Gå videre til hovedindholdet

Gnamakoudji / Ingefær-lemonade fra Elfenbenskysten

Jeg er godt klar over, at denne her drikkevare, som jeg serverer i dag, rimer mere på sol og sommer end på sne og februar-kulde. Det drejer sig nemlig om en iskold  ingefærlemonade fra Elfenbenskysten. Men undskyld, men er det ikke lige præcis det vi har brug for? Drikken er skøn og læskende, og smager skønt af citron og ingefær, der river en lille smule i næsen og vist nok skulle være godt for alt fra ømme muskler til immunforsvaret. Men allermest gør bare det at sige ordet Elfenbenskysten - eller endnu bedre Côte d'Ivoire - mig faktisk lidt glad (selvom landet ikke har den mest muntre historie). Og selvom jeg ikke har prøvet, er jeg ret sikker på at drikken her ikke bliver forringet af et skævt vodka.  

Gnamakoudji / Ingefær-lemonade fra Elfenbenskysten (ca. 1½ l.)

1 l. koldt vand

250 frisk ingefær

150 g sukker

1 stor citron

Instruktioner:

Skræl ingefæren og skær/hak den i små stykker. Skær skrællen af citronen og skær den i skiver.

Hæld vandet i en gryde og lad det koge op. Skru ned, kom sukkeret i, og lad det simre et minuts tid til sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen og tilsæt ingefæren og citronen. 

Læg låg på gryden og lad blandingen stå og trække 1-2 timer - jo længere den står, jo stærkere smager den selvfølgelig. 

Hæld herefter drikken gennem en si, og hæld den over i en helt ren beholder.

Drikken smager bedst iskold, så opbevar den på køl og drik den med et par isterninger. Pynt evt. med en skive citron.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)