Gå videre til hovedindholdet

Pita med bøf og feta-dressing med friske krydderurter


Som opfølgning på sidste indlæg med opskrift på pitabrød kommer her som lovet en opskrift på gode sager man kan putte i sine pitaer.

Man kan jo snart sagt putte hvad som helst i pitabrød, og som regel serverer jeg dem sammen med en masse skåle fulde af salat, ærter, majs, peberfrugt, tomat, tun, osv., for så kan de kræsne selektivt spisende unge mennesker i familien selv vælge fyldet.

Men! Jeg kan tydeligt huske den første gang, jeg selv smagte pita for første gang. Det var helt tilbage i '80'erne (1980'erne, that is), hvor vi fik take away (også et nyt koncept dengang) fra en græsk restaurant (meget, meget eksotisk), og vi fik pita'er med græsk bøf og tomater. Det smagte fuldstændigt himmelsk og krydret helt anderledes end den mad vi normalt fik. Så den dag i dag indeholder den ultimative pita for mig en god græsk bøf. Det er dog ikke ret tit, jeg kan svinge mig op til at lave det - også fordi jeg prøver at spare på kødet - men når jeg kan, bliver det gerne sammen med en gang salt og frisk fetadressing med masser af krydderurter i. SÅ godt! 

Kalí órexi - som de vist siger i Grækenland!
Pita med lam og feta-dressing (4 pers.)

4 pitabrød (købte eller se opskrift her: http://alverdensmad1.blogspot.dk/2018/04/pitabrd.html)

Bøf:
200 g hakket lam + 200 g hakket okse (eller 400 g hakket oksekød)
1 tsk løgpulver (eller ½ fintrevet løg)
1 tsk hvidløgspulver (eller ½ finthakket hvidløg)
1 æg
2 spsk rasp eller groft mel
2 tsk timian (frisk eller tørret)
Salt & peber
Olivenolie til stegning

Dressing:
200 g god fuldfed feta
1 dl mælk eller fløde 9%
Saft fra ½ citron
½ fed knust hvidløg (eller et par blade finthakket ramsløg)
En stor håndfuld frisk persille, koriander og mynte.
Peber 

Desuden:
1 agurk i skiver
Frisk spinat

Bøf
Ælt de to slags kød godt sammen. Tilsæt resten af ingredienserne til bøffen pånær olien (som er til stegningen) og ælt eller rør kødet godt igennem, så alle ingredienserne blandes. Del kødet i fire og rul til kugler. Lad meget gerne hvile på køl i ½-1 times tid. Lav imens dressingen.

Dressing
Smuldr fetaen ned i en skål. Kom mælk/fløde og citronsaft i og blend med en stavblender til du har en helt glat masse (kan også gøres med en gaffel eller piskeris, men det kræver tålmodighed). Hak krydderurterne groft og kom dem i fetaen sammen med hakkede ramsløg eller finthakket hvidløg. Bland godt sammen og smag til med peber (der er så meget salt i fetaosten, at der som regel ikke er brug for mere salt). Lad gerne stå og hvile på køl ½-1 times tid, så krydderurterne får en chance for rigtig at afgive smag.

Bøf - fortsat

Tag kødet ud mindst 10 min., før det skal steges. Form til bøffer (ca 1½ cm tykke) og steg dem i lidt olivenolie, gerne på en grillpande - eller endnu bedre: På grillen. Jeg plejer at stege dem lidt hårdt 2-3 min på hver side.



Pitabrød
Varm pitabrødene ved 125 grader i ca. 5 min. De skal bare varmes igennem, endelig ikke blive hårde.

Sæt bøffer, dressing, agurk og spinat på bordet, og lad folk selv sammensætte og samle deres pita.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte