Gå videre til hovedindholdet

Retter, der rimer: Chakalaka

 

Som den trofaste læser vil vide, er jeg glad for at lave mini-madtemaer med fokus på f.eks. en særlig ingrediens eller mad fra et bestemt land eller verdensdel. Jeg har også tidligere kørt et tema, som jeg kaldte "retter, der rimer" med italiensk risi e bisi (drønlækkert!), hawaiiansk loco moco og canadisk hodge podge. Da jeg så for nylig faldt over den sydafrikanske ret chakalaka, var jeg jo simpelthen nødt til at tage tråden op igen, så nu kører vi endnu en omgang "retter, der rimer".

Chakalaka er en simpel og virkelig velsmagende sydafrikansk grøntsagsret, som oftest bruges som tilbehør til kødretter og/eller ris. Den går også under navnet Soweto chili - men chakalaka er da sjovere!? Den vinder ikke nogen skønhedskonkurrencer, men er ikke desto mindre en skøn blanding af nogle af de mange forskellige kulinariske indflydelser, man finder i Sydafrika (her fra zuluerne, Holland, England og Indien). Derudover er den vildt nem at lave, og smagen sidder lige i skabet. Og så er det et lille stykke Afrika lige ind i ens kedelige danske corona-køkken i en vejrmæssigt noget bidsk april. 

Boomshakalaka!


Chakalaka (tilbehør til 4 prs)
1 spsk smagsneutral olie
1 hakket løg
1 fed finthakket hvidløg
1 cm frisk revet ingefær (kan udelades)
1-2 tsk god karry
1 rød, 1 grøn og 1 gul peber i tern
1 stor revet gulerod
2 hakkede tomater eller ½ ds hakkede tomater
1 nip chilipulver
Salt og peber
1 ds baked beans (ja, der står baked beans)
Lidt frisk koriander (kan udelades)

Instruktioner:
Hak løget og steg det i olien i en stor gryde over medium varme sammen med finthakket hvidløg, ingefær og karry til løgene er klare og gennemstegte, 4-5 min. Kom peberfrugt og gulerod ved og steg med i 3-4 min. Kom tomat og lidt chili i, varm igennem og smag til med salt og peber. Kom til sidst en dåse baked beans i og varm igennem. Smag til en sidste gang og server varm.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte