Gå videre til hovedindholdet

Розовые блины / Lyserøde russiske blinis

 Moder Rusland er i den grad blevet forsømt her på bloggen. Kun én sølle (men god!) opskrift på borscht er det blevet til, så vidt jeg husker (find den her). Men det skal der laves om på nu, så de næste indlæg kører vi russisk tema.

En af de kendteste retter fra Rusland er den lille pandekage kaldet blinis, og det passer fint at lægge ud med blinis i det russiske tema her. For som den evige last mover jeg er, har jeg (igen i år) glemt Pandekagens dag, som falder den første tirsdag efter fastelavn, og det på trods af, at jeg vitterligt ELSKER pandekager. Men bedre sent end aldrig, som de siger i Rusland. Eller nej, det ved jeg overhovedet ikke, om de gør. Til gengæld kunne jeg læse mig frem til, at "pandekage" i Rusland er et fast udtryk, som betyder noget i retning af "For pokker" - så for pandekage/блин da, at jeg glemte pandekagedagen. 

Men nu forsøger jeg så at gøre det godt igen - ikke mindst overfor mig selv - ved at servere lyserøde russiske blinis med creme fraiche, rogn og citronperler. En himmerigsmundfuld af lette, sprøde små pandekager med cremet creme fraiche, salt rogn og syrlige citronperler, og så ser de ekstra fine ud med en smuk nærmest hot pink farve fra rødbedesaft. De her vil helt sikkert være populære som små hapsere på påskebordet.


Розовые блины  / Lyserøde russiske blinis (ca. 10 stk)

130 g mel

1 tsk fint salt

2 æg

2½ dl kærnemælk

1 dl rødbedesaft (kan købes på flaske)

1 spsk vand

1 spsk smeltet smør + ekstra til stegning

Creme fraiche, "kaviar"/stenbiderrogn, citronperler og dild til servering

Instruktioner:

Bland mel og salt i en skål. Skil æggene i blommer og hvider. Bland i en ny skål æggeblommer med kærnemælk, rødbedesaft, vand og smeltet smør. Bland dette i melet til en tynd dej. I en ny skål piskes hviderne stive og vendes i pandekagedejen.

Bag små, tynde pandekager i lidt smør på en blinispande eller i en almindelig pande. Hold pandekagerne varme i oven ved 100 grader, mens du bager dem. Server lune med creme fraiche, stenbiderrogn, citron eller citronperler, hvis det skal være fancy og lidt dild. Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)