mere). Tag blandingen af varmen og læg et stykke varmesikkert husholdningsfilm helt ned over moussen, så der ikke danner sig skind. 

Når moussen er kølet lidt ned, tages kagen ud af køleskabet. Fordel bærrene ovenpå kagen, og hæld moussen over, så den dækker bærrene. Kom igen husholdningsfilm helt ned over moussen, og stil kagen tilbage på køl, til den er helt afkølet, og moussen er stivnet. 

"Topping"

Pisk fløden til skum og fordel den på den kolde kage. Drys med kakao og pynt evt. med lidt friske brombær og lidt spiselige blomster, på billederne stedmoderblomster. 

Opbevar kagen på køl, indtil den skal serveres. 


Kommentarer

  1. Uff, det ser godt ud! Hvem elsker ikke en rigtig 'beskidt' chokoladekage <3

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har helt ret:-) Den burde hedde Dirty Mississippi Mud Pie (og mellem os, var jeg nødt til at skifte tøj, efter vi havde spist den, fordi jeg havde chokolade over det hele, da jeg skar kagen ud. Se, dét er en god chokoladekage!)

      Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)