Gå videre til hovedindholdet

Granola med ahornsirup



Mmmm, granola!

Totalt yndlings-morgenmad. Især sammen med en eller anden form for surmælksprodukt som kefir, skyr eller ymer. Men granola er jo dybest set "bare" en form for sprød (og mere usund) muesli og kan bruges til meget andet end morgenmad. Brug den som topping på en bær-crumble, i muffins, som ekstra knas i småkagedejen, ovenpå på en smoothie eller endda som det crunchy indslag i salaten.

Man kan selvfølgelig købe færdiglavet granola i butikkerne, men som det så ofte er tilfældet, smager det bare bedre, når man laver det selv. Ikke mindst fordi man selv kan bestemme hvilke ingredienser, der skal inkluderes (masser af sprøde nødder i mit tilfælde) og udelades (kokosflager! They have no business in my granola, selvom jeg godt kan lide kokos i alle mulige andre sammenhænge). Jeg påstår på ingen måde, at denne granola er en supersund morgenmad, for der er både smør og sirup i, men når man laver den selv, ved man i det mindste, hvilke ingredienser der er i. 

Granolaen her kan holde sig mindst 2 uger i en lufttæt beholder.

Granola med ahornsirup (ca. 1 liter)
5 dl fintvalsede havregryn
3 dl blandede nødder (jeg brugte pecannødder og mandler)
1 dl græskarkerner
½ dl solsikkefrø
1 dl ahornsirup
25 g smør

Herudover:
½ dl chiafrø
1 dl tørrede tranebær
½ dl tørrede gojibær

Til servering:
Evt friske bær og skyr.

Varm ovnen op til 150 grader varmluft.

Bland havregryn, nødder, græskarkerner og solsikkefrø i en skål. Smelt smørret og hæld det i skålen sammen med siruppen. Vend godt rundt med hænderne, så nødder og gryn er dækket.

Fordel blandingen i et tyndt lag på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag midt i ovnen i ca. 30 min. Rør lidt rundt i blandingen et par gange - især hvis du kan se blandingen er ved at blive meget mørk nogen steder. Tag blandingen ud, når den er gylden. Den må ikke blive for mørk - så smager det brændt. 

Lad blandingen afkøle helt inden chiafrø og tørrede bær blandes i. 

Opbevares i en ren, tør beholder og kan holde sig 1-2 uger.
På billederne er granolaen serveret med skyr og friske bær fra frost.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)