Gå videre til hovedindholdet

Sprød müesli med quinoa og andre gode sager

Morgenmad er mit favoritmåltid (selvom frokost og aftensmad bestemt heller ikke er at foragte), og jeg er altid på jagt efter nye kulinariske morgenmadseventyr, og for nylig fangede en müesli i en kogebog for elitesportsudøvende diabetikere (og ja, det må man sige er ret niche-præget, og nej, jeg er ikke just målgruppen, men bogen lå fremme på min arbejdsplads) min opmærksomhed. Müeslien så drønlækker og sprød ud og var fuld af alverdens nødder og frø og andre sager jeg aldrig havde hørt om før. Nu har jeg så lavet min egen version af forskellige rester, som jeg havde i skabene, og det blev simpelthen så lækkert! Så man behøver bestemt ikke følge opskriften herunder slavisk, men kan bruge de frø og nødder man måske allerede ligger inde med eller bedst kan lide. Og så er den meget alsidig og er f.eks. god på yoghurt, drysset på frugt, som det sprøde indslag i en salat eller bare som en lille snack. 

Lige for at slutte af med en disclaimer, så er dette absolut ikke første date-mad, for alle de små kerner og frø i müeslien vil meget gerne bevæge sig ind og tage bolig mellem ens tænder - så gør dig selv en tjeneste og tjek gebisset efter indtagelse.

Granola med quinoa og andre gode sager (ca. 1 l.)

Ingredienser:

150 g quinoa 

75 g mandler

50 g græskarkerner

50 g chiafrø

25 g sesamfrø

25 g solsikkekerner

25 g hampefrø

3 spsk smagsneutral olie

3 spsk ahornsirup eller flydende honning

Instruktioner:

Varm ovnen op til 150 grader varmluft.

Bland alle ingredienserne på nær ahornsiruppen. Fordel i et jævnt lag på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag 20 min. Rør rundt i blandingen et par gange undervejs.

Når blandingen er gylden, tages den ud og ahornsiruppen blandes i, mens den stadig er helt varm.

Lad granolaen køle helt af og opbevar i en lufttæt beholder. 



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...