Gå videre til hovedindholdet

Pita med bøf og feta-dressing med friske krydderurter


Som opfølgning på sidste indlæg med opskrift på pitabrød kommer her som lovet en opskrift på gode sager man kan putte i sine pitaer.

Man kan jo snart sagt putte hvad som helst i pitabrød, og som regel serverer jeg dem sammen med en masse skåle fulde af salat, ærter, majs, peberfrugt, tomat, tun, osv., for så kan de kræsne selektivt spisende unge mennesker i familien selv vælge fyldet.

Men! Jeg kan tydeligt huske den første gang, jeg selv smagte pita for første gang. Det var helt tilbage i '80'erne (1980'erne, that is), hvor vi fik take away (også et nyt koncept dengang) fra en græsk restaurant (meget, meget eksotisk), og vi fik pita'er med græsk bøf og tomater. Det smagte fuldstændigt himmelsk og krydret helt anderledes end den mad vi normalt fik. Så den dag i dag indeholder den ultimative pita for mig en god græsk bøf. Det er dog ikke ret tit, jeg kan svinge mig op til at lave det - også fordi jeg prøver at spare på kødet - men når jeg kan, bliver det gerne sammen med en gang salt og frisk fetadressing med masser af krydderurter i. SÅ godt! 

Kalí órexi - som de vist siger i Grækenland!
Pita med lam og feta-dressing (4 pers.)

4 pitabrød (købte eller se opskrift her: http://alverdensmad1.blogspot.dk/2018/04/pitabrd.html)

Bøf:
200 g hakket lam + 200 g hakket okse (eller 400 g hakket oksekød)
1 tsk løgpulver (eller ½ fintrevet løg)
1 tsk hvidløgspulver (eller ½ finthakket hvidløg)
1 æg
2 spsk rasp eller groft mel
2 tsk timian (frisk eller tørret)
Salt & peber
Olivenolie til stegning

Dressing:
200 g god fuldfed feta
1 dl mælk eller fløde 9%
Saft fra ½ citron
½ fed knust hvidløg (eller et par blade finthakket ramsløg)
En stor håndfuld frisk persille, koriander og mynte.
Peber 

Desuden:
1 agurk i skiver
Frisk spinat

Bøf
Ælt de to slags kød godt sammen. Tilsæt resten af ingredienserne til bøffen pånær olien (som er til stegningen) og ælt eller rør kødet godt igennem, så alle ingredienserne blandes. Del kødet i fire og rul til kugler. Lad meget gerne hvile på køl i ½-1 times tid. Lav imens dressingen.

Dressing
Smuldr fetaen ned i en skål. Kom mælk/fløde og citronsaft i og blend med en stavblender til du har en helt glat masse (kan også gøres med en gaffel eller piskeris, men det kræver tålmodighed). Hak krydderurterne groft og kom dem i fetaen sammen med hakkede ramsløg eller finthakket hvidløg. Bland godt sammen og smag til med peber (der er så meget salt i fetaosten, at der som regel ikke er brug for mere salt). Lad gerne stå og hvile på køl ½-1 times tid, så krydderurterne får en chance for rigtig at afgive smag.

Bøf - fortsat

Tag kødet ud mindst 10 min., før det skal steges. Form til bøffer (ca 1½ cm tykke) og steg dem i lidt olivenolie, gerne på en grillpande - eller endnu bedre: På grillen. Jeg plejer at stege dem lidt hårdt 2-3 min på hver side.Pitabrød
Varm pitabrødene ved 125 grader i ca. 5 min. De skal bare varmes igennem, endelig ikke blive hårde.

Sæt bøffer, dressing, agurk og spinat på bordet, og lad folk selv sammensætte og samle deres pita.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig