Gå videre til hovedindholdet

Gnamakoudji / Ingefær-lemonade fra Elfenbenskysten

Jeg er godt klar over, at denne her drikkevare, som jeg serverer i dag, rimer mere på sol og sommer end på sne og februar-kulde. Det drejer sig nemlig om en iskold  ingefærlemonade fra Elfenbenskysten. Men undskyld, men er det ikke lige præcis det vi har brug for? Drikken er skøn og læskende, og smager skønt af citron og ingefær, der river en lille smule i næsen og vist nok skulle være godt for alt fra ømme muskler til immunforsvaret. Men allermest gør bare det at sige ordet Elfenbenskysten - eller endnu bedre Côte d'Ivoire - mig faktisk lidt glad (selvom landet ikke har den mest muntre historie). Og selvom jeg ikke har prøvet, er jeg ret sikker på at drikken her ikke bliver forringet af et skævt vodka.  

Gnamakoudji / Ingefær-lemonade fra Elfenbenskysten (ca. 1½ l.)

1 l. koldt vand

250 frisk ingefær

150 g sukker

1 stor citron

Instruktioner:

Skræl ingefæren og skær/hak den i små stykker. Skær skrællen af citronen og skær den i skiver.

Hæld vandet i en gryde og lad det koge op. Skru ned, kom sukkeret i, og lad det simre et minuts tid til sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen og tilsæt ingefæren og citronen. 

Læg låg på gryden og lad blandingen stå og trække 1-2 timer - jo længere den står, jo stærkere smager den selvfølgelig. 

Hæld herefter drikken gennem en si, og hæld den over i en helt ren beholder.

Drikken smager bedst iskold, så opbevar den på køl og drik den med et par isterninger. Pynt evt. med en skive citron.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...