Gå videre til hovedindholdet

Champignonsuppe med timian og marsalaDet bliver ikke ret meget mere efterårsagtigt end  champignoner og suppe, og jeg er vild med denne på én gang kraftige, rustikke og cremede suppe. Hvis man på nogen måde er til champignon, bør man helt sikkert prøve den. Hvis man ligefrem er svampesamler, kan man selvfølgelig udskifte de almindelige supermarkeds-købte champignoner med de spiselige svampe, man har samlet - dét bliver helt sikkert også godt.

Der er marsala i denne opskrift, som giver en dyb og kraftig smag, der klæder champignonerne rigtig godt. Men ligger man ikke lige inde med en gang marsala, kan man fint bruge hvidvin eller sherry - eller blot bruge lidt mere bouillon (eller fløde!), hvis man ikke ønsker alkohol i suppen. Alkoholen bliver dog kogt ud, så der er ikke mange promiller i suppen.

Trods de mange champignoner, er suppen ikke meget mættende, så skal den udgøre et aftensmåltid, bør man supplere den med lidt madbrød og også gerne en gang sprød bacon, der kan drysses over lige inden man spiser.


Champignonsuppe med timian og marsala (4 pers)
25 g smør
1 løg
2 fed hvidløg
600 g champignon, gerne de brune
1 spsk mel
½ dl marsala (eller hvidvin eller sherry). Kan udelades.
Ca 5 dl grøntsags- eller kyllingebouillon
1 tsk tørret timian
2 tsk soya. Kan udelades.
2 dl madlavningsfløde 18%
Salt & peber

Tilbehør:
Sprødstegt bacon brækket i mindre stykker
Frisk timian
Groft madbrød

Instruktioner:
Rens champignonerne og skær dem i tynde skiver. Skær løget i fine tern og hak hvidløg fint.

Smelt smørret i en stor gryde, og steg først løg og hvidløg ved middelvarme til de er bløde - 4-5 minutter. Kom champignonerne i (de fylder meget til at starte med, men skrumper hurtigt). Steg dem med i 5-6 min til de er bløde og har afgivet en del væde. Strø lidt mere over (til at jævne suppen en anelse) og rør godt rundt.

Tilsæt marsala, timian, soya og bouillon. Champignonerne skal være dækkede, så hvis de ikke er det tilsættes lidt ekstra bouillon. Lad suppen simre 10-15 min.

Smag til med salt og peber. Tilsæt fløde og smag til en sidste gang.

Server med bacon, frisk timian og madbrød.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt