Gå videre til hovedindholdet

Розовые блины / Lyserøde russiske blinis

 



Moder Rusland er i den grad blevet forsømt her på bloggen. Kun én sølle (men god!) opskrift på borscht er det blevet til, så vidt jeg husker (find den her). Men det skal der laves om på nu, så de næste indlæg kører vi russisk tema.

En af de kendteste retter fra Rusland er den lille pandekage kaldet blinis, og det passer fint at lægge ud med blinis i det russiske tema her. For som den evige last mover jeg er, har jeg (igen i år) glemt Pandekagens dag, som falder den første tirsdag efter fastelavn, og det på trods af, at jeg vitterligt ELSKER pandekager. Men bedre sent end aldrig, som de siger i Rusland. Eller nej, det ved jeg overhovedet ikke, om de gør. Til gengæld kunne jeg læse mig frem til, at "pandekage" i Rusland er et fast udtryk, som betyder noget i retning af "For pokker" - så for pandekage/блин da, at jeg glemte pandekagedagen. 

Men nu forsøger jeg så at gøre det godt igen - ikke mindst overfor mig selv - ved at servere lyserøde russiske blinis med creme fraiche, rogn og citronperler. En himmerigsmundfuld af lette, sprøde små pandekager med cremet creme fraiche, salt rogn og syrlige citronperler, og så ser de ekstra fine ud med en smuk nærmest hot pink farve fra rødbedesaft. De her vil helt sikkert være populære som små hapsere på påskebordet.


Розовые блины  / Lyserøde russiske blinis (ca. 10 stk)

130 g mel

1 tsk fint salt

2 æg

2½ dl kærnemælk

1 dl rødbedesaft (kan købes på flaske)

1 spsk vand

1 spsk smeltet smør + ekstra til stegning

Creme fraiche, "kaviar"/stenbiderrogn, citronperler og dild til servering

Instruktioner:

Bland mel og salt i en skål. Skil æggene i blommer og hvider. Bland i en ny skål æggeblommer med kærnemælk, rødbedesaft, vand og smeltet smør. Bland dette i melet til en tynd dej. I en ny skål piskes hviderne stive og vendes i pandekagedejen.

Bag små, tynde pandekager i lidt smør på en blinispande eller i en almindelig pande. Hold pandekagerne varme i oven ved 100 grader, mens du bager dem. Server lune med creme fraiche, stenbiderrogn, citron eller citronperler, hvis det skal være fancy og lidt dild. 



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)