Gå videre til hovedindholdet

Pho med nudler, svampe og ærter


 
Endelig, endelig forår!

Måske er det fordi jeg er ved at blive gammel eller måske er det fordi vinteren bare blev ved så uendeligt længe i år, men af en eller anden grund, synes jeg, at foråret er er ekstra vidunderligt i år. De stadig lysere aftener, at have åben havedør og kunne gå ind og ud i haven med bare tæer, at se blomster og plantertitte frem, at få mere energi. Selvom jeg prøver at bilde mig selv ind, at vinteren er en skøn årstid, så er forår bare så velsignet dejligt.

Pho er en vietnamesisk nudelsuppe. Og nu er suppe måske ikke lige den ret, man normalt forbinder med forår, men i mine øjne er pho den perfekte forårssuppe, for den er nem og hurtig at lave, men allervigtigst er den ikke for tung. Derimod er den frisk og fuld af friske krydderurter. Man kan lave den i et utal af varianter og tilsætte lige præcis de grøntsager, man har mest lyst til (hvis jeg havde tænkt mig bedre om, havde jeg skåret nogle friske asparges i mindre stykker og tilsat dem), men jeg synes, det er vigtigt at spise suppen med friske krydderurter. Det giver bare suppen et friskt og lækkert løft.
Pho med nudler, svampe og ærter (4 pers.)
250 g mørke champignon
2 fed hvidløg, finthakket
2 cm frisk ingefær, fintrevet
2 spsk olivenolie
1,2 liter god grøntsagsbouillon
2 spsk hoisinsauce (kan udelades)
1 tsk løgpulver
180 g risnudler (eller en anden slags nudler)
2 dl ærter fra frost
Salt & peber

Tilbehør:
4 blødkogte æg
1 gulerod i tynde skiver (jeg brugte en spiralizer)
5-6 radisser i tynde skiver
2 håndfulde bønnespirer
Frisk mynte
Frisk koriander

Til servering:
Chilisauce
Lime i både

OBS! Forbered gerne tilbehøret først: Skær radisser og gulerod i skiver og kog æggene (8-9 min), mens nudlerne koger 

Rengør champignonerne og skær dem i tynde skiver. Steg dem i en stor gryde i lidt olivenolie sammen med finthakket hvidløg og fintrevet ingefær. Steg dem til de er helt bløde og gennemstegte. Tag champignonerne op og stil dem til side på en tallerken. Lad evt. saft (og smag) blive i gryden. 

Hæld grøntsagsbouillonen, hoisinsauce og løgpulver i gryden og bring den i kog. Når bouillonon koger, skrues lidt ned og risnudlerne kommes i og koges efter anvisningen på pakken (mine skulle kun have 3 min). Kom champignon og ærter i og varm kort igennem.

Server straks og lad alle spisende selv komponere deres tallerken: Først den brandvarme suppe med nudler, champignon og ærter og derefter alt det tilbehør man lyster, som også køler suppen lidt ned.

Vi spiste suppen med både pinde og skeer OG knive og gafler - men det er muligt der findes en mere elegant måde at indtage suppen på...

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig