Gå videre til hovedindholdet

Vol-au-vent / Hjemmelavede tarteletter med champignon a la creme og ærterDet er desværre ikke mange retter mine to døtre er enige om at kunne lide, men tarteletter er én af dem, og det sprøde bagværk med det bløde fyld er da også en gudespise.

Vol-au-vent er en fransk udgave af tarteletter. De ser fint ud og er nemme at lave - især hvis man som i opskriften her køber en færdiglavet dej. Man kan selvfølgelig godt gå all in og lave butterdejen helt fra bunden, men jeg synes nu at færdigkøbt butterdej giver et rigtig godt resultat. Og der er heller ingenting i vejen med at køre det klassiske høns-i-asparges-fyld, men ind imellem fryder forandring, så jeg har her lavet saftig, smagfuld vegetarfyld af champignon og ærter.

Bon appetit!


Vol-au-vent med champignon a la creme og ærter (4 stk)

1 portion færdiglavet butterdej

1 æg

Fyld:

400 g champignon

1 løg

25 g smør

1 dl grøntsagsbouillon

1 dl madfløde 8%

Tørret timian, ca. ½ tsk

Salt & peber

1 dl frosne ærter, optøet

Frisk timian


Instruktioner:

Varm ovnen op til 200 grader. Rul butterdejen let ud og udstik 12 cirkler på 8 cm i diameter. Læg fire cirkler med god plads i mellem på en bageplade beklædt med bagepapir. De øvrige cirkler udstikkes igen med en udstikker på 6 cm, så du får kanter til vol-au-venterne (rester af butterdejen kan fryses). Pisk ægget let sammen og pensl de 4 bunde og kom forsigtigt fire "kanter" på, pensel igen og læg de sidste "kanter" på (man kan godt nøjes med at lægge en enkelt kant på, men så bliver bagværket ikke så højt og har ikke plads til så meget fyld, og dét ville jo være sørgeligt). Pensl igen grundigt, så bagværket bliver sprødt og gyldent i ovnen.

Bages midt i ovnen i ca. 20 min. 

Til fyldet renses champignonerne og skæres i tynde skiver. Skær løget i små tern Smelt smørret i en gryde og steg først løget heri et par minutter ved medium varme og kom herefter champignonerne i. Steg til champignonerne er gennemstegte og væden er fordampet. Kom bouillon og fløde i og lad det koge lidt ind. Kom tørret timian i, og smag til med salt & peber. Kom endelig ærterne i og varm kort igennem.

Kom rigeligt med champignon-fyld i vol-au-vent'erne og pynt med lidt frisk timian. Nydes straks, før fyldet gør vol-au-venterne bløde.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)