Gå videre til hovedindholdet

Nordisk forårs-fad
Så er det da endelig-endelig  og langt om længe blevet ægte forår (sådan ind i mellem), og hvor Ronja Røverdatter bruger sit forårs-skrig til at byde foråret velkommen, har jeg til samme formål kreeret dette forårsfad, der er fyldt med alle de godter foråret har at byde på rent madmæssigt, som f.eks. asparges, rabarber, radisser og karse. 

Selvom der er mange elementer på forårsfadet, er de eneste ting, der kræver nogen egentlig form for forberedelse  rabarberchutneyen, tunmoussen og karsemayonaisen. Alle tre dele kan laves i god tid, inden man skal spise, og når det så er spisetid, er det bare at sætte hele molevitten på bordet, slå sig ned og nyde rå mængder af små lækre forårs-hapsere uden at skulle løbe frem og tilbage for at lune, hente eller færdiggøre noget.

Velkommen forår!
Tunmousse

Karse-mayonaise

Rabarberchutney

Rugbrødschips med tunmousse og sprødt lyst brød med gouda-ost og rabarberchutney 

Grillet asparges dyppet i karse-mayonaise
Nordisk forårs-fad
Grøntsager, f.eks. gulerødder, radisser, sukkerærter og grillede asparges
Brød, f.eks. rugbrødschips og små, sprøde lyse brød
Ost, f.eks. gouda og blåskimmelost samt nødder i honning
Frugt eller bær, f.eks. blåbær
Spiselige blomster til pynt, f.eks. stedmoderblomster

Karse-mayonaise
2 pasteuriserede æggeblommer (rumtemperatur)
½ tsk fint salt
½ tsk sød sennep (kan udelades)
Ca. 1½ dl solsikkeolie (eller anden smagsneutral olie)
Karse (ca 2 spsk)

Det vigtige her er, at æggeblommer og olie har samme temperatur, og at man hælder olien i lidt ad gangen - ellers skiller mayo'en nemt. Start med at røre salt og sennep godt ud i æggeblommerne i en mellemstor skål. Jeg bruger et old school piskeris, men man kan også bruge en stavblender. Start herefter med at dryppe olie i æggeblommerne lidt ad gangen. Pisk-pisk-pisk så olie og æg ikke skiller. Efterhånden kan man hælde mere og mere olie i ad gangen. Hæld olien i i en fin, tynd stråle og pisk-pisk-pisk. Hak karsen groft og bland den i. Smag til med fint salt og evt. lidt mere karse. Lad gerne stå og trække smag i køleskabet i et par timer, om muligt.

Rabarber-chutney (ca. 3½ dl)
500 g rabarber
½ dl vand
1 rødløg 
1 dl sukker
2 spsk eddike (jeg brugte hvidvinseddike)
1 tsk salt
Evt lidt atamon (for længere holbarhed)

Rens rabarberne og skær dem i ca 2 cm store stykker. Skær rødløgget i tynde skiver. 
Kom alle ingredienserne i en gryde. Bring i kog, kom låg på og lad simre 20-25 min til rabarber og løg er møre. Rør i gryden et par gange undervejs. Lad afkøle let før det hældes i et rent, varmt glas. Opbevares på køl.

Tunmousse (ca. 4 pers)
1 ds tun
25 g. smør
3 spsk creme fraiche
1-2 spsk citronsaft
2 spsk kapers
Dild
Salt & peber
1 citron til servering

Dræn tunen og kom den i en skål. Smuldr den med fingrene. Kom smør i og smuldr eller rør til tun og smør er helt blandet. Kom creme fraiche og citronsaft i. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere citronsaft. Pynt med dild og ekstra citron.

Stil hele herligheden på bordet og lad folk tage for sig af retterne - og gør selv det samme!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig