Gå videre til hovedindholdet

Granola med ahornsirupMmmm, granola!

Totalt yndlings-morgenmad. Især sammen med en eller anden form for surmælksprodukt som kefir, skyr eller ymer. Men granola er jo dybest set "bare" en form for sprød (og mere usund) muesli og kan bruges til meget andet end morgenmad. Brug den som topping på en bær-crumble, i muffins, som ekstra knas i småkagedejen, ovenpå på en smoothie eller endda som det crunchy indslag i salaten.

Man kan selvfølgelig købe færdiglavet granola i butikkerne, men som det så ofte er tilfældet, smager det bare bedre, når man laver det selv. Ikke mindst fordi man selv kan bestemme hvilke ingredienser, der skal inkluderes (masser af sprøde nødder i mit tilfælde) og udelades (kokosflager! They have no business in my granola, selvom jeg godt kan lide kokos i alle mulige andre sammenhænge). Jeg påstår på ingen måde, at denne granola er en supersund morgenmad, for der er både smør og sirup i, men når man laver den selv, ved man i det mindste, hvilke ingredienser der er i. 

Granolaen her kan holde sig mindst 2 uger i en lufttæt beholder.

Granola med ahornsirup (ca. 1 liter)
5 dl fintvalsede havregryn
3 dl blandede nødder (jeg brugte pecannødder og mandler)
1 dl græskarkerner
½ dl solsikkefrø
1 dl ahornsirup
25 g smør

Herudover:
½ dl chiafrø
1 dl tørrede tranebær
½ dl tørrede gojibær

Til servering:
Evt friske bær og skyr.

Varm ovnen op til 150 grader varmluft.

Bland havregryn, nødder, græskarkerner og solsikkefrø i en skål. Smelt smørret og hæld det i skålen sammen med siruppen. Vend godt rundt med hænderne, så nødder og gryn er dækket.

Fordel blandingen i et tyndt lag på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag midt i ovnen i ca. 30 min. Rør lidt rundt i blandingen et par gange - især hvis du kan se blandingen er ved at blive meget mørk nogen steder. Tag blandingen ud, når den er gylden. Den må ikke blive for mørk - så smager det brændt. 

Lad blandingen afkøle helt inden chiafrø og tørrede bær blandes i. 

Opbevares i en ren, tør beholder og kan holde sig 1-2 uger.
På billederne er granolaen serveret med skyr og friske bær fra frost.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig