Jeg kan næsten ikke holde ud, at sommerferien er ovre, og de lyse nætter går på hæld. Så jeg prøver at få den lækre sommerfølelse til at vare lidt længere og én måde at gøre det på er selvfølgelig med mad. Så jeg drømmer mig sydpå til sol og varme og noget med nogle småretter med varme krydderier og friske krydderurter, oliven, hummus, feta og kridhvidt brød. Og på den måde endte jeg med en god gang tyrkisk mezze. Det tager lidt tid at lave, men til gengæld kan det sagtens række til to dage - både aftensmad og en god lille frokost.
Den første ret her er en meget simpel bulgursalat, med lækre knasende valnødder og frisk persille og mynte. I den traditionelle version bruges der tomatpure - men det havde jeg glemt at købe, så i denne version er der friske, bagte tomater - og det er faktisk ikke så værst endda. Men brug endelig tomatpure i stedet.
Fortsættelse - i form af opskriften på tyrkisk madbrød og to lune grøntsagssalater- følger i de næste par opslag.
Afiyet olsun!
Bulgur-salat (4-6 pers. som del af et større måltid)
400 g cherrytomater
1 + 2 spsk jomfru olivenolie
Salt
175 g bulgur, gerne grov bulgur
100 g valnødder
3 forårsløg
Et lille bundt bredbladet persille
Et lille bundt mynteblade
Saft fra ½ citron
Salt & peber
Instruktioner:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Skær tomaterne i halve og vend dem i 1 spsk olivenolie. Drys dem med lidt salt. Bag dem i ét lag på en bageplade midt i ovnen i ½ time til de er bløde og lækre og måske en anelse brændte. Tag ud og lad køle af, mens du laver resten af retten.
Kom bulguren i en skål. Hæld kogende vand over til vandet når ca 1 cm op over bulguren. Læg låg på og lad stå 15 min. Rør rundt og smag på bulguren. Føles den meget al dente/hård, selvom alt vandet er optaget, så tilsæt lidt mere kogende vand, læg låget på igen, og tag en lille smagsprøve igen og se om den er ved at være dér.
Hak valnødderne groft. Skær forårsløgene i tynde skiver. Hak persille og mynte fint. Vend det hele sammen med bulguren sammen med olie og citronsaft. Vend også tomaterne i og server. Smager bedst ved stuetemperatur, men kan sagtens holde sig 1-2 dage på køl.
Kommentarer
Send en kommentar