Gå videre til hovedindholdet

Pitabrød


Jeg elsker at bage, men jeg har aldrig haft det sådan, at jeg absolut vil bage alt brød selv, og jeg synes, der findes masser af fint "købe-brød" i handlen. 

Men pitabrød? 

Det er mig simpelthen en gåde, hvorfor det skal være SÅ svært at finde gode pitabrød. Hverken de frosne, dem man kan få hos bageren eller de vakumpakkede er noget som helst værd i min optik. De er tørre, de er kedelige, de flækker (og ikke på det rigtige sted) eller det hele på én gang. Så lige præcis pitabrød bager jeg helst selv. Jeg plejer så at bage en dobbelt portion og fryse halvdelen ned. Så er der hurtig aftensmad en dag, hvor man ikke lige har overskud til at bage (hvilket i virkeligheden nok vil sige de fleste hverdags-aftener).

Forslag til vidunderligt fyld til pitabrødet følger i næste indlæg (jeg kommer altid til at tænke på trusse-indlæg, når jeg skriver om "indlæg" her på bloggen, men hvad hedder det ellers? Opslag? ... Bukseopslag... Suk).
Pitabrød (10-12 stk)
25 g. gær
3 dl lunkent vand
1 tsk sukker
1 tsk fint salt
1 spsk smagsneutral olie eller olivenolie
100 g groft ølandsmel (eller anden type groft mel)
300 g. hvedemel + ekstra til udrulning

Smuldr gæren i en stor skål, hæld vandet i, og opløs gæren heri. Kom sukker, salt, olie og mel i, og ælt dejen godt igennem. Den skal være relativt fast, så kom evt. lidt mere mel i, hvis den er meget klistret.

Lad dejen hvile under et rent klæde i ½ times tid.

Del dejen op i 10 eller 12 dele (alt efter hvor store pitabrød, du vil have) og rul dem til boller. Kom lidt mel på bordet og rul hver bolle ud til en tynd cirkel (ca 12-14 cm i diameter, ca. 3-4 mm tykke). Kom pitabrødene over på to bageplader beklædt med bagepapir; læg dem med lidt afstand, så der er plads til, at de kan hæve. Lad dem hæve under et rent klæde i ½ time, mens ovnen varmes op til 250 grader varmluft.

Bag brødene 4-5 min (én plade ad gangen) nederst i ovnen. Hold øje med ovnen, da brødene hurtigt kan få for meget. 

Spises varme lige fra ovnen, eller afkøles helt på en bagerist, hvis de skal fryses ned.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte