Gå videre til hovedindholdet

Pitabrød


Jeg elsker at bage, men jeg har aldrig haft det sådan, at jeg absolut vil bage alt brød selv, og jeg synes, der findes masser af fint "købe-brød" i handlen. 

Men pitabrød? 

Det er mig simpelthen en gåde, hvorfor det skal være SÅ svært at finde gode pitabrød. Hverken de frosne, dem man kan få hos bageren eller de vakumpakkede er noget som helst værd i min optik. De er tørre, de er kedelige, de flækker (og ikke på det rigtige sted) eller det hele på én gang. Så lige præcis pitabrød bager jeg helst selv. Jeg plejer så at bage en dobbelt portion og fryse halvdelen ned. Så er der hurtig aftensmad en dag, hvor man ikke lige har overskud til at bage (hvilket i virkeligheden nok vil sige de fleste hverdags-aftener).

Forslag til vidunderligt fyld til pitabrødet følger i næste indlæg (jeg kommer altid til at tænke på trusse-indlæg, når jeg skriver om "indlæg" her på bloggen, men hvad hedder det ellers? Opslag? ... Bukseopslag... Suk).
Pitabrød (10-12 stk)
25 g. gær
3 dl lunkent vand
1 tsk sukker
1 tsk fint salt
1 spsk smagsneutral olie eller olivenolie
100 g groft ølandsmel (eller anden type groft mel)
300 g. hvedemel + ekstra til udrulning

Smuldr gæren i en stor skål, hæld vandet i, og opløs gæren heri. Kom sukker, salt, olie og mel i, og ælt dejen godt igennem. Den skal være relativt fast, så kom evt. lidt mere mel i, hvis den er meget klistret.

Lad dejen hvile under et rent klæde i ½ times tid.

Del dejen op i 10 eller 12 dele (alt efter hvor store pitabrød, du vil have) og rul dem til boller. Kom lidt mel på bordet og rul hver bolle ud til en tynd cirkel (ca 12-14 cm i diameter, ca. 3-4 mm tykke). Kom pitabrødene over på to bageplader beklædt med bagepapir; læg dem med lidt afstand, så der er plads til, at de kan hæve. Lad dem hæve under et rent klæde i ½ time, mens ovnen varmes op til 250 grader varmluft.

Bag brødene 4-5 min (én plade ad gangen) nederst i ovnen. Hold øje med ovnen, da brødene hurtigt kan få for meget. 

Spises varme lige fra ovnen, eller afkøles helt på en bagerist, hvis de skal fryses ned.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig