Gå videre til hovedindholdet

Retter der rimer: Risi e bisiOkay, nyt tema på bloggen! Denne gang ikke en ingrediens eller en verdensdel. Istedet er jeg tilfældigvis faldet over en række retter, jeg har haft lyst til at prøve, hvis navne rimer. Det nye tema er derfor: Retter der rimer.

Den første ret vi skal stige ombord i er 'risi e bisi', som ganske simpelt betyder ris og ærter på italiensk. Det er en ret, der stammer fra Venedig. Åååh skønne Venedig, som jeg besøgte for første gang for ret præcist et år siden (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/10/rejseguide-af-en-slags-to-uger-ved.html) - der er et helt magisk sted, som jeg har drømt om at besøge igen lige siden. 

Nå, men tilbage til risi e bisi.

I den originale udgave af retten koger man friske ærtebælge sammen med vand til en bouillon og bruger friske nybælgede ærter samt en bestemt type ris, som hedder carnaroli. Ingen af disse ingredienser lykkedes det mig at finde i det lokale supermarked, så i stedet har jeg brugt frosne ærter og helt almindelige risotto-ris, som man vist kan få de fleste steder. 

Og prøvliåhørher: Selv med disse "substitut-ingredienser", smager retten himmelsk! Som med mange italienske retter, bliver man overrasket over, at så få ingredienser kan ende med at smage af så meget. Risi e bisi er en mættende ret, der er fuld af umami og er - som mine børn ville sige - totalt satisfying! Skøn venetiansk comfort food, mens man drømmer sig til Italien. 

Risi e bisi (3-4 pers)
1 løg
1 spsk smør
2 dl risotto ris (eller carnaroli, hvis man kan skaffe det)
60 g lufttørret prosciutto (eller serranoskinke) 
1 dl hvidvin 
Ca. 5 dl god bouillon, f.eks. kyllingebouillon 
3 dl ærter fra frost, optøede
½ dl parmesan + evt ekstra til servering
Salt & peber

Instruktioner:
Hak løget fint. Smelt smørret i en gryde og tilsæt løget, og steg det ved middelvarme til det er gennemsigtigt. Tilsæt også risene, og lad dem stege med til de også er gennemsigtige - 5-6 minutter. Skær imens skinken i mindre stykker og tilsæt også denne.

Hæld hvidvin i (og snup evt. ved samme lejlighed et lille glas til dig selv), og lad vinen simre med et par minutter. Imens blendes (gerne med en stavblender) 1 dl af ærterne i 1 dl af bouillonen og hældes ved. Herefter tilsættes bouillonen på klassisk risotto-vis lidt ad gangen, mens der indimellem røres godt i risen. Bliv ved med at tilsætte bouillon, indtil risene er færdige - de skal stadig være faste men alligevel bløde, cremede og uden "knas". Det tager gerne omkring 25 min. Herefter tilsættes de sidste 2 dl ærter og varmes igennem.

Tag panden af varmen, og rør parmesan ud i risen. Smag til med salt og peber. Server straks med lidt ekstra parmesan til at drysse over. Buon appetito!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt