Gå videre til hovedindholdet

Vol-au-vent / Hjemmelavede tarteletter med champignon a la creme og ærter



Det er desværre ikke mange retter mine to døtre er enige om at kunne lide, men tarteletter er én af dem, og det sprøde bagværk med det bløde fyld er da også en gudespise.

Vol-au-vent er en fransk udgave af tarteletter. De ser fint ud og er nemme at lave - især hvis man som i opskriften her køber en færdiglavet dej. Man kan selvfølgelig godt gå all in og lave butterdejen helt fra bunden, men jeg synes nu at færdigkøbt butterdej giver et rigtig godt resultat. Og der er heller ingenting i vejen med at køre det klassiske høns-i-asparges-fyld, men ind imellem fryder forandring, så jeg har her lavet saftig, smagfuld vegetarfyld af champignon og ærter.

Bon appetit!


Vol-au-vent med champignon a la creme og ærter (4 stk)

1 portion færdiglavet butterdej

1 æg

Fyld:

400 g champignon

1 løg

25 g smør

1 dl grøntsagsbouillon

1 dl madfløde 8%

Tørret timian, ca. ½ tsk

Salt & peber

1 dl frosne ærter, optøet

Frisk timian


Instruktioner:

Varm ovnen op til 200 grader. Rul butterdejen let ud og udstik 12 cirkler på 8 cm i diameter. Læg fire cirkler med god plads i mellem på en bageplade beklædt med bagepapir. De øvrige cirkler udstikkes igen med en udstikker på 6 cm, så du får kanter til vol-au-venterne (rester af butterdejen kan fryses). Pisk ægget let sammen og pensl de 4 bunde og kom forsigtigt fire "kanter" på, pensel igen og læg de sidste "kanter" på (man kan godt nøjes med at lægge en enkelt kant på, men så bliver bagværket ikke så højt og har ikke plads til så meget fyld, og dét ville jo være sørgeligt). Pensl igen grundigt, så bagværket bliver sprødt og gyldent i ovnen.

Bages midt i ovnen i ca. 20 min. 

Til fyldet renses champignonerne og skæres i tynde skiver. Skær løget i små tern Smelt smørret i en gryde og steg først løget heri et par minutter ved medium varme og kom herefter champignonerne i. Steg til champignonerne er gennemstegte og væden er fordampet. Kom bouillon og fløde i og lad det koge lidt ind. Kom tørret timian i, og smag til med salt & peber. Kom endelig ærterne i og varm kort igennem.

Kom rigeligt med champignon-fyld i vol-au-vent'erne og pynt med lidt frisk timian. Nydes straks, før fyldet gør vol-au-venterne bløde.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...