Klassisk osso buco med gremolata og kartoffelmos med olivenolie(Reklame/ kød modtaget som gave fra Toftegaards Gårdbutik: http://toftegaards-gaardbutik.dk/).

Osso buco er en klassisk italiensk simreret, der står og passer sig selv i gryden, når først alle ingredienserne er proppet i gryden. Det er en ret, der er lidt tidskrævende ift forberedelserne, fordi kødet skal brunes, og der er en del grøntsager, der skal hakkes, men den er til gengæld meget nem at gå til, og man belønnes med virkelig god smag og utroligt mørt (omend lidt ukurant) kød. Osso buco smager endnu bedre dagen efter den er lavet, så det kan betale sig at lave en stor portion. 

Osso bucco serveres traditionelt med risotto, men her har jeg valgt at lave kartoffelmos med olivenolie. Det siger sig selv at man skal bruge en velsmagende olivenolie, og så skal man ikke være nærig med salten. Gremolata'en er også et must, da den lige giver den lidt tunge kødret et frisk og krydret pift. En skøn ret til mørke januar-dage.

Klassisk osso buco med gremolata og kartoffelmos med olivenolie (4 pers)
Osso buco:
4-6 stykker osso buco / kalveskank
2 dl mel
1 tsk fint salt
1 spsk smør og 1 spsk olivenolie
1 løg
2 fed hvidløg
3 stilke blegselleri
3 gulerødder
1 spsk smør og 1 spsk olivenolie
3 dl hvidvin
2 ds flåede tomater
2 spsk tomatpure
Ca 3 dl oksebouillon
1 tsk tørret timian
1-2 tsk rosmarin eller en frisk rosmarinkvist
2 laurbærblade

Gremolata:
1 lille bundt persille
1 fed hvidløg
Skal af ½ usprøjtet citron
Salt

Kartoffelmos med olivenolie:
1 kg kartofler
½ dl god olivenolie
Evt lidt mælk
Salt

Instruktioner
Osso buco:
Bland mel og salt i en tallerken. Dup kødstykkerne tørre med lidt køkkenrulle, lav et par snit i kanten (så kødet ikke krøller sammen, når det bliver varmet op), og vend dem forsigtigt i melet. Opvarm smør og olivenolie i en pande og brun kødstykkerne på begge sider - evt ad flere omgange. Læg dem herefter på en ren tallerken og stil til side.

Hak hvidløg og løg og skær gulerod og blegselleri i mindre tern. Varm olie og smør op i en stor gryde. Kom først hvidløg og løg i og sauter et par minutter. Kom blegselleri og gulerødder i og lad stege med et par minutter. 

Kom hvidvin, hakkede tomater, tomatpure og bouillon i. Rør rundt og kom kødstykkerne i, så de er dækkede, men ikke rammer bunden hvor den kan brænde på. Hæld evt mere bouillon ved, hvis kødet ikke er helt dækket. 

Lad herefter retten simre under låg ved lav varme i 2-3 timer til kødet er mørt. Rør evt forsigtigt rundt i gryden et par gange undervejs.
Kartoffelmos:
Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker og kog dem meget mørre i saltet vand, ca. 20 min. Gem et par deciliter af kogevandet og hæld resten af vandet ud. Mos kartoflerne med en kartoffelmoser eller et piskeris. Kom olivenolie i og smag til med salt. Kom lidt af kogevandet i mosen, hvis den er for fast.

Gremolata
Hak persille og hvidløg fint og bland med fintrevet citronskal og et lille drys salt. 

Server osso buco og kartoffelmos med gremolataen ved siden af som frisk drys.

Kommentarer

Populære indlæg