Gå videre til hovedindholdet

Tyrkisk mezze II: Simit / Brødringe med sesam

 

Ingen mezze uden brød, og der findes mange forskellige, utroligt lækre tyrkiske brød såsom pitabrød (se opskrift her) eller madbrød (se her). Brødene til denne mezze kaldes simit og er en slags fancy, snoede bagels med sesamfrø. Snoningerne er dog nemme at lave og dejen ligeså, så trods fancyhed'en er de meget lige ud af landevejen at bage.

Denne version bruger kridhvid hvedemel, som i traditionelle simit, men man kan sagtens udskifte en del af af melet med en mere grovere variant som grahamsmel eller groft hvedemel.

Opskriften her er temmelig stor (16 brød), men brødene kan fint fryses og tøes op efterhånden som de skal bruges og lige lunes i ovnen. Så har man nemme madbrød på ingen tid.


Simit (16 stk)
8 g. tørgær
600 g. hvedemel (brug evt. 200 g groft med og 400 g hvedemel for en lidt grovere version)
1 tsk salt
1 tsk sukker
4½ dl vand
1 æg
Sesamfrø

Instruktioner
Bland salt og tørgær i melet. Bland vandet i og ælt rigtig godt - meget gerne i en røremaskine. Kom lidt ekstra vand i, hvis dejen er meget tør. Dejen skal blive fast og blank. 

Læg dejen i en skål, dæk med et rent klæde og lad hæve i 1 time.

Slå dejen ned og del den i 16 stykker. Rul hvert stykke ud til en lang pølse og bøj den på midten og klem enderne sammen. Drej de to sider om hinanden og saml enderne til en ring (se de pædagogisk-illustrative billeder herunder).


Læg brødringene med afstand på to bageplader beklædt med bagepapir. Dæk dem med rene klæder og lad hæve ½ time.

Varm ovnen op til 200 grader varmluft. Pensl brødringene med et sammenpisket æg og drys med rigeligt med sesamfrø (er man modig kan man pensle med æg og derefter dyppe brødene direkte i sesamfrøene, men det turde jeg ikke af frygt for at de helt mistede faconen).

Bag i 15-20 min til de er gyldne og netop gennembagte.

Smager bedst den dag de er bagt, men kan også fryses eller genopvarmes ved 100 grader i ovnen dagen derpå. Det kan også fint skrabe an.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte