Gå videre til hovedindholdet

Cruffins med blåbær
Cruffins! En nem croissant eller en besværlig muffin?

En cruffin er i bund og grund en croissant bagt i en muffin-form. Selvom man umiddelbart skulle tro, at det var en amerikansk opfindelse, stammer de oprindeligt (ifølge Wikipedia) fra Australien. 

Cruffins udmærker sig i mine øjne ved at være væsentligt nemmere at bage end croissanter, hvor dejen skal foldes og hvile og køles ned igen og igen, og hvor man i det hele taget skal være hysterisk nøjagtig under hele processen. Cruffins er - indrømmet - noget mere besværlige end de muffins, de næsten deler navn med, men de er ikke svære at lave, de er mindre tidskrævende end croissanter, og man behøver ikke i samme grad at være så forsigtig igennem hele processen. Og så ser de så fine ud og smager virkelig skønt! I opskriften herunder har jeg illustreret hele processen med billeder, men hvis man søger på "cruffins" på Youtube, ligger der også flere gode videoer, der viser, hvordan man laver sådan nogle banditter. 

Spis dem som de er (gerne lune fra ovnen) eller drysset med lidt flormelis. Eller skær dem over og fyld dem med syltetøj eller creme eller is eller... 

Hvis man har mod på det, kan man lave en stor portion cruffins, for de kan fint fryses og derefter tøes op i ovnen ved ikke for hård varme (ca. 125 grader).


Cruffins med blåbær (12 stk)
25 g gær
3 dl lunkent vand
400 g mel + ekstra til udrulning
1 tsk fint salt
50 g smør, rumtemperatur 
+200 g smør, rumtemperatur

1 æg
2 tsk sukker
125 g friske blåbær
Evt lidt flormelis til drys

Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det kan blive blødt!

Opløs gæret i vandet. Tilsæt salt og det meste af melet. Kør dejen på en røremaskine i ca. 3 min. Dejen skal være ret fast. Hvis den slet ikke kan hænge sammen, tilsættes lidt mere vand. Tilsæt de 50 g smør ad flere omgange til smørret er helt optaget i dejen og rør herefter i 10 min. på røremaskinen.

Lad dejen hæve overdækket og lunt i 1 time.

Tag dejen ud på køkkenbordet og del den i 6 dele, som rulles til boller og dækkes til med et rent viskestykke.

Rul nu en ad gangen hver bolle meget tyndt ud. Dejen skal være ca. 10 cm x 50 cm (se herunder). Brug så lidt mel som muligt til udrulningen, mens du stadig sikrer dig, at dejen ikke hænger fast i bordet.
Del de 200 g smør op i 6 dele, og fordel 1/6 af den nu helt bløde (men ikke smeltede!) smør på dejen.
Fordel med fingrene smørret ud over hele dejen. Vær forsigtig så den tynde dej ikke sprækker.
Rul dejen ret stramt sammen til en lille, tyk pølse.

Rul pølsen så den bliver ca 20 cm lang og skær den forsigtigt midt over med en skarp kniv.
Sno hver halvdel sammen omkring sig selv til en slags halvknude (se herunder), som placeres i hver sin muffinform. Muffinformen behøver ikke at være smurt, da der er så meget smør i cruffins'ene. Fortsæt på samme måde med resten af bollerne.
Lad cruffins'ene hæve (gerne et køligt sted; dog ikke i køleskabet) med et klæde over til de er næsten dobbelt størrelse, omkring 1½ time.

Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Pisk ægget let sammen og pensl hver cruffin let med æg, drys med lidt sukker og nogle blåbær.

Bages midt i ovnen i 20-25 min til de er sprøde og færdigbagte.

Lad dem afkøle let i ovnen, inden de tages ud af formen. Drys evt. med lidt flormelis.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte