Gå videre til hovedindholdet

Pho med nudler, svampe og ærter


 
Endelig, endelig forår!

Måske er det fordi jeg er ved at blive gammel eller måske er det fordi vinteren bare blev ved så uendeligt længe i år, men af en eller anden grund, synes jeg, at foråret er er ekstra vidunderligt i år. De stadig lysere aftener, at have åben havedør og kunne gå ind og ud i haven med bare tæer, at se blomster og plantertitte frem, at få mere energi. Selvom jeg prøver at bilde mig selv ind, at vinteren er en skøn årstid, så er forår bare så velsignet dejligt.

Pho er en vietnamesisk nudelsuppe. Og nu er suppe måske ikke lige den ret, man normalt forbinder med forår, men i mine øjne er pho den perfekte forårssuppe, for den er nem og hurtig at lave, men allervigtigst er den ikke for tung. Derimod er den frisk og fuld af friske krydderurter. Man kan lave den i et utal af varianter og tilsætte lige præcis de grøntsager, man har mest lyst til (hvis jeg havde tænkt mig bedre om, havde jeg skåret nogle friske asparges i mindre stykker og tilsat dem), men jeg synes, det er vigtigt at spise suppen med friske krydderurter. Det giver bare suppen et friskt og lækkert løft.
Pho med nudler, svampe og ærter (4 pers.)
250 g mørke champignon
2 fed hvidløg, finthakket
2 cm frisk ingefær, fintrevet
2 spsk olivenolie
1,2 liter god grøntsagsbouillon
2 spsk hoisinsauce (kan udelades)
1 tsk løgpulver
180 g risnudler (eller en anden slags nudler)
2 dl ærter fra frost
Salt & peber

Tilbehør:
4 blødkogte æg
1 gulerod i tynde skiver (jeg brugte en spiralizer)
5-6 radisser i tynde skiver
2 håndfulde bønnespirer
Frisk mynte
Frisk koriander

Til servering:
Chilisauce
Lime i både

OBS! Forbered gerne tilbehøret først: Skær radisser og gulerod i skiver og kog æggene (8-9 min), mens nudlerne koger 

Rengør champignonerne og skær dem i tynde skiver. Steg dem i en stor gryde i lidt olivenolie sammen med finthakket hvidløg og fintrevet ingefær. Steg dem til de er helt bløde og gennemstegte. Tag champignonerne op og stil dem til side på en tallerken. Lad evt. saft (og smag) blive i gryden. 

Hæld grøntsagsbouillonen, hoisinsauce og løgpulver i gryden og bring den i kog. Når bouillonon koger, skrues lidt ned og risnudlerne kommes i og koges efter anvisningen på pakken (mine skulle kun have 3 min). Kom champignon og ærter i og varm kort igennem.

Server straks og lad alle spisende selv komponere deres tallerken: Først den brandvarme suppe med nudler, champignon og ærter og derefter alt det tilbehør man lyster, som også køler suppen lidt ned.

Vi spiste suppen med både pinde og skeer OG knive og gafler - men det er muligt der findes en mere elegant måde at indtage suppen på...

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)