Gå videre til hovedindholdet

Tyrkisk mezze I: Cevisli kisir / Bulgur-salat

Jeg kan næsten ikke holde ud, at sommerferien er ovre, og de lyse nætter går på hæld. Så jeg prøver at få den lækre sommerfølelse til at vare lidt længere og én måde at gøre det på er selvfølgelig med mad. Så  jeg drømmer mig sydpå til sol og varme og noget med nogle småretter med varme krydderier og friske krydderurter, oliven, hummus, feta og kridhvidt brød. Og på den måde endte jeg med en god gang tyrkisk mezze. Det tager lidt tid at lave, men til gengæld kan det sagtens række til to dage - både aftensmad og en god lille frokost.

Den første ret her er en meget simpel bulgursalat, med lækre knasende valnødder og frisk persille og mynte. I den traditionelle version bruges der tomatpure - men det havde jeg glemt at købe, så i denne version er der friske, bagte tomater - og det er faktisk ikke så værst endda. Men brug endelig tomatpure i stedet.

Fortsættelse - i form af opskriften på tyrkisk madbrød og to lune grøntsagssalater- følger i de næste par opslag. 

Afiyet olsun!
Bulgur-salat (4-6 pers. som del af et større måltid)
400 g cherrytomater
1 + 2 spsk jomfru olivenolie
Salt
175 g bulgur, gerne grov bulgur
100 g valnødder
3 forårsløg
Et lille bundt bredbladet persille
Et lille bundt mynteblade
Saft fra ½ citron
Salt & peber

Instruktioner:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Skær tomaterne i halve og vend dem i 1 spsk olivenolie. Drys dem med lidt salt. Bag dem i ét lag på en bageplade midt i ovnen i ½ time til de er bløde og lækre og måske en anelse brændte. Tag ud og lad køle af, mens du laver resten af retten.

Kom bulguren i en skål. Hæld kogende vand over til vandet når ca 1 cm op over bulguren. Læg låg på og lad stå 15 min. Rør rundt og smag på bulguren. Føles den meget al dente/hård, selvom alt vandet er optaget, så tilsæt lidt mere kogende vand, læg låget på igen, og tag en lille smagsprøve igen og se om den er ved at være dér.

Hak valnødderne groft. Skær forårsløgene i tynde skiver. Hak persille og mynte fint. Vend det hele sammen med bulguren sammen med olie og citronsaft. Vend også tomaterne i og server. Smager bedst ved stuetemperatur, men kan sagtens holde sig 1-2 dage på køl.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)