Gå videre til hovedindholdet

Vol-au-vent / Hjemmelavede tarteletter med champignon a la creme og ærterDet er desværre ikke mange retter mine to døtre er enige om at kunne lide, men tarteletter er én af dem, og det sprøde bagværk med det bløde fyld er da også en gudespise.

Vol-au-vent er en fransk udgave af tarteletter. De ser fint ud og er nemme at lave - især hvis man som i opskriften her køber en færdiglavet dej. Man kan selvfølgelig godt gå all in og lave butterdejen helt fra bunden, men jeg synes nu at færdigkøbt butterdej giver et rigtig godt resultat. Og der er heller ingenting i vejen med at køre det klassiske høns-i-asparges-fyld, men ind imellem fryder forandring, så jeg har her lavet saftig, smagfuld vegetarfyld af champignon og ærter.

Bon appetit!


Vol-au-vent med champignon a la creme og ærter (4 stk)

1 portion færdiglavet butterdej

1 æg

Fyld:

400 g champignon

1 løg

25 g smør

1 dl grøntsagsbouillon

1 dl madfløde 8%

Tørret timian, ca. ½ tsk

Salt & peber

1 dl frosne ærter, optøet

Frisk timian


Instruktioner:

Varm ovnen op til 200 grader. Rul butterdejen let ud og udstik 12 cirkler på 8 cm i diameter. Læg fire cirkler med god plads i mellem på en bageplade beklædt med bagepapir. De øvrige cirkler udstikkes igen med en udstikker på 6 cm, så du får kanter til vol-au-venterne (rester af butterdejen kan fryses). Pisk ægget let sammen og pensl de 4 bunde og kom forsigtigt fire "kanter" på, pensel igen og læg de sidste "kanter" på (man kan godt nøjes med at lægge en enkelt kant på, men så bliver bagværket ikke så højt og har ikke plads til så meget fyld, og dét ville jo være sørgeligt). Pensl igen grundigt, så bagværket bliver sprødt og gyldent i ovnen.

Bages midt i ovnen i ca. 20 min. 

Til fyldet renses champignonerne og skæres i tynde skiver. Skær løget i små tern Smelt smørret i en gryde og steg først løget heri et par minutter ved medium varme og kom herefter champignonerne i. Steg til champignonerne er gennemstegte og væden er fordampet. Kom bouillon og fløde i og lad det koge lidt ind. Kom tørret timian i, og smag til med salt & peber. Kom endelig ærterne i og varm kort igennem.

Kom rigeligt med champignon-fyld i vol-au-vent'erne og pynt med lidt frisk timian. Nydes straks, før fyldet gør vol-au-venterne bløde.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte